lukaszintel86 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie, mam zamiar troszkę zmodernizować swój komputer bo wpadło troszkę grosza, posiadam jak do tej pory taką o to konfigurację: PŁYTA Asus P5Q PRO PROCESOR Intel Q9550 2,83 GHz CHŁODZENIE Pentagram FREEZONE HP-120 AlCu RAM OCZ 8 GB (4x2GB) PC1066 CL5 5-5-15 REAPER HPC GRAFIKA Galaxy GTX280 1GB 512BIT 602/2214MHz | KARTA MUZYCZNA Creative AUDIGY 2 Platinum (SB0240) ZASILACZ Be Quiet DARK POWER P7-Pro 750W | OBUDOWA Chieftec BRAVO BA-01B-B-SL MONITOR1 LG W2452V-PF (TN) sporo ostatnio zaczolem grac i w poniedziałek ma wpaść do mnie kolega troszkę mi ten sprzęt podkręcić (jak do tej pory tego nie potrzebowałem tak naprawdę), moje pytanie jest takie jak sadzicie wziąć sobie kartę grafiki sprzedać tego GTX i kupić 5970, mogę mieć bez faktury vat za kwot 2000 zl ASUSA, nie wiem czy to odpowiedni wybór, w sumie sadze ze jak bym cepa na 3,600 sobie stabilnie wykręcił to była by całkiem fajna konstrukcja, myślałem także nad crosem z GTX280 ale ja mam jakiegoś problematycznego bo nie przyjmuje żadnych nowych sterownik poważnej starych 178 podajże NVIDI, dlatego oddałem go obecnie na gwarancje bo nawet nie moglem wgrać Windows 7 bo podczas uruchamiania ponownego no signal i po sprawie było, oddałem ja dlatego na gwarancje, zobaczymy może to wina tego że posiadam ASUS płytkę i się jakoś gryzie, porostu karta sie przełączała na wejście VIDEO i DVI nie moglem nawet na wirtualnym pulpicie wymusić, co sadzicie żeby za dodatkową kwotę zrobić grafikę wyminic i proca kręcić czy może juz na i7 sie wyszkowac ? Tak sobie tak tez myślałem może nad zakupem GTX295 jakiegoś używanego co sądzicie, wiem ze karty ATI spadną jak wejdą 11 NVIDIA i nie wiem czy poczekać chwile jeszcze ? Czekam na wasze opinie drodzy forumowicze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Zapytam z ciekawości. Ty z nudów chcesz go ulepszać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 heh taz mi sie tak wydaje. jakbys chcial i7 to musial bys sprzedac ram,plyte i procka. ja bym podkrecil go ladnie. karte oddal na gw i tez ja krecil jak wroci :) przeciez raczej nie brakuje Ci fps? jak masz za duzo kasy to mozesz np. hmmmm.... mi dac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszintel86 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 hehehe bardzo chętnie ale mowie bardzo łatwo się teraz zrobiło mi troszkę kasy i tak sadze żeby w ten direct11 sobie lecieć, wiem ze mogę go wykręcić nieźle bo mama rewizje 0 i zrobię to niebawem, w poniedziałek myślę żeby go trzymać na 3600 i styka, kurcze myślę nad crosem w sumie gtx280 ale z jednej strony moja płytka by była do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 JA odpuscilbym sobie SLI bo nie ma to za duzego sensu. Wzrosna temp, glosnosc i mniej miejsca w budzie bedzie. W dodatku dostaniesz mily prezent w postaci microstutteringu. Do tego wymiana mobo i ogolny non sens :P Proca krec do 3,8-4ghz choc nie wiem czy freezone da rade. Ale to podstawa bedzie. Karty niezmienialbym bo po co. Moglbys kupic 5870, ale tak naprawde nie jest to dzis oplacalne u Ciebie. Wraz z OC proca skok bedzie duzy, tyle ze te karty moga (ale nie musza) poleciec w dol z cenami potem. Twoj GTX ma potencjal OC, a krecenie grafy jest banalne. Wiec oddaj ja, potem podkrec wraz z prockiem i zdecydujesz czy to nadal za malo. ps. fermi o ile wyjdzie :P moze nie zrobic nic... Spadnie cena 5970 bo fermi bedzie kolo niego oscylowalo :P Reszta pozostanie na swoim poziomie do momentu az nV wypusci cos na nizsze polki, a wiadomo ze zawsze zaczynaja od gory w sumie. ps.2 Wszystko to spekulacje i domysly :P bo moze byc i tak ze fermi to bedzie jedno wielkie drogie gowno. Narazie nie ma nic po za szumem i to raczej negatywnym, bo z zielonych ostatnio mozna sie tylko nabijac. Obysmy nie musieli czekac tyle co na ostatnią plyte Gunsow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Procesor podkręć i najlepiej nic nie modernizuj. Inaczej będzie to kompletna strata pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 maja racje kręć proca a grafika i tak pociągnie każdą gre na max detalach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszintel86 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 w sumie macie wszyscy racje, odłożę kasę i jak będzie coś bardziej okazyjnego to wtedy zastanowię się nad zakupami, może jak NVIDIA wpuści swoje karty to karty ATI polecą w dół. poczekam teraz tylko procka podgonię a tak naprawdę powiem wam szczerze że i tak wszystko działa mi idealne, nawet bez podkręcania nie narzekałem na nic - ostatnio nowy Batlefield poszedł na maks, nic się nie działo, myślę czy nie wywalić 4 GB ramu sobie jak narazie i na 4 pracować, jak sądzicie ? mam jeszcze do was pytanko czy znacie te problemy z kartami GTX280 na nowych sterownikach poważnej 182, nie działa mi obraz przed DVI, tylko działa na wyjściu TV , spotkał się ktoś z tym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) do grania 4gb starczy spokojnie. teraz ddr2 sa drogie, sam sprzedalem moje a-daty za wiecej niz kupilem:) co do geforca nie wypowiem sie bo sam go nie mam ;p Edytowane 14 Marca 2010 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Za 1500zł możesz sobie inaczej uprzyjemnić granie: większy monitor, lepsze audio do kompa, kontroler gier, kierownica, mysza czy co tam wolisz. Nie traci to tak szybko na wartości a da większą frajdę niż nowa grafika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...