wrzeciono Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam! Kupiłem na allegro model 4850 Gigabyte Zalman jednak nieźle hałasuje to chłodzenie i chciałem zmienić na coś przede wszystkim cichego i taniego, bo karty podkręcać nie będę. Dokladnie to jest ta karta: http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Pr...?ProductID=2899 Powiedzmy że mam 60zł na to chłodzenie Może coś takiego się nada: http://allegro.pl/item912837661_arctic_coo..._cooler_em.html Pozdrawiam i dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Zauważ, że: 1. Ten zalman jest konstrukcji heatpipe a to accelero to samo aluminium 2. Wielkości wentylatorów na obu chłodzeniach są podobne - 90mm Zminiłbyś lepsze chłodzenie na gorsze, ten arctic żeby doróbnać Zalmanwi musiaby chodzić na max obrotów. Rozwiązania: 1. Podłącz tego zalman przez regulator obrotów i zminiejsz RPM, jeśli to możliwe spróbuj może się da softwarowo ale na obrazku widzę, że nie ma żyły do obrotów. 2. Do chłodzenia pasywnego możesz kupić coś od fimy Thermalright ale to przerośnie budżet 60PLN. PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 używane S1 lub nowe koszt 85 zeta plus wentyle ale warte każdej złotówy chłodno i cicho jedyny minus to z wentylami zajmuje 3 sloty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Link do karty nie działa ale przypuszczam że chodzi o to? Jeśli tak to mam dokładnie tą samą kartę. Wentylator niestety nie posiada regulacji obrotów i programowo nie da się ich w żaden sposób kontrolować. Ale chłodzenie za to jest bardzo wydajne. Ja problem głośności rozwiązałem przez zastosowanie wspomnianego regulatora obrotów (Zalman FanMate). Niestety ze względu na różniące się wtyczki, trzeba zdemontować ten plastik z wtyczki wentylatora by dało się go zamontować na wtyczce FanMate. Ale nie ma z tym dużo roboty, a chłodzenie na minimalnych obrotach jest całkiem ciche i nadal bardzo wydajne - zdarzało mi się nawet grać na nich w Crysisa i nie było żadnych artefektów itp. (max temp. nieco podnad 70*C. Na max obrotach blisko 10*C mniej, i to wszystko przy OC karty na 700/1100MHz). Edytowane 8 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 z tymi wolnymi obrotami radze nie przesadzac bo pcb pociemnieje na sekcji zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) z tymi wolnymi obrotami radze nie przesadzac bo pcb pociemnieje na sekcji zasilaniaA o co konkretnie chodzi? o przegrzewanie się sekcji zasilania? Jeśli chodzi o te wolne obroty to na co dzień w IDLEu mam je ustawione na minimum ale do grania je zwykle podnoszę na max. Co do tego grania w Crysisa na min. obrotach to po prostu kilku krotnie zdarzyło się że zapomniałem je podkręcić ;) ale nie było z tego powodu żadnych problemów ;) Edytowane 8 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeciono Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Dzieki za odpowiedź, mógłbym kupić ten regulator obrotów ale wątpie że to coś da. Czy teraz wiatrak chodzi na max. obrotach ? Bo jeśli to jest ustawione na auto, a ja w tej chwili nic nie robie to i tak nieźle beczy, więc ten regulator za dużo by mi nie pomógł. Chyba pozostaje mi tylko kupno tego Accelero S1, bądź nowej, innej karty... Edytowane 8 Lutego 2010 przez wrzeciono Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Wentylator ma cały czas stałą liczbę obrotów na sekundę. Mam tą kartę i zaczepiłem na opaskach zaciskowych wentylator 80/92mm i jest w miarę cicho. Edytowane 8 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeciono Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 tzn. jak zamontowałeś ten wentylator ? Ten firmowy zdjąłeś czy jak ? Mógłbyś może jeszcze podać w cooling.pl co powinienem kupić aby było cicho ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Ja za pomocą tego zaczepiłem inny wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeciono Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Tamten standardowy rozumiem wywaliłeś i zamontowałeś nowy wentylator ? O ile % zmniejszylo to hałas i jaki wentylator powinienem kupić (cichy...) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Czy teraz wiatrak chodzi na max. obrotach ?Tak, on cały czas chodzi na max obrotach. Dlatego regulator obrotów tu bardzo dużo daje. Co prawda nawet na minimalnych obrotach ten wiatrak bezgłośny nie jest ale jest bardzo cichy i jeśli reszta Twojego chłodzenia zbyt cicha nie jest to go nie usłyszysz. A jeśli najgłośniejszym podzespołem Twojego kompa jest dysk to niestety będziesz go trochę słyszeć nawet na minimalnych obrotach. Edytowane 8 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeciono Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Jak się okazało mam FanMate 2 w domu, dołączony był do coolera, który kupiłem. kamila86 bądź ktoś inny mógłby opisać co dokładniej trzeba zrobić i jak to zamontować pod kartę aby działało ? Dzieki Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 1. Wyciągnij z gniazda na karcie wtyczkę wentylatora. 2. Zdemontuj z wtyczki ten znajdujący się na niej biały plastik tak by pozostały tylko same kabelki. Z jednej strony posiada on takie 2 zapadki - odciągnij je lekko (możesz je podważyć np. szpilką) i wyciągnij kabelek. 3. Wtyczkę FanMate'a podłącz do jakiegoś wolnego gniazda wentylatora na płycie. 4. Nabij kabelki wentylatora na piny we wtyczce FanMate'a (czerwony do czerwonego a czarny do czarnego). Ja końcówki kabelków z wtyczki z wentylatora dodatkowo na końcach obkleiłem taśmą izolacyjną by przez przypadek nie zetknęły się ze sobą i nie zrobiły zwarcia. U mnie wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Jak z temperaturami i ciszą na minimalnych obrotach? Jak się twoja karta kręci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Jak z temperaturami i ciszą na minimalnych obrotach? Jak się twoja karta kręci? Na minimalnych obrotach w idleu mam ~40*C a w stresie ~75*C. Na max obrotach mam ~8*C mniej w stresie a w idleu może 1*C mniej. Głośność jest taka że jak miałem BOXowe chłodzenie na procku i wentylatory w obudowie na 75% (~900RPM) to jej praktycznie nie było słychać. Teraz na cichszym chłodzeniu CPU jak jeszcze ustawię wentylatory w obudowie na 50% (~600RPM) to jednak ją trochę słychać. Można powiedzieć że jest cicha choć słyszalna. Edytowane 10 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Ile twoja karta robi po podniesieniu napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) OC mam 700/1098MHz w ATI Overdrive w sterownikach, bez podnoszenia napięcia. W RivaTuner nie działało obniżanie taktowania w idleu a taktowanie rdzenia udało mi się podnieść zaledwie o kilkanaście MHz więcej, więc wróciłem do OC w sterownikach. Natomiast tym GameHUD (czy jak to się nazywa) z gigabytea się nie bawiłem. Edytowane 10 Lutego 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeciono Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 kamail86 Bardzo dziękuje za ten opis. Zaraz biorę się do pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 (edytowane) andrew777 udało Ci się ściągnąć ten oryginalny wentylator z radiatora? Ostatnio przypadkiem znalazłem zdjęcie takiej karty jak nasze, z zamontowanym wentylatorem 92mm i bez referencyjnego wiatraka. Do tego z opisem że poprawiło to wydajność chłodzenia a jego głośność bardzo mocno spadła. Więc że w domu miałem pałętający się jakiś stary wentylator 92mm (1500RPM) oraz paski zaciskowe to postanowiłem przetestować to rozwiązanie. Niestety nie udało mi się zdjąć oryginalnego wentylatora - odpiąłem te zapinki po bokach ale niestety okazało się że jeszcze coś na środku dość mocno trzyma. Nie chciałem na chama tego ciągnąć by czegoś nie urwać więc tak to pozostawiłem i na ten oryginalny wentylator zamontowałem ten 92mm. Przyznam że stosunek wydajności do ciszy w przypadku tego rozwiązania, mnie mile zaskoczył, pomimo 3 rzeczy pogarszających jego efektywność: 1 wspomniany pozostawiony wentylator który na pewno w jakimś stopniu utrudnia obieg powietrza. 2 okazało się że w obudowie mam mniej miejsca niż myślałem i po zamontowaniu tego 92mm, jego odległość od (wysoko-profilowej) karty dźwiękowej wynosiła może z 1cm - wiec dość mało miejsca do zasysania zimnego powietrza. 3 ten stary wentylatorek to jakiś no-name nie należący do najcichszych. Jednak pomimo to na max obrotach wydajność tego rozwiązania była może o 1*C gorsza od oryginalnego wentylatora na max obrotach, natomiast chodziło to zdecydowanie ciszej. Natomiast po skręceniu jego obrotów do niesłyszalnych wydajność była i tak sporo lepsza od domyślnego wentylatora na minimalnych obrotach którego nawet na takich obrotach nadal jeszcze odrobinę słychać. Więc gdyby udało się zdjąć ten oryginalny wentylator i uzyskać więcej przestrzeni pomiędzy wentylatorem a kartami rozszerzeń oraz zamontować jakiegoś nowego Zephyrka to mogłoby się to okazać całkiem ciekawym rozwiązaniem. Tylko właśnie jak ściągnąć ten oryginalny wentylator? Edytowane 3 Czerwca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 (edytowane) Nie próbowałem go zdjąć. Tylko go odłączyłem od zasilania i zaczepiłem inny. Temperatury były niższe o około 5oC. Edytowane 3 Czerwca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...