Skocz do zawartości
000loki

Opensolaris a Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

No wiec, motyw jest taki, ze chce wrzucic sobie Opensolarisa na mojego Raida 0. Mam tam 3 partycje Windowsowskie, no i chce zrobic jedna 30gb dla OS. Narazie tam nie zaglebiam sie w boot menu itp, chce po prostu zeby ten <span style='color: red;'>[ciach!]</span>iec wykryl mojego raida. Poki co nie widzi w ogole zadnej partycji, ogolnie dyskow podczas instalacji.

Mam najnowszy release Opensolarisa wrzucony na live usb.

Orientuje sie ktos w temacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...No wiec, motyw jest taki, ze chce wrzucic sobie Opensolarisa na mojego Raida 0. Mam tam 3 partycje Windowsowskie, no i chce zrobic jedna 30gb dla OS. Narazie tam nie zaglebiam sie w boot menu itp, chce po prostu zeby ten <span style='color: red;'>[ciach!]</span>iec wykryl mojego raida. Poki co nie widzi w ogole zadnej partycji, ogolnie dyskow podczas instalacji.

Po co się bierzesz za takie rzeczy, skoro nie masz pojecia ocb?

1. pewnie nie masz kontrolera raid0: tzn. masz kawałek softu w biosie, który jednak został napisany tylko dla dosa/windowsa <co najwyżej 98> i reszta systemów go olewa.

2. jak już ustalisz autora softu emulującego raid0 to sprawdź czy taki format jest obsługiwany przez dmraid lub czy są drivery pod solarisa.

3. nie widzi partycji czy dysków? - to diabelnie duża różnica. Podejrzewam, że co najwyżej instalator graficzny nic nie wyświetla

4. tak czy owak: defaultowe live usb nie zobaczy takiej macierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wydaje mi sie, ze lepiej sie brac i czegos sie nauczyc niz lezec i gapic sie w sufit.

Rozumiem, ze jak mam ten kawalek softu intelowego, to nie postawie opensolarisa na raidzie ? BO wlasnie sie rozgladam za sterownikami i nie bardzo chyba sa.

Nie widzi dyskow. w sensie raida.

Edytowane przez 000loki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

heh, no dobra - powiedzmy, że zacząłeś od nie-najłatwiejszej konfiguracji ;)

Dmraid łyka Intela, jednak aby zbootować Solarisa z dmraid i to z balastem w postaci windy trzeba zapomnieć o graficznym instalatorze, zapoznać się terminalem i z grub2. Poza tym ZFS jest znacznie lepszy od intelowskiego raid (ale także od via, nv itp. syfu). Jeśli nawet uda Ci się z dmraid to miej świedomość, że takie rozwiązanie to downgrade jakości i wydajnosci systemu plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi