Kszysiu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Witam W większości gier mam taki problem że procesor jest nie do końca obciążony (e2140)... np. GTA IV chodziło mi dosyć średnio... podczas gry włączyłem w tle menagera zadan na zakładce wydajność, zużycie procesora było cały czas na poziomie 80% - pomyślałem że karta jest słaba do tego procka i dlatego (x1950pro)... Jednak jeszcze bardziej się zdziwiłem gdy podciągnąłem procesor z 1.6 na 2.5... FPS wzrósł, gra chodzi dużo lepiej (jest w pełni płynna, FPS rzadko spada poniżej 25 a nie od 17-25...), jednak zużycie procesora nadal nie jest na 100%;/ co z tym jest nie tak?? mama tak z wszystkimi grami... jak ustawie koligacje na 1 rdzeń to jest max obciążenie na tym rdzeniu... jednak na dwóch już jest po około 90% max na każdy rdzeń... za to normalnie jest w orthosie i innych tego typu programach... wszystko chodzi ładnie pięknie... aha i czy wy też tak macie że zużycie procesora podczas kompresji/dekompresji winrarem sięga... 30%?? pozdro Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Jak dla mnie to jest to zupełnie normalne. Po podkręceniu procesora prawie zawsze wzrasta wydajność w grach (wzrost szybkości, przepustowosci, itp.), ale nie przekłada się to w żaden sposób na jego obciążenie. Do tego dobrze dla systemu, jak ma jakiś zapas do wykorzystania - przy obciążeniu na poziomie 100% gry i ogólnie system chodziłby wbrew pozorom wolniej niż szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Współczesny software - gry nie są w stanie obciążyć symetrycznie (i maksymalnie) dwóch rdzeni. Tak naprawdę wykorzystujesz 100% mocy procesora - jednak dzieje się to tylko chwilowo - a menedżer zadań uśrednia wyniki. Przykładowo, jeśli masz proces zaprogramowany tak, aby obciążyć w 100% jeden rdzeń - nie umiejący obciążyć większej ilości, to SYSTEM OPERACYJNY będzie przełączał wykonanie kodu pomiędzy rdzeniami, jednak nigdy kod ten nie będzie wykonywany na 2 rdzeniach JEDNOCZEŚNIE. w menedżerze zobaczysz obciążenie dwóch rdzeni po ~50%, trzech po ~33%, czterech po ~25%. Będzie to tylko ilustracja chwilowego 100% obciążenia z bardzo szybkim przełączaniem między rdzeniami. Gra składa się z wielu wątków - jedne bardziej zasobożerne (potrzebują 100% mocy) , inne mniej. Rozłożenie pracy na 2 rdzenie daje obraz 80% obciążenia. Edytowane 8 Marca 2010 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 aha:) Dzięki za odpowiedz:) zaczynam dochodzić do wniosku, że te nowe kompy prawie we wszystkim są inne niż te stare:) wcześniej miałem semp 3000+, celerona 2.0 i p4 2.4... i na każdym z nich zaraz po włączeniu wymagającego procesu wskakiwało na 100% i siedziało tak do wyłączenia:) dlatego się troche zdziwiłem:) Dobra, dzięki za wytłumaczenie pzdro Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...