teneo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Potrzebuję cichy dysk systemowy wewnętrzny 3,5 cala pod płytę w configu. Dysk nie musi być duży ( nawet lepiej żeby był mały) będą na nim 2 systemy: XP i 7. Nie musi być też szybki ( w grę wchodzą 5400). Będzie zamontowany w zamian za WD 1600AAJS, który zwyczajnie brzęczy i nie chodzi o odgłosy w trakcie kopiowania. Osobiście znalazłem dwa ( linki niżej), ale jestem ciekawy waszych propozycji, najlepiej sprawdzonych doświadczalnie, a nie na podstawie cudzych opinii. Po zamontowaniu na zasilaczu Scythe Gentle Typhoon ten WD jest najgłośniejszym elementem peceta. http://www.agito.pl/dyski-twarde/seagate-p...1242|176:414781 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=26301 Edytowane 14 Lutego 2010 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Mam HD502HI i miałem HD503HI. Oba są bardzo ciche. HD502HI w przeciwieństwie do HD503HI wydawał głośny dźwięk podczas włączania/wyłączania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) OK to pięćsetki mamy rozpracowane, a coś z mniejszych. Tak jak pisałem na tym dysku będą wyłącznie systemy i kilka niezbędnych aplikacji. Zatem kupowanie 500 GB to " marnotrawstwo". Interesują mnie też informacje na temat linii Pipeline od seagate. Ze specyfikacji producentów wynika: głośność HD503HI spoczynek/praca 2,2/2,7 B, a Seagate pipeline 1,9/2,3 B Edytowane 14 Lutego 2010 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Znalazłem test dysku. Dla zainteresowanych http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...p;#entry7591396 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 aktualnie kupowanie <500GB jest nieoplacalne ekonomicznie... kazdy dysk brzeczy jak jest na sztywno zamontowany obudowy (a w szczegolnosci, gdy obudowa jest za cienka i sama 'brzeczy' przez wibracje) - dyski najlepiej montowac 'w sankach' wygluszajacych, badz bardziej ekonomicznie, na gabce na dnie obudowy lub gumkach od majtek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam HD502HI i miałem HD503HI. Oba są bardzo ciche. HD502HI w przeciwieństwie do HD503HI wydawał głośny dźwięk podczas włączania/wyłączania.To samo co przedmówca.. Gorąco polecam, szczególnie HD502HI - u mnie żadnego negatywnego dźwięku nie ma (a mam 3 takie), z czego jeden w prawie pasywnym kompku.. Nie patrz na specyfikację techniczną - przed Samsungiem miałem barkę 7000.12 500GB na 1 talerzu - niby takie ciche i w ogóle super hiper, ale wydawała z siebie dźwięk o wysokim natężeniu, którego nie mogłem wyeliminować (pudełko bitumiczne, SQD) więc ją wymieniłem. Brat cioteczny też ją ma i tak samo "śpiewa", ale jemu to nie przeszkadza, bo jego komp to zawodowy wyjec w porównaniu z moim komputerkiem :lol: A jak na 5400rpm to jest i szybki dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Również polecam serię F3EG z 5400obr. Samsunga, są bardzo ciche i szybkie, mam wersję 1TB i działa bez zarzutu w zewnętrznej obudowie. A poza tym to ile możesz wydać na taki dysk? Może weźmiesz pod uwagę SSD, wychodzi sporo drożej ale cisza gwarantowana :). Poczytaj na forum TUTAJ przynajmniej pierwszą stronę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 teneo widze ze masz ciekawe stwierdzenie...dysk samsunga 320 kosztuje 50 zeta mniej a do tego to tylko F1 a wiec i wolniejszy i glosniejszy a znajac zycie i wibruje bardziej.....panowie ten 5400 moze wolny nie jest ale na system to slabizna troszke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 na system ssd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Ja mam Western Digital z serii Black i mi nic nie brzęczy. Może seria Blue, z której dysk masz jest jakaś trefna, a może to tylko twój egzemplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 panowie ten 5400 moze wolny nie jest ale na system to slabizna troszkeOto chodzi, że na tym 1 HD502HI twardym siedzi XP HEi bardzo fajnie śmiga.. Więc z W7 nie powinno być większych problemów w porównaniu np do Visty, dlatego też, dla cicholuba szczerze polecam ten dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Zwyczajnie nie potrzebuję dużego dysku i nie będzie mi potrzebny, gdyż....( tu nie mogę napisać). Na dysku będzie wyłącznie system i często będzie musiał pracować 24 na dobę, ponieważ pecet jest zarejestrowany na firmę. Po przeczytaniu wielu opinii i testów moje wymagania spełni dysk za 135 zł ( bardzo cichy i bardzo wytrzymały a jeśli chodzi o szybkość to wystarczający). Max 117 MB/sek, srednio 94MB/sek http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C3900773 Edytowane 15 Lutego 2010 przez teneo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Jak chcesz cichy i nie duzy to pomysl moze o 2,5"? Nie pisales nic o tanio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Kupię tego seagate pipeline, gdy go zainstaluję dam znać jak się zachowuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 zainteresuj sie 2,5 samsunga : http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAMSUNG+HM160HI tani super cichy i chlodny :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...