Skocz do zawartości
tbadoo

Flash - Wygładzanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zacząłem "wdrażać" się we Flasha. Zainteresowałem się m.in. książką http://helion.pl/ksiazki/wwwfcs.htm jak i tutorialami z www.eduweb.pl.

Męczy mnie pewien fakt, może to szczegół którego po prostu nie dostrzegam jako osoba nieobyta jeszcze z programem, ale... Jeśli chodzi o książkę to robię krok po kroku wszystko tak jak autor, jednak w efekcie po porównaniu pliku .fla z dołączonych do książki materiałów (ściągnięte ze strony autora książki) widać że u niego na obszarze roboczym krzywizny, łuki są ładnie zaokrąglone, czcionka bardziej rozmyta, u mnie natomiast krawędzie krzywizn i zaokrąglenia są postrzępione (piksele, schodki), a czcionka nie rozmyta w takim stopniu jak w pliku oryginalnym. Różnic nie ma w pliku wynikowym po uruchomieniu filmu, oba są takie same. To tak jakby było gdzieś w opcjach uruchomione wygładzanie. Dziwne bo w zakładce Properties mam wszystko dokładnie tak samo poustawiane jak autor książki.

Ten sam problem (lub podobny) z krótkim tutorialem ze strony eduweb: http://www.eduweb.pl/video/fancy_font/fancy_font.html

Autor tego tutka nie zamieścił (może było ale po zamieszczeniu go w darmowych tutorialach znikło) plików źródłowych więc nie mogę porównać mojej pracy z niczym poza filmem. I tak jak powyżej, w tym tutorialu tworzone fonty po obróbce wyglądają prześlicznie wygładzone, u mnie postrzępione jak nie wiem co I wydaje mi się że tu też chodzi tylko o przestrzeń roboczą, nie o efekt finalny. Nie wiem jednak czy w tym wypadku to nie jest tylko kwestia rozmycia - jakości zamieszczonego tutoriala.

Z czego to wynika, może ktoś mi podpowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi