Skocz do zawartości
robert457

Pomoc przy instalacji ROUTERA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mógłby mi ktoś pomóc przy instalacji routera EDIMAX BR-6204Wg.

Postępuję zgodnie z instrukcją obsługi. Ale nie mogę się połączyć z netem poprzez ten router.

Przewody dobrze podłańczam. Główny kabel ethernetowy (od neta) do gniazda WAN w routerze, a drugi przewód do dowolnego portu LAN na routerze(porty od 1 do 4) oraz gniazda ethernetowego w komputerze. Świeci się dioda LINK czyli powinno działać.

Następnie konfiguruję adres IP sieci LAN.

W panelu sterowania, klikam kolejno: połączenia sieciowe, połączenia lokalne, protokół internetowy i właściwości. Tam "Uzyskaj adres IP automatycznie oraz uzyskaj adres serwera DNS automatycznie i ok.

W instrukcji pisze o kolejości wyłańczania kolejnych urządzeń, (modemu, routera i kompa) więc...

Wyłańczam kolejno przewód od internetu ze ściany, później przewód od routera, a na końcu komputer i w takiej samej kolejności włańczam, dlaczego mi nie działa internet przez router???

I jeszcze informacja jaki mam internet, może to ważne. - Mam internet lokalny, szerokopasmowy o prędkości ok 8 Mbit

(IST)- to strona internetowa - Witamy w IST

Proszę o pomoc tutaj albo na gg 2319970, dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przez przeglądarkę internetową zalogować się do panelu konfiguracyjnego routera. Adres, nazwę użytkownika oraz hasło znajdziesz w instrukcji. W panelu administracyjnym szukasz opcji klonowania adresu mac (MAC address cloning lub podobnie), klonujesz mac, zapisujesz ustawienia. Resetujesz (wyłączyć i włączyć zasilanie) router jeśli to konieczne i działa. Jeśli router jest z wifi to musisz sieć wifi zabezpieczyć lub wyłączyć jeśli ie będziesz korzystać.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Router podłączyłem, internet śmiga zarówno na kompie stacjonarnym jak i na laptopie... dzięki Panowie :razz:

Mam tylko 1 maleńki problem... z mojego internetu mogłem dotychczas odbierać telewizję, 6 kanałów, a jak podłączyłem net przez router wystąpił problem, telewizji brak na obu komputerach.

Mogłem również korzystać z DC++ 0.761, a teraz pojawia się komunikat bym ustawił "NAT" ręcznie.

Jak więc ustawić port NAT w Edimax BR-6204Wg ???

Edytowane przez robert457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi