haXo Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Witam! Mam następujący problem. Otóż, moja konfiguracja sieci w domu wygląda następująco: Internet z UPC - do modemu podpięty Linksys WRT54GL (z Tomato na pokładzie). W domu 3 laptopy, na których sieć bezprzewodowa działa bez zarzutu - dobry sygnał, dobre pingi, osiąganie najwyższych prędkości dostępnym na moim łączu. Schody zaczynają się przy komputerze stacjonarnym. Mam w nim kartę Pentagram Hornet Wi-Fi PCI P 6121-L6 oraz system operacyjny Windows 7 Ultimate x64. Na początku zostały załadowane sterowniki przez Windowsa, po czym wgrałem stersy ze strony producenta (pod Win7 x64). Problem polega na tym, że komunikacja między tą kartą sieciową a routerem jest przez coś zaburzona. Wygląda to mniej więcej tak (niekiedy czas wynosi znacznie więcej, np >100ms): Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=26ms TTL=55Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=26ms TTL=55Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=27ms TTL=55Upłynął limit czasu żądania.Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=27ms TTL=55Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=26ms TTL=55Upłynął limit czasu żądania.Upłynął limit czasu żądania.Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=26ms TTL=55 Co w efekcie powoduje to, że strony nie ładują się dobrze, czy torrent nie osiąga maksymalnych prędkości (rozpędza się do 80kB/s-200kB/s, gdzie na laptopach rozpędza się do 978kB/s - łącze 8MBit). Podsumowując - sieć nie działa jak powinna. Kiedyś na jednym z moich laptopów miałem identyczny problem, ale instalacja nowych sterowników go rozwiązała. Dodam, iż zaraz po instalacji Windows7 sterowniki do karty były niby zainstalowane (przez Winde), ale karta nie dawała sobie rady nawet z pobraniem adresu IP z DHCP routera. Problem się rozwiązał po tym jak Windows dociągnał jakąś "poprawkę" z Windows Update, a potem znalazłem sterowniki na stronie producenta. No i teraz jest tak jak opisałem powyżej. Jakieś rady? Mnie pomysły się skończyły. :) Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ZAkłocenia od inych wi-fi ( praca na tym samym kanale) / słaby sygnał ( nie patrz tutaj na to ze komp mowi sygnał:dobry ) ja tez mam dobry i pingi potrafia tak wygladać... jak u ciebie... Zmien umiejscowienie routera ( daleko od scian i tak z 1m nad ziemią ) i zobacz co wtedy... Na lapsie wyłacz P2P ! jak tam jest zainstalowanie i sciaga to pingi masz na "normalnym" poziomie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haXo Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 ZAkłocenia od inych wi-fi ( praca na tym samym kanale) / słaby sygnał ( nie patrz tutaj na to ze komp mowi sygnał:dobry ) ja tez mam dobry i pingi potrafia tak wygladać... jak u ciebie... Zmien umiejscowienie routera ( daleko od scian i tak z 1m nad ziemią ) i zobacz co wtedy... Na lapsie wyłacz P2P ! jak tam jest zainstalowanie i sciaga to pingi masz na "normalnym" poziomie..... Sęk w tym, że jeśli ktoś do mnie przychodzi z laptopem i podłącza się pod sieć, to wszystko działa bez zarzutu. Router jest umiejscowiony wysoko i zasięg jest bardzo dobry w całym mieszkaniu (np jeden z laptopów mam zaraz przy tym desktopie i wszystko śmiga). Oczywiście wszystkie P2P są powyłączane. Dzisiaj rano przeprowadzałem test z jedynie włączonym desktopem i ledwie mogłem otworzyć onet.pl -- nie mówiąc już o tragicznym poziomie pingów do mojego routera. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Najlepiej sprawdź na jakim chipsecie oparta jest karta (rt2600???) i ściągnij sterowniki od producenta chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haXo Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Najlepiej sprawdź na jakim chipsecie oparta jest karta (rt2600???) i ściągnij sterowniki od producenta chipsetu. No z tego co wiem to jest to RTL8185L, więc spróbuję tego co sugerujesz. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Wyciągnij kartę i sprawdź oznaczenie chipsetu. Będziesz musiał ściągnąć tą blachę :)bo chip jest pod spodem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...