panzar Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 doszedłem do wniosku że nie opyla mi się zmieniać budy, czy wodować całego kompa więc zakładam taki temat. jest on dość specyficzny, gdyż takie są moje wymagania. mam nadzieję że mnie zrozumiecie i dostanę jakieś cenne informacje od Was drodzy koledzy :) zaznaczam że chodzi mi o dość nietypowe rozwiązanie bo będzie ciasno... wymagania: - cisza - niski koszt - kompaktowe rozmieszczenie elementów chłodzenia (cokolwiek by miało to znaczyć) o co chodzi? a no oto że mam CM590 czyli centuriona z całym frontem w zatokach 5.25 cala. jednak nie chcę tam montować chłodnicy bo nie będę miał miejsca na dyski, ta pójdzie na górę i wymodzę za grosze jakąś nową górę do obudowy. chłodzony będzie tylko proc gdyż na ciszy zależy mi tylko podczas pracy, a ta będzie używać tylko procesora (więc grafy w spoczynku a zasilacz nie przemęczony nie będzie wchodzić na wyższe obroty). skoro chłodnica idzie na górę i przód będzie wypchany dwoma koszykami + dwa napędy i ewentualnie kontroler, nie mam pojęcia gdzie walnąć pompę. na dół nie chcę jej dawać gdyż będzie dziwnie wyglądać jeden wąż przez całość kompa. nie podobają mi się takie rozwiązania i tyle. i tutaj pojawia się najważniejszy problem. gdzie ją dać lub czego użyć do chłodzenia. swiftech ma swego drajwa (blok z zintegrowaną na nim pompą) ale nie mam pojęcia jak to może się zachowywać, ile to może u nas kosztować itp itd. zatoki zajęte a oddzielny kontroler (który można zamontować w środku obudowy a nie na przednim panelu) będzie raczej drogi (np heatmaster kosztuje 100zł więcej od kama serwera który też jest automatyczny, owszem heatmaster jest lepszy i mocniejszy ale jest jednak właśnie droższy) rez? no znalazło by się miejsce na przedzie w jednej zatoce ale nie wiem czy nie lepszym wyjściem byłby montaż w tym miejscu kontrolera wentylatorów. jest jeszcze opcja od swifa laing na zewnątrz obudowy na tyle ale drogie to i trochę ułomne rozwiązanie... i w zasadzie stoję w kropce bo nie wiem co mam zrobić i jak to rozplanować. help. z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) A tttam gadasz panocku :P ja mam 5dyskow naped,3 chłodnice,pompe c.o. i to wszystko w centurionie :] Ale wracając do konkretów. Chłodnica Phobya 2x120 pomka jak ma być mała i wydajna to tylko jeden wybór jest -laing ddc blok nówka ek supreme lt albo jakiś fajny używany blok. Chłodnica leci na górę to chyba jedyne miejsce gdzie da się ją założyć bez jakiś tam modyfikacji,tylko przy grubości phoby'i będziesz musiał zamontować ją nad blachą a wentyle w środku. Pompke możesz zamontować że tak powiem w powietrzu ;] Czerwony kwadrat-chłodnica czarny-blok cpu żółty-pompka Edytowane 2 Marca 2010 przez 0M3N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) no właśnie myślałem aby pompę machnąć "w powietrzu" ale nie wiem czy mi się to spodoba, laing za drogi no chyba że znajdę używkę nie zajechaną. lainga można montować pionowo? a i co z rezem? od rosnącego ciśnienia nie będzie potopu? dzięki za odpowiedź. Edytowane 2 Marca 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 Ogólnie to można, jak dobrze pamiętam, nie może być tylko wylotem w dół. Rez by się przydał. Jak byś chciał, to mam gdzieś w szafce skitranego Swifa MC-RES. Jak coś to PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 No dobra masz mnie wiecej 800zł. Phobya-215 + laing 200 +weze 30+zlaczki 100+heatkiller lc 160zl + rez 50zl i się zmieściłeś ;] Zmieniłem zdanie co do bloku bo zdaje mi się że killer będzie lepszy od wylansowanego ek ;] ewentualnie zastanów się nad phobya 3x120 (rozwojowo). Co do wentyli to brał bym nawet acutake na 5v niesłyszalne a daja rade schłodzić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) już wiem co wykminię :) chłodzony będzie proc i tylko proc. chłodnica to będzie BWA 280 :) albo jak się pojawi wcześniej to będzie to seria ultimate w tym samym rozmiarze ;) reszty dowiecie się przed wakacjami. zdradzę jedynie że będzie to coś na kształt lianli robione z mojego centuriona :P :D stay tuned. oczywiście nie w tym wątku :D dzięki za pomoc :) Edytowane 3 Marca 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 pytanko mCubed T-Balancer classic vs Scythe Kaze Serwer. swiftech mcp350 + kilka wentyli (dwa kanały po dwa wentylatory + trzy na jednym) różnica w cenie spora, ale bajery i moc na stronę t-balancera przemawiają. jednak nadal nie wiem czy warto wydać te ~70zł więcej. nie wiem tylko czy kaze serwer łączy się z kompem przez usb czy odczyt temperatury odbywa się przez dołączone czujniki i tylko przez nie... jeśli tak jest to będzie t-banalcer classic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Kaze Serwer ma własne czujniki temperatury. Nie podłącza się go do płyty. Natomiast t-Balancer Classic nie jest przystosowany do obsługi pompki. miniNG na samą pompkę, bądź bigNG na całość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 no właśnie nigdzie nie doczytałem czy da radę uciągnąć lainga. czyli jednak najlepszy bedzie alphacool heatmaster. no nic czyli kontroler będzie na samym końcu... dzięki Yogi za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 I jak, skleciles juz cos? Tak sie zastanawiam czemu ludzie polecaja Laing skoro od poczatku podkreslasz, ze zalezy Ci na ciszy... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2010 jestem już w trakcie zbierania gratów. :D już niedługo. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...