matix234 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Witam. W ostatnich dniach coraz bardziej zastanawiałem się nad zakupem komputera. Jako że mój aktualny przeszedł już swoje postanowiłem go wysłać na wieczny odpoczynek ;D. Ogólnie to na komputerach znam się niezbyt dobrze, ale swoje wiem. Dobra mniejsza o to. Piszę ten temat po to abyście mi doradzili co nie co, jaki komputer kupić. Myślę najbardziej nad składakiem, bo lepiej kupić na częsci i wgrać xp-ka, niż potem czekać aż minie gwarancja żeby odinstalowac viste lub Win7. Mogę na to przeznaczyć 2000zł. Interesuje mnie sama paczka, bez monitora, myszki klawy itd. Oczywiście żeby to wszystko do siebie pasowało i śmigało jak należy. Z góry dzięki za pomoc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Procesor : AMD Athlon II X3 425 - 259 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 230 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 1GB PCS - 430 zł Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN - 215 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 189 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Razem : 1782 zł ---------------------- Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 349 zł Chłodzenie Procesora : SilentiumPC Fortis HE1225 - 115 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 230 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5770 1GB - 590 zł Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN - 215 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 189 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Razem : 2172 zł Z góry dzięki za pomoc ;] Nie ma sprawy, kopiuj wklej nie wymaga wysilku, czytanie przyklejonych tematow rowniez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) napisz w jakiej rozdzielczosci chcesz grac :) to cos sie wybierze :) heh kolega mnie ubiegl. ale zestawy godne polecenia ;) ;p w sumie to wystraczylo przeczytac artykuł na purepc :) Edytowane 10 Marca 2010 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Witam. ... Myślę najbardziej nad składakiem, bo lepiej kupić na częsci i wgrać xp-ka, niż potem czekać aż minie gwarancja żeby odinstalowac viste lub Win7. ... ??? Dziwne rzeczy piszesz :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matix234 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Co do up to doszły mnie takie słuchy, że jak kupuje całą paczke z danym systemem operacyjnym (vista lub windows 7, bo xp teraz już raczej nie znajdzie) to jak masz gwarancje na kompa i jeżeli zmienisz system operacyjny gwarancja znika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Gdzie słyszałeś takie bajki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 1. System to oprogramowanie, software i nikt nie ma prawa ingerowac w to czego uzywasz :) pod warunkiem ze sam robisz to zgodnie z prawem. Mozesz wiec wgrywac co chcesz. Malo to gdyby firma zobowiazala Cie do uzywania jednego systemu to mialaby problemy bo to lamanie praw. Tak jak niedawno MS mial problemy za IE a to cos sporo mniejszego, no bo chodzilo tylko o to ze zmuszaja Cie do posiadania go. A wedlug Twojego toku myslenia to juz nie tylko przymus posiadania, ale i korzystania :P 2. Malo "gotowcow" ma juz system. Najczesciej nie ma w ogole albo jest to zwyczajna promocja czyli pc + os za nizsza cene, a wpisuja jako jedno. 3. Gotowce w "" bo takowych w ogole nie ma :P Rynek jest tak roznorodny ze niemialoby to sensu. Jezeli juz mowic o pc jako calosci to najblizej do tego firmom takim jak HP czy Dell, ale to nadal skladanka wielu produktow roznych firm bo zadna marka nie robi komponentow od a do z :P 4. Zarowno gotowce jaki i "gotowce" (te skladane przy normalnego sprzedawce a ludzie mysla ze to jakas roznia jakby sami zlozyli komponenty) sa złe :P i lepiej je omijac. No chyba ze mamy malo kasy i do tego ma byc monitor itp itd to mozna brac byle co bo samemu i tak wiele sie nie wykombinuje (a psu i tak do wymiany:P) 5. Cos sie uczepil tej Visty i 7 ? Sa duzo lepsze od XP'ka. Stereotypy... Trzeba sie przesiasc i przyzwyczaic. Rozumiem viste na poczatku, ale potem problemy jakie byly to tylko te ktore poprawiona zaraz w servicepacku lub te ktore ktos sobie ubzdural :P NA dzien dzisiejszy tylko 7 warto kupic, oczywiscie sa rzeczy o ktorych nie mowimy otwarcie ze wzgledu na prawo :P ale jezeli o to chodzi to tym bardziej warto 7 bo tak czy siak trzeba jakis miec. ps. Zaraz ktos sie przyczepi ze sa bledy rozne, a wiec dodam ze sa programy :pro: ktore maja problemy z dzialaniem. Ale jezeli ktos takowych uzywa to jest na tyle obeznany ze na biezaco sprawdza info :P i wie co go czeka. A MS na pewno dazy do aktualizacji softu by dzialalo wszystko. ps. 2 Sam nigdy nie spotkalem sie z tym ze cos na 7 nie ruszylo xD ale czytalem. Mi zawsze pomagaly fora :P do tej pory pamietam jak w gierce musialem tylko nazwe pliku zmienic a konkretnie skasowac "_" i juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...