Skocz do zawartości
yghern

Benq G2420HDB i mrugające pikselki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, pierwszy raz mam do czynienia z eLCeDekiem.

Mianowicie, mój BenQ ma jakieś problemy z wyświetlaniem kolorów. Jeśli coś ma kolor szarawy i płynnie przechodzi pomiędzy odcieniami, lubi wyświetlić sobie zaraz obok kolor cyjanowy. Np. przy pasku postępu Visty, (np. kopiowaniu plików, zwłaszcza Total Comanderem; interfejs Aero, standardowy kolor) mam całą kreskę na długość i z 10 pikseli szerokości. Bad pixele toto nie są, bo dają się przewijać. Przy niebieskim kolorze, czasem pojawiają się czerwone piksele. Czasem, gdy kolory się zmieniają (statycznie) przez całą długość ekranu, np. pasek kolejno: szarego, czarnego, czerwonego, szarego (np. brzeg tego forum przy skinie "Pure-Red"), pojawiają się cienie. Poza tym, po wznowieniu z trybu standby, monitor lubi wyświetlać nieostry obraz. Pełny restart monitora zwykle pomaga, jak nie pomaga, to zmiana rozdzielczości raczej załatwia sprawę. Sprawy przekłamań kolorów - nie pomaga nic. Próbowałem zmienić rozdzielczość na natywną (tam do licha, czy 1980x1050 to rozdzielczość natywna? taka duża?), ale to tylko pogorszyło sprawę, bo nagle nawet na pulpicie pojawiły mi się te skaczące czerwone piksele.

I teraz pytanie. Monitor był kupiony nowy, nawet taśmy były oryginalne zaklejone BenQ. Miałem pomysł, że monitor musi się "dotrzeć", rozruszać. Ale zmian jak nie było tak nie ma, a 4 dni to chyba wystarczająco na taki rozruch? I co teraz, reklamować czy wyjdę na głupka?

//edit: to drugie, walnięty kabel DVI, D-Sub śmiga ładnie, do skasowania

Edytowane przez yghern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi