Skocz do zawartości
Sysak

Podkręcanie Radka Hd4570

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę podkręcić radka w swoim laptopie. Standardowe takty to 300/500mhz(2d) i 680/800mhz(3d) Chcę zachować rozdzielność trybu 2d i 3d i w 2d obniżyć takty a w 3d zwiększyć. Niby proste, ale wszystko czego próbowałem nie dało rady.

1. Najlepszym wyjściem z sytuacji jest mod biosa karty graficznej ale ATI winflash się nie włącza (do 2.0.0.10 zostawał proces ale nie pokazywało się okienko. W 2.0.0.11 proces nie zostaje okienko mruga i znika. W trybie zgodności z xp pojawia się komunikat o braku krytycznego pliku) Radeon Bios Editor włącza się i nie jest w stanie zgrać biosa, dosowy Atiflash również nie jest w stanie zgrać biosa. (nie rozpoznaje karty ati) więc wszystko zawiodło.

2. No to próbujemy programowo. Riva tuner. Dodałem swoją kartę do pliku ze spisem obsługiwanych i wszystko działa i się ładnie kręci. Stworzyłem profile dla 2d i 3d i zasadę że 3d włącza się kiedy użycie gpu wzrasta powyżej 40%. I wszystko byłoby cudownie gdyby nie to, że nawet jeśli profile 2d i 3d mają przypisane standardowe takty, to przy przełączaniu się pojawia się szary ekran albo paski i trzeba resetować lapka. Potem spróbowałem MSI afterburner. To samo. Karta się kręci, ale próba włączenia automatycznej kontroli taktowania 2d/3d i szary ekran z pasami.

Ma ktoś jakiś pomysł jak się do tego dobrać? Bo dodatkowa wydajność w grach by mi była bardzo na rękę.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi