Skocz do zawartości
dkniew

komputer nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

koleżance w pracy zepsuł się komputer, po wciśnięciu power nic nie odpala (wiatraczki się nie kręcą, diody nie święcą etc.), zasilacz działa, ale to jedyne co byłem w stanie sprawdzić. nie znam dokładnej specyfikacji, ale sprzęt ma ok. 2-3 lata, to ekonomiczny, biurowy komputer. podobno już od jakiegoś czasu trwały problemy z jego uruchomieniem, szczególnie po dłuższej przerwie, ale ostatecznie zawsze startował. dziś nie.

co może być przyczyną? jedyne co mi przychodzi do głowy to mobo, ale nie zauważyłem żeby kondensatory były spuchnięte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

nic, panowie. po wciśnięciu power nie ma żadnej reakcji.

a wogole jest podlaczony? :D powaznie jesli nie daje znaku zycia - sproboj zresetowac cmosa, ewentualnie wyjmij pamieci i zobacz czy brzeczek daje znak zycia...

jesli nic nie pomoze mozliwe ze mobo padniete (wyciagnij wszystkie czesci razem z procem i zobacz czy brzeczek cos powie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może przycisk power nie kontaktuje.

Fakt, że dany zasilacz działa z innym komputerem jeszcze nie pozwala wykluczyć winy zasilacza. Inna płyta będzie miała lepszą tolerancję dla 5Vsb lub PowerOk i będzie działała na danym zasilaczu dla przykładu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

Może przycisk power nie kontaktuje.

Fakt, że dany zasilacz działa z innym komputerem jeszcze nie pozwala wykluczyć winy zasilacza. Inna płyta będzie miała lepszą tolerancję dla 5Vsb lub PowerOk i będzie działała na danym zasilaczu dla przykładu.

skoro wiatraki sie kreca to kontaktuje...natomiast fakt faktem jesli jakis noname to moze nie dzialac prawidlowo...wszystko zalezy od calego sprzetu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już pisałem z innym, nawet nieco lepszym, zasilaczem też nie działa.

a może bateryjka CMOS padła?

@adas123

wiatraczki się nie kręcą.

przycisku power nie sprawdzałem, ale nie świeci się dioda stanby, więc sądzę, że to można wykluczyć.

Edytowane przez dkniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

jak już pisałem z innym, nawet nieco lepszym, zasilaczem też nie działa.

a może bateryjka CMOS padła?

to by nie zapisywal ustawien biosa..natomiast by sie uruchamial prawidlowo...

jesli nie probowales resetowac biosa tak jak poradzilem to sprobuj...nic nie zaszkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro wiatraki sie kreca to kontaktuje...natomiast fakt faktem jesli jakis noname to moze nie dzialac prawidlowo...wszystko zalezy od calego sprzetu...

W pierwszym poście było, że się nie kręca ;] I proszę, nie piszcie wiatraki, tylko wentylatory (wiatrak to, jakby nie było, coś zgoła innego).

Ja nadal obstawiam płytę. Jeśli autor ma możliwość podłączenia sprzętu pod inną płytę, to można się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem co pisałeś, tłumaczyłem dlaczego trzeba sprawdzić komputer na innym zasilaczu a nie tylko zasilacz w innym kompie lub na sucho.

Bez bateryjki komputer też rusza. Zewrzyj piny power na płycie śrubokrętem. Cmos resetowałeś zworką? Zworka jest we właściwej pozycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety biosu nie resetowałem, w ogóle nie przyszło mi to do głowy. dopiero teraz szperając w sieci spotykam często takie rady.

co do sprawdzania poszczególnych komponentów, to niestety nic nie poradzę z procesorem. RAM jest okej, są 2 kości, więc obie przetestowałem i nie było problemu. poza tym wszystko inne zintegrowane, a bez dysków też nie odpala.

podsumowując jedyne, co pozostaje zrobić, to zresetować BIOS, a jeśli to nic nie da, to spróbować odpalić sprzęt bez procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi