Richi_TDI Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, od dawna nie siedzę w temacie, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze komponentów. Na początek garść informacji. Potrzebuję komputera do pracy - edycja wideo. Jako bazę wybrałem MOBO Gigabyte GA-X58A-UD7. Wydaje mi się najlepszą propozycją dla mnie. Całość ma pracować na Windows 7 Prof. 64 bity. Poniżej zamieszczam specyfikację tego co wybrałem wraz z moimi wątpliwościami i proszę o radę/weryfikację. MOBO: Gigabyte GA-X58A-UD7 CPU: Intel i7 920 lub 930 - który lepiej wziąć? Z definicji chcę go podkręcić do 4.0 - 4.4 GHz RAM: 12GB (6x2GB) - nie mam pojęcia jaki RAM wziąć GFX: nVidia GTX285 lub GTX480 HDD: 2 x SSD w RAID 0 na system i aplikacje (wystarczy mi 64GB przestrzeni) - nie wiem jakie dyski kupić HDD: 4 x WD Caviar Black 1TB WD1001FALS 32MB cache SATA-II w RAID 0 na dane - może jednak jest coś ciekawszego? Powinno być ciche i wydajne. OPT: 2 x LG Blu-Ray (DVD+/-RW + Blu-ray) BH08LS20 BOX black PSU: Nie wiem co wziąć - zależy mi na cichej pracy i stabilności całego zestawu. BUDA: Cooler Master HAF Tower RC-932 Black Całość chciałbym chłodzić wodą by mieć ciszę gdyż przy kompie spędzam bardzo dużo czasu. Czy kompletować samemu chłodzenie (jakie komponenty) czy kupić jakiś gotowy zestaw (co wybrać)? Z góry dziękuję wszystkim za rady. Pozdr, Richi Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez Richi_TDI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...