procek1 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Nie rozumiem jak działa sieć komputerowa.Przeczytałem wiele opisów sieci komp na internecie i pisane są jakoś pokrętnie :/. W praktyce nie bardzo wiadomo o co w tym chodzi. No bo co to znaczy że router pracuje w warstwie 3, że działa na pakietach ? Przecież router na swoich wejściach dostaje ramki. Co on zagląda do wnętrza ramek i widzi pakiety czy jak ? Zrobiłem poglądowy rysunek sieci internet (wan+lan). Celem jest przesłanie jakiejś danej z komputera pc żółtego na serwer. Czy może mi ktoś z grubsza opisać co się będzie dzało z tą daną i dlaczego ? Jeżel mam jakąś daną, przykładowo "ABCDEFGHIJKL" i chce ją przesłać do drugiego komputera, pracującego pracującego w innej sieci LAN to co się będzie z nią działo ? Bo mi się wydaje że ta dana przechodzi przez kolejne części oprogramowania. Najwyższa część oprogramowania (warstwa) dzieli tą daną na części czyli "ABC", "DEF", "GHI", "JKL", potem jakieś nagłówki są dopisywane do danych [nagłówek1+ABC], "nagłówek1+DEF", "nagłówek1+GHI", "nagłówek1+JKL" i to coś nazywa się pakietem ( pakiet ="nagłówek1+DEF"), potem do pakietu dochodzi jeszcze 1 nagłówek i mamy "nagłówe2+nagłówek1+ABC", "nagłówe2+nagłówek1+DEF", "nagłówe2+nagłówek1+GHI", "nagłówe2+nagłówek1+JKL" i to się nazywa ramką ( ramka ="nagłówe2+nagłówek1+DEF"). Tylko co chodzi po Ethernecie ? ramki czy pakiety ? Urządzenia sieciowe - Bridge Rysunek sieci w załączniku Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Od tego są studia, kursy cisco i wiele innych ;) To o czym piszesz to enkapsulacja (opakowywanie) danych. Protokół TCP/IP tak jak i model ISO/OSI składa się z kilka warstw. Najpierw przeczytaj: Model OSI – Wikipedia, wolna encyklopedia Model TCP/IP – Wikipedia, wolna encyklopedia Potem dokładnie o wszystkich warstwach, adresacji IP, protokołach routingu oraz też protokołach wyższych warstw np. http. Po kilku tygodniach czytania i "rozkminiania" powinieneś mniej więcej rozumieć zasadę działania. Chociaż potem należałoby jeszcze przestudiować zasadę działania DNS oraz trochę o IPSec, ADSL, tunelowaniu i wielu innych ciekawych zagadnieniach... A tak serio to może przeczytaj o modelu TCP/IP, o IP w wersji 4 i coś pewnie zaczniesz rozumieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Polecam lekturę 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Opisy na wiki czytałem, ale są jakoś tak mało praktyczne, oderwane od rzeczywstości, że nie bardzo wiem o co w tym chodzi. Takie poplątanie z pomieszaniem, może i celowe, żeby ciężej było zrozumieć o co w tym chodzi. Na wiki nie ma żadnego praktycznego przykładu co się dzieje z daną która wychodzi z aplikacji. Bez dobrego przykładu a najlepiej kilku ciężko to wszystko rozkminić. Może mi ktoś z grubsza napisać jak ta sieć działa ? no bo wreszcie co wychodzi ze stacji roboczej, ze złącza rj45? zera i jedynki w których są kodowne ramki, a ramka składa się z pakietu i nagłówka... To dlaczego piszą że po sieci chodzą pakiety ? czy warstwa "ramkowania" jest pomijana czy co ? Co w ogóle oznacza pojęcie "warstwy"? Jak na to spojrzeć, co przez to dokładnie rozumieć? Wk.... mnie to To możecie mi wytłumaczyć mój przykład ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Jeszcze jeden pomysł: zainstaluj program Wireshark bądź Microsoft Network Monitor 3.3 (chyba najnowsza wersja jest 3.3) i zobacz jak wyglądają przesyłane pakiety, kiedy wejdziesz np. na google.com, ale to nie jest tak, że zrozumiesz wszystko w 5 sekund. Uwierz, że wikipedia nie podaje żadnych nadmiarowych lub jak Ty to nazywasz "teoretycznych, oderwanych od praktyki" informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Chodziło mi o to że na wiki nie ma praktycznych przykładów na których można by było zrozumieć o co w tym chodzi, bo same regułki coś mi tam mówią, ale tak niezbyt jansno to jest wytłumaczone. Będę analizował to co dał Borsuk. Dzięki i pozdrawiam Edytowane 10 Marca 2010 przez procek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Tego się w technikum uczę... Stąd też wiem, że dajmy na to huby działają w warstwie fizycznej (pierwszej warstwie modelu OSI - przekazują bit po bicie jako sygnał elektryczny), przez co są 'mniej inteligentne - rozsyłają ze źródła do wszystkich, od switchów, które działają w drugiej warstwie. Ich zadaniem jest przekazywanie ramek, z do danego w nagłówku ramki adresu MAC. W kolejnej, trzeciej, warstwie - sieci działają routery, które przechowują już adresy IP w swoich tablicach routingu. Routery pracują już na pakietach (vel datagramach), czyli ramkach z dołączonym nagłówkiem pakietu... I tak tworzone są kolejne warstwy, aż w końcu dochodzimy np. do Gadu-Gadu, które pracuje w warstwie aplikacji - ono nadaje Twoją wiadomość, a jak ją obrabiają niższe warstwy już go nie dotyczy :) ...Przynajmniej tak mnie uczono, jeśli coś źle mówię - poprawcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Przeczytałem to co dał Borsuk, trochę spraw się rozjaśniło, ale nie wszystko. To wina braku konkretnego przykładu. Gdybym znalazł opis przesyłu danych na przykładzie normalnej sieci ( patrzcie na mój 1 post) to bym wiedział co, jak i dlaczego działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Zadaj konkretne pytanie (jedno najpierw, potem następne itd. po kolei) to odpowiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Zadaj konkretne pytanie (jedno najpierw, potem następne itd. po kolei) to odpowiem. Pytanie zadałem w pierwszym poście. Żeby było łatwiej to dałem jakiś rysunek sieci.Chcę wiedzieć co się dzieje z daną która ma być przesłana z jednego komputera na drugi.Dosłownie chodzi mi o kilkanaście zdań, żeby załapać ideeprzesyłania informacji między komputerami, a potem to sobie dam radę. Tylko ja to muszę widzieć na normalnym przykładzie czyli " z daną dzieje się to i to, teraz dane jest dzielona, potem idze tu i tu..." O, to jest tak jak z matematyką. Jak zobacze konkretny przykładu i opisu do niego to wiem o co chodzi, ale jak widzę sam opis bez przykładu, albo sam przykład bez opisu to jest ciężko :/ To jest to pytanie : "Jeżel mam jakąś daną, przykładowo "ABCDEFGHIJKL" i chce ją przesłać do drugiego komputera, pracującego pracującego w innej sieci LAN to co się będzie z nią działo ? Bo mi się wydaje że ta dana przechodzi przez kolejne części oprogramowania. Najwyższa część oprogramowania (warstwa) dzieli tą daną na części czyli "ABC", "DEF", "GHI", "JKL", potem jakieś nagłówki są dopisywane do danych [nagłówek1+ABC], "nagłówek1+DEF", "nagłówek1+GHI", "nagłówek1+JKL" i to coś nazywa się pakietem ( pakiet ="nagłówek1+DEF"), potem do pakietu dochodzi jeszcze 1 nagłówek i mamy "nagłówe2+nagłówek1+ABC", "nagłówe2+nagłówek1+DEF", "nagłówe2+nagłówek1+GHI", "nagłówe2+nagłówek1+JKL" i to się nazywa ramką ( ramka ="nagłówe2+nagłówek1+DEF"). " Edytowane 13 Marca 2010 przez procek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 No to nie jest pytanie, tylko odpowiedź :) Sam sobie odpowiedziałeś. Jak chcesz czegoś konkretniejszego się dowiedzieć to pytaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Tylko ja nie wiem czy ja sobie dobrze odpowiedziałem i w tym jest cały problem. No ale jedziemy z tym koksem.Przesyłanie danych między komputerami w sieci rzeczywistej ( model TCP/IP) TCP/IP a model OSI Więc mam daną ABCDEFGHIJKL i ta dana jest w warstwie programów użytkowych. I co ta warstwa robi ? Bo pisze że :"wysyłają lub odbierają dane w postaci pojedynczych komunikatów" i tego nie rozumiem. O jakie komunikaty chodzi i jak to ma się do danej którą trzeba przesłać czyli ABCDEFGHIJKL ? Potem warstwa "użytkowa" formatuje dane np. z .txt na jakiś tam format.yyy, czyli mamy ABCDEFGHIJKL.yyy ( tak mi się wydaje). Potem ABCDEFGHIJKL.yyy idzie do warstwy transportowej. Ta warstwa dzieli daną na pakiety czyli ABCD.yyy , EFGH.yyy , IJKL.yyy , a warstwa transportowa odbiorcy wysyła komunikaty do nadawcy że dostała pakiet, a w razie czego nadawca wysyła jeszcze raz ten sam pakiet. Pakiety przechodzą do warstwy intersieci i jest tam dokładane IP nadawcy i odbiorcy czyli załóżmy w uproszczeniu że w tym wypadku numer IP to 1234 czyli dostaniemy : 1234-ABCD.yyy , 1234-EFGH.yyy , 1234-IJKL.yyy i to idzie do warstwy interfejscu sieciowego Warstwa interfejsu sieciowego odbiera datagramy, ale czy te datagramy są zamykane w ramki? Teraz te datagramy, albo ramki są zamieniane w bity i wychodzą z łącza rj45 ze stacji roboczej, idą na huba, hub rozsyła je na reszte pctów i router, a co dalej robi router? On niby pracuje w warstwie trzeciej. Co w tym wypadku oznacza że router pracuje w warstwie trzeciej ? Zagląda do tych pakietów/ramek do ich warstwy 3 ? Pytania wytłuściłem, a końcowe moje pytanie brzmi: Czy dobrze rozumiem tą zasadę działania? Jeśli nie to co źle rozkminiłem. Pozdrawiam i z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Dobrze rozumiesz, sam sobie odpowiadasz na pytania. A Twoje pytania: 1. I co ta warstwa robi ? Ad1. Tutaj może się dziać wszystko np. bank potrąca Ci 800zł z Twojego konta, bo właśnie kupiłeś nowego proca 2. O jakie komunikaty chodzi? Ad2. O wszystkie, komunikatem jest również to jak rodzice wołają kogoś na obiad ;) 3. czy te datagramy są zamykane w ramki? Ad3. Datagramy można powiedzieć, że są ramkami, ale raczej mówi się o ramkach np. HDLC, pakietach TCP i datagramach IP, aczkolwiek co i jak tzn. czemu takie jest polskie nazewnictwo i co jest błędem a co nie, to musiałbyś poszukać dokładniej, ja nie jestem na sieciach. Datagram to dane + nagłówek to najprościej chyba. Ramka to hmm struktura? (opisująca jak wygląda nagłówek i dane w sensie położeniach tych danych za nagłówkiem...) Pakiet... = datagram? Chociaż pakiet jest chyba szerszym słowem. 