maciejmaciej Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Cześć, od kilku dni mam pewien problem z laptopem, co jakiś czas (śr. co 40/60m) restartuje się i wita mnie takim komunikatem: "A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer. END_OF_NT_EVALUATION_PERIOD If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your copmuter.If this screen appears again, follow these steps: Check to make sure any new hardware or software is properly installed.If this a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need. If problems continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as caching or schadowing.If you need to use Mode to remove or disable componentes restart your computer press F-8 to select Advanced satrtup Opions and them select Safe Mode technical information: ***STOP:0x00000098(0x670CA980, 0x01CAD1F7, 0x00000000, 0x00000000)" Windows jest oryginalny, laptop kupowany w Vobisie dobre 1,5 roku temu więc nie wiem ocb? Problem pojawił się wraz z wygaśnięciem licencji Windowsa (czego totalnie nie rozumiem, ostatniego dnia odliczało mi co 1h i po upłynięciu zaczęły się dziać te dziwne rzeczy) Specyfikacja: Asus N50VN, C2D T5800 2Ghz, 4GB DDR, 500GB, GF 9650GT 1GB. Gdzieś czytałem, że to wina biosa, którego trzeba zaktualizować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Reinstalowałeś ostatnio system i podałeś cdkey? Poza tym, jest zbiorczy o Viście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Hm, ale jak to zrobić? Przy Asus Live Update napisane jest, że mój komputer nie wymaga uaktualnień. Ściągnąłem więc jakiś program z ASUSTeK do aktualizowania biosa - Afudos BIOS update tool V2.36, ale po uruchomieniu nic się nie dzieje, widze tylko okienko przez może 1 sekundę i to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 1. Z poziomu Windowsa BIOSu się NIE aktualizuje! 2. Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy reinstalowałeś ostatnio system (nie BIOS) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Nie, nic nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie, nic nie robiłem. Instalowałeś może Service Pack w wersji RC albo inny niefinalny? Miałem ostatnio taki sam przypadek na jednym kompie, na którym był postawiony SP2 RC. Objawy takie, że ostatnio co jakiś czas wyskakiwała ikonka z informacją, że bodajże licencja wygasa czy kończy się okres wsparcia dla twojego windowsa i zostało X dni na zrobienie kopii plików i zainstalowanie systemu na nowo. Z tego co doczytałem na necie, to właśnie przez SP2 w wersji RC. Niestety u mnie nie dało się go odinstalować (usunąłem pozostałości po instalacji) i musiałem postawić sys na nowo (kluczyk ten sam bo to oryginał, potem SP1, SP2) - na razie działa (termin upływał jakoś w połowie zeszłego tygodnia)... Edytowane 5 Kwietnia 2010 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 No właśnie o to chodzi, że nic takiego nie instalowałem. W ogóle nie wiem skąd się wzięło to odliczanie dni do upłynięcia tej licencji? z jakiej beczki w ogóle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 [gluteus maximus] - update zrobiony, żadnych zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Na necie wskazują na przycznę tak jak kolega napisał nieoficjalny release Service Packa... System stawiałeś sam czy już był z kompem? Może ktoś wgrał tego RC dla jaj ;) Spróbuj tego SP odinstalować. Jak się nie da to zrób kopię systemu i strzel formata z oryginalnego nośnika ... Nic tu więcej nie wydumamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmaciej Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 System był już z komputerem. Dziwne rzeczy się dzieją, wywaliłem tego SP (przywróciłem system) nic się nie zmieniło, no poza tym, że nie miałem internetu (więc przywróciłem raz jeszcze - wszystko gra) ale komp resetuje się dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...