newibe Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Otóż prosiłbym o wytłumaczenie na czym to polega. Jaką czynnośc wykonuje poniższa procedura: oto działanie :n przyp "i 1 przyp "zmienna 0 powtórz :n [przyp 'zmienna :zmienna + :i przyp "i :i + 1] już A oblicza sumę liczb całkowitych od 1 do i B oblicza sumę liczb całkowitych od 1 do n C oblicza sumę liczb całkowitych od i do n D oblicza sumę liczb rzeczywistych od 1 do i >>> Podejrzewam, że to zmienna. Nie wiem jak to zrobić i nie do końca to rozumiem. Jeśli ktoś zna dobre strony z wytłumaczniem to prosiłbym o linki. Jeśli jest możliwość to proszę również o wytłumaczenie tego tutaj, na forum. I drugie zadanie: Ile maksymalnie razy zostanie wykonana instrukcja warunkowa wewnątrz pętli: N=5 M=10 Dla i zmieniającego się od n do 0 z krokiem -1 Dla j zmieniającego się od M do 0 z krokiem -1 Jeżeli A(i,j)>0 to A(i,j)=-A(i,j) a ani razu b 48 c 52 d 66 >>>Prosiłbym o to samo co powyżej. Myślę, że tu chodzi o coś z "jeżeli" i "to", ale nie rozumiem tego do końca. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez newibe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Hmm, nie do konca czaje ten Twój pseudokod, ale jak dla mnie to: Jeśli dobrze rozumiem, to pierwsza procedura robi cos takiego i = 1; zmienna = 0; petla while (dopoki i jest mnie od n) zmienna=zmienna + i i++ koniec petli czyli jak dla mnie procedura sumuje liczby od 1 do n, odpowiedz B W drugim zadaniu - co to jest owo A(i,j) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) Ad 1) Myślę, że prowadzącemu chodzi bardziej o C, bo wystarczy zmienić wartość i na dowolną inną, i procedura liczy sumę od i do n. Ewentualnie zaznacz dwie, jeśli to test wielokrotnego wyboru. :P Ad 2) Masz macierz, zakładam że przynajmniej 6x11, pętla leci po niej i sprawdza, czy wartość w wierszu i-tym i kolumnie j-tej jest większa od zera, jeśli tak, zmienia ją na przeciwną. Zakładając, że macierz istnieje i wszystkie wartości macierzy są dodatnie, instrukcja wykona się 6 x 11 = 66 razy. Edytowane 5 Lutego 2010 przez yghern Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...