4. co dalej robi router? On niby pracuje w warstwie trzeciej. Co w tym wypadku oznacza że router pracuje w warstwie trzeciej ? Zagląda do tych pakietów/ramek do ich warstwy 3 ? Ad4. Router przekazuje w sieciach IP pakiety (nasz globalny ogólnodostępny Internet ;) ), publiczne adresy IP są unikalne, to coś jak Twój adres: Poland, Warsaw, Aleje Ujazdowskie 1 / 10. Do tego jeszcze dodaj kod i masz pewność, że trafi. Podobnie jest z IP. Bez tej warstwy pakiety nie wyszedłby poza LAN (Local Area... jak sama nazwa wskazuje). Przepraszam sieciowców za taki opis, ale nie będę na forum pisał książki o sieciach więc jest na szybko rozrysowane, z pewnymi skrótami myślowymi. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 E tam, dobrze opisujesz :) Generalnie sieciowca interesują warstwy 2,3,4. Fizyczna to tylko jak kabel ktoś przerwie ;) Wyższe są istotne z punktu widzenia programisty piszącego aplikacje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Dobrze wiedzieć że się dobrze wie :]. Jeszcze raz dzięki wszystkim, a szczególnie Borsukowi za link do niezłego tutorialu. Powoli zaczyna mi się ta wiedza w głowie układać w logiczną całość. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 No bo to w teorii na prawdę nie jest trudne, tylko ciężko to tłumaczyć słowami. Drugą mylącą rzeczą jest szereg pojęć: ramki, datagramy, pakiety, które się mieszają a do tego w polskim języku występuje wiele nieścisłości - jedni datagramem czy pakietem nazywają obiekt zainteresowań warstwy drugiej inni trzeciej i robią się komplikacje... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Mam jeszcze jedno pytanie.Rozkminiłem już o co chodzi z tymi warstwami, czyli dane przechodząc przez kolejne etapy dostaje ciągle nowe nagłówki Podstawowe informacje na temat działania sieci LAN a potem wychodzi ta ramka (ramka czyli dana i 3 nagłówki) ze stacji roboczej (w formie zero-jedynkowej) idzie po kablu do switcha, a switch działa w warstwie drugiej. No i muszę się upewnic co to zaczy że switch działa na warstwie. Czy to oznacza że switch zagląda do nagłówka drugiego, nadanego przez "warstwę internet" Podstawowe informacje na temat działania sieci LAN i wtedy przełącza ramkę na odpowiedni segment sieci LAN ? Router działa na warstwie 3 czyli obczaja nagłówek 1 nadany przez warstwę transportową ? Czyli ogólnie jeżeli urządzenie sieciowe działa na jakiejś warstwie to oznacza że zagląda do nagłówka nadanego przez tą warstwę ? Potrzebuje potwierdzenia czy tak czy nie, bo ja jestem na 95% pewny że chyba dobrze to kminie, ale zawsze jest te 5% niepewności. Borsuk " 1 obraz to 10'000 słów" , więc trzeba więcej rysować :) Albo inne powiedzenie: " rysunek jest językiem ludzi techniki" Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Switch widzi tylko nagłówek drugiej warstwy - nie wie co to jest adres IP, wie tylko co to adres fizyczny (tablica ARP). Router pracuje na warstwie trzeciej (sieciowa) i przekazuje pakiety według tablicy routingu na podstawie informacji z nagłówka IP. Aczkolwiek spotyka się urządzenia łączące obie funkcje. Edytowane 18 Marca 2010 przez Aquarium 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procek1 Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Czyli widzę że potwierdzasz że jeżeli urządzenie sieciowe działa na jakiejś warstwie to oznacza że zagląda do nagłówka nadanego przez tą warstwę. Gdyby od razu napisali że pracować na warstwie "X" to znaczy zaglądać do nagłówka nadanego przez tą warstwę to bym od razu załapał o co chodzi a tak musiałem się domyślać. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...