robert457 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam. Mógłby mi ktoś pomóc przy instalacji routera EDIMAX BR-6204Wg. Postępuję zgodnie z instrukcją obsługi. Ale nie mogę się połączyć z netem poprzez ten router. Przewody dobrze podłańczam. Główny kabel ethernetowy (od neta) do gniazda WAN w routerze, a drugi przewód do dowolnego portu LAN na routerze(porty od 1 do 4) oraz gniazda ethernetowego w komputerze. Świeci się dioda LINK czyli powinno działać. Następnie konfiguruję adres IP sieci LAN. W panelu sterowania, klikam kolejno: połączenia sieciowe, połączenia lokalne, protokół internetowy i właściwości. Tam "Uzyskaj adres IP automatycznie oraz uzyskaj adres serwera DNS automatycznie i ok. W instrukcji pisze o kolejości wyłańczania kolejnych urządzeń, (modemu, routera i kompa) więc... Wyłańczam kolejno przewód od internetu ze ściany, później przewód od routera, a na końcu komputer i w takiej samej kolejności włańczam, dlaczego mi nie działa internet przez router??? I jeszcze informacja jaki mam internet, może to ważne. - Mam internet lokalny, szerokopasmowy o prędkości ok 8 Mbit (IST)- to strona internetowa - Witamy w IST Proszę o pomoc tutaj albo na gg 2319970, dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Podłącz wszystko i w wierszu poleceń wpisz ipconfig -all i wklej to na forum. Zrób printscreen z ustawień routera i wklej na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Musisz przez przeglądarkę internetową zalogować się do panelu konfiguracyjnego routera. Adres, nazwę użytkownika oraz hasło znajdziesz w instrukcji. W panelu administracyjnym szukasz opcji klonowania adresu mac (MAC address cloning lub podobnie), klonujesz mac, zapisujesz ustawienia. Resetujesz (wyłączyć i włączyć zasilanie) router jeśli to konieczne i działa. Jeśli router jest z wifi to musisz sieć wifi zabezpieczyć lub wyłączyć jeśli ie będziesz korzystać. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert457 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Ok Router podłączyłem, internet śmiga zarówno na kompie stacjonarnym jak i na laptopie... dzięki Panowie :razz: Mam tylko 1 maleńki problem... z mojego internetu mogłem dotychczas odbierać telewizję, 6 kanałów, a jak podłączyłem net przez router wystąpił problem, telewizji brak na obu komputerach. Mogłem również korzystać z DC++ 0.761, a teraz pojawia się komunikat bym ustawił "NAT" ręcznie. Jak więc ustawić port NAT w Edimax BR-6204Wg ??? Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez robert457 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 musisz przekierowac porty ( forwarding ) dla DC++ na konkretne IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert457 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 musisz przekierowac porty ( forwarding ) dla DC++ na konkretne IP A można jaśniej, bo jestem zielony :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...