Skocz do zawartości
frotek

Unitek 103 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem Unitek 103 w celu zgrania danych z dysków kompów stacjonarnych na lapka. Jednak pojawił się problem, ponieważ podłączyłem adapter do dysku za pomocą złącza ATA, następnie podłączyłem zasilanie i adapter z lapkiem za pomocą USB. Lapek ma Win7. Niestety pojawił się problem, ponieważ instalacja sterownika urządzenia kończy się komunikatem: Niepowodzenie instalacji oprogramowania sterownika urządzenia ("nazwa dysku" USB Device - Niepowodzenie). W menadżerze urządzeń w stacjach dysków widoczny jest dysk lapka oraz dysk z kompa stacjonarnego, który chce podłączyć, ale jest przy nim żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Próbowałem zaktualizować sterowniki online, ale wszystko jest ok. Co może być przyczyną problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba taka samą przejściówkę (z wyglądu to samo) i ma ona swoje kaprysy. Tzn. jeśli podepniesz ją pod USB i szybko nie podłączysz dysku SATA, to nie zostaje on wykryty tylko pojawia się coś w menedżerze, nie pamiętam dokładnie - ale chodzi o to, że bez dysku.

W dyskach ATA mam podobny sposób. Przygotowywuję sobie wtyczkę ATA tuż obok dysku, podłączam zasilanie do dysku, czekam aż się rozpędzi, a potem szybko wkładam kabelek USB i wtykę do ATA. Jak po zapali się czerwona lampka to po chwili znajduje partycje.

BTW: Ja nigdy nie korzystam z tego dodatkowego 5V zasilania - nic nie pomagało na kaprysy więc olałem, a działa chyba od ok. 2-3 lat bez problemu.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Tyle, że u mnie w menadżerze pojawia się dysk, ale jest problem ze sterami. Po podłączeniu wszystkiego zaczyna się instalowanie urządzenia podłączonego pod USB i za chwilę błąd jaki opisałem wcześniej. Przy aktualizacji sterów system informuje, że jest to dysk i sterowniki są aktualne. Może spróbuje w sprawdzić to na WinXP? Może nie będzie problemów? BTW: Test przeprowadzałem na kilku różnych dyskach z PCta i zawsze ten sam błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi