Skocz do zawartości
pokerom

Dziwny Problem Z Netem! Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka komputerów w domu. Wczoraj podłączałem xboxa do routera i zaczął się problem... Otóż na 1 komputerze gdy podłączam kabel LAN z routera to nie ma internetu. Zawsze po włożeniu kabla najpierw pobiera adres sieciowy, po chwili pisze, że ograniczona łączność, a na koniec jest połączenie, ale tylko lokalne, kupiłem nową kartę sieciową to samo, format kompa robiłem - to samo. Już nie mam pomysłów. Jak podłączałem laptopa z tego samego portu z routera tym samym kablem - internet działa. Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli był format systemu to wnioskuje, że na ustawieniach automatycznych (dhcp) nie działa.

Proponuje reset routera oraz lekturę instrukcji do routera.

Jeśli sam nie dojdziesz w kilka godzin co i jak no to fotki/screenshoty/listingi...

Sprawdź oczywiście poprawność podłączenia urządzeń (to jak moi znajomi potrafią podłączyć kabelki to czasem istne dzieło sztuki...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli był format systemu to wnioskuje, że na ustawieniach automatycznych (dhcp) nie działa.

Proponuje reset routera oraz lekturę instrukcji do routera.

Jeśli sam nie dojdziesz w kilka godzin co i jak no to fotki/screenshoty/listingi...

Sprawdź oczywiście poprawność podłączenia urządzeń (to jak moi znajomi potrafią podłączyć kabelki to czasem istne dzieło sztuki...).

Kable są dobrze podłączone, wszystko było sprawdzane po kilkanaście razy.. Ustawienia były sprawdzane z innymi komputerami, wszystko tak samo jest i nie działa. Logicznego wytłumaczenia to nie ma..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn, że na żadnym komputerze nie ma poprawnego adresu pobranego z DHCP? I dzieje się to po podłączeniu XBoxa? Może komputer nie ma klienta DHCP (błąd sterownika czy coś) albo po prostu XBox ma adres, który przydzielony jest routerowi i sieje zamęt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeśli tylko ten jeden komputer nie działa i nie działa ani po formacie ani na żadnym Linux Live CD i router nie ma MAC tej sieciówki w blacklist i kabel jest dobry no to karta sieciowa padła :D

Jakieś wytłumaczenie musi być, ale zawsze każdy mówi, że wszystko sprawdził a potem wychodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi