seba_999 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Problem dość dziwny. Znajoma kiedyś miała internet ADSL z Dialogu (na linii TP). Wtedy też kupiła router Dynamode R-ADSL-C4WG2. No i chodził bardzo dobrze, zero problemów. Niedawno zmieniła dostawcę internetu na Netię. I prosiła mnie, żebym go ustawił. No to przyszedłem, wpisałem nowy login i hasło no i połączył się na chwilę i po sekundzie zerwał połączenie. Po którymś razie się połączył i trzymał połączenie, ale po ponownym uruchomieniu znowu zrywał. Wkurzyłem się i przywiozłem mój router (Linksys WAG200G), wpisałem login i hasło (bo ja mam internet z Orange) no i ku mojemu zdziwieniu linksys się połączył i trzymał połączenie. Po ponownym uruchomieniu również się połączył - zero problemów. Wziałem tego Dynamode do mnie, wpisałem login i hasło z Orange i również się połączył i trzymał połączenie. Nie mam już pomysłu co z tym ustrojstwem zrobić. Router od znajomej u mnie działa, mój router u znajomej działa, tylko jej router u niej nie chce działać... Jakieś sugestie? Dodam, że ustawienia Dynamode są takie same jak mojego Linksysa (VPI, VCI itepe) więc dlaczego to k... nie działa? Edytowane 9 Marca 2010 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Jak dobrze rozumiem to zrywanie połączenia następuje od strony providera a nie LANu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Tak. Wifi oraz LAN działa przez cały czas bez zarzutu. Dołączony przez netię modem Sagem Fast cośtam również trzyma połączenie jak rzep psiego ogona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 TPSA, Netia, Multimo, pewnie Dialog też, mają inne wartości tych charakterystycznych dla ADSL ustawień. Ale pewnie to już sprawdziłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Parametry konieczne do zestawienia połączenia są następujące: Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii: * VPI = 8 * VCI = 35 * Enkapsulacja – PPPoE LLC Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A. * VPI = 0 * VCI = 35 * Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX Oba te sprawdzałem i na obu było tak samo. Jeszcze znalazłem dla dialogu (bo jak dobrze pamiętam ma od nich telefon, jednak kable do nas dochodzą tylko z telekomuny, więc już sam nie wiem o co chodzi. Jak będę u niej to jeszcze muszę to sprawdzić: tryb RFC 1493 Bridge, z enkapsulacją LLC, VPI 1 i VCI 32 Czy router może się tak zachowywać, jak są źle wpisane VPI i VCI? Żeby było śmieszniej to przepisałem VPI i VCI z modemu Sagem Fast i dalej nie działało... Edytowane 10 Marca 2010 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Biorąc pod uwagę aktualne ceny urządzeń i miesięczny abonament za internet, to chyba najlepszym wyjściem jest kupienie nowego urządzenia i zapomnienie o problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 taka mała rada sprawdź czy koleżanka podłączyła filtr do telefonu (taka mała kosteczka) dostarczane razem z routerem oraz czy router obsługuje dostawce Miałem kiedyś taki problem i sam filtr pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) Witajcie. Jaki polecacie router z modemem w tym przypadku? Nie chce, żeby moja znajoma znowu miała takie cyrki... Ma być dobry i tani :P (i najlepiej dostępny w vobisie lub komputroniku) Edytowane 6 Maja 2010 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...