Skocz do zawartości
Slayer

SIS 748 vs KT 600 vs NForce2Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, KT 600 jest szybszy od analogicznego NFORCE 2, ale co z chipsetem SIS-a? Jak dotąd na serio nie widziałem jakiegoś sensownego testu. Może się powatrzam, ale czy ktokolwiek widział recenzję płyty na tym chipsecie?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo nie doczytałeś, albo się trzeba zgłosić do lekarza- chodzi mi o płyty oparte WYŁĄCZNIE na SIS 748 KT 600 i NFORCE 2 Ultra z największym naciskiem na SIS 748 ( tego niegdzie nie widziałem recenzowanego), bo resztę w sumie już widziałem, ale jeżeli chodzi o KT 600- tylko referencyjną płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde- zakładałem topic o płytach na SIS 748- są już płyty róznych producentów i są już w sprzedaży- przynajmniej tak pisze.

Co do SIS- to praktycznie na 100%- z KT 600 coś dopiero lipiec.

AOpen AK76F-400N

ASRock K7S8XE

DFI 748-AL

FIC KT-748

Iwill K7S3 - K7S3-N

Jetway S748DA

To są płyty na SIS 748.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyszły czy nie ale koleś już teraz musi mieć recenzje :)

każdy wie że na razie najnowsza dostępna to sis 746 więc dlatego podałem link do tego testu.

slayer : może chcesz link do testu KT 700 albo 800? :D

no nie, bo 746FX :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy wie że na razie najnowsza dostępna to sis 746 więc dlatego podałem link do tego testu.

Nie natychmiast, ale by się przydało jak najszybciej ;) Wiadomo- kupuję nowego kompa, ale właśnie nie wiem, czy za 2 tygopdnie, czy za miesiąć- byle by trafić właśnie w tego SIS 748 czy KT 600 ( ten 2 mało prawdopodobne). Nadal się zastanawiam, czy brać Pentium 4 HT 2.4 Ghz czy Barton 2500+ ....nie wiem....za sam procesor intela zapłacę tyle ile za proc AMD + płyta :? A w takim wypadku zamiast dokładać do proca wolałbym zaoszczędzić albo dołożyć do R 9700 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde- zakładałem topic o płytach na SIS 748- są już płyty róznych producentów i są już w sprzedaży- przynajmniej tak pisze.

Co do SIS- to praktycznie na 100%- z KT 600 coś dopiero lipiec.

AOpen AK76F-400N  

ASRock K7S8XE  

DFI 748-AL  

FIC KT-748  

Iwill K7S3 - K7S3-N  

Jetway S748DA

To są płyty na SIS 748.

szkoda ze FIC juz na Polskim rynku nie egzystuje ,bo robi solidne plyty

cena moze nie zaniska kiedys byla,ale konstrukcje znakomite (te pelne)

pozniej cena troche spadla,jakosc tez ,ale znowu odbili ,chyba dzieki wspolpracy z Epoxem

swoja droga to dziwnie zmienia sie image producenta ,za czasow K6 i P2 FIC robil najlepsze plyty (oprocz Abita i Asusa na BX) ,pozniej odszedl w cien po ostatniej udanej konstrukcji na kt133 ,aby teraz powrocic na kt400 i nf2 (PCB takie samo jak 8rda ,wiec ta plyta jest za Abitem,Epoxem w nf2)

sam chcialby zobaczyc test FIC na 748 na tle konkurencji,mam nadzieje ze firma utrzymala tempo wzrostowe i 748 pobije konkurentow (niespodziewam sie oczywiscie ze Iwila pokona,w cuda nie wierze)

mam do tej firmy sentyment,a na stronie sa biosy do jej wszystkich plyt od 486 ,to sie nazywa dbalosc o klienta :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie natychmiast, ale by się przydało jak najszybciej ;) Wiadomo- kupuję nowego kompa, ale właśnie nie wiem, czy za 2 tygopdnie, czy za miesiąć- byle by trafić właśnie w tego SIS 748 czy KT 600 ( ten 2 mało prawdopodobne). Nadal się zastanawiam, czy brać Pentium 4 HT 2.4 Ghz czy Barton 2500+ ....nie wiem....za sam procesor intela zapłacę tyle ile za proc AMD + płyta :? A w takim wypadku zamiast dokładać do proca wolałbym zaoszczędzić albo dołożyć do R 9700 :twisted:

mysle ze najrozsadniej byloby wziac tego r9700 ,bo w grach bardziej sie liczy grafa ,a nie procesor i jezeli chodzi o gry to nawet nie ma w takim przypadku polemiki Intel vs. AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał kt600 bo jest znacznie szybszy. no i to VIA, od dawna klepią porządne chipsety.

a kgb coś o radeonach wstawia. zna ktoś płytę główną na radeonie? bo ja nie. :) :) :) :) :) :)

Nie na Radeonie :) NIe pamiętam dokladnie ale coś IGP 315 to się nazywało, ale nie dam głowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wziol 2.4HT 800 (bo w koncu robi za 2 proce...) i cos na i865PE + 2x512mb DDR PC3200 TiwnMOS. Proce z 800mhz sie trudno kreci bo tylko Spring i Canter obsluguja FSB 200> no i wyczynowki i845PE do tego trzeba miec dobre pamieci itp... ja bym sobie wziol to co mam :D czyli TBred DLT3C i pogonil go na ~2.4Ghz ,co do Bartona to za mala roznica wydajnosci do TBreda zeby doplacac raz tyle... lepiej kupic lepsze pamieci i puscic FSB 230mhz Syncro lub dolozyc do full wypas plyty czy tam panela LCD lub Zestawu mysz+klawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wyszło, że różnica w cenie pomiędzy platformą Intela 2.4 Ghz a AMDBarton 2500 na odpowiednio: I865 i SIS 748 ( ew. 746 FX) to 450 zł!! Ale ten post to improwizacja i nie ma na celu prowokacjii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał kt600 bo jest znacznie szybszy. no i to VIA, od dawna klepią porządne chipsety.

a kgb coś o radeonach wstawia. zna ktoś płytę główną na radeonie? bo ja nie. :) :) :) :) :) :)

mam nadzieje ze tylko udajesz debila :lol:

przeczytaj jeszcze raz watek z cytatem i pomysl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tu miało być o płycie głównej a nie o grafie.

o moj Boze

piszac zeby wzial r9700 pisze od razu zeby wzial AMD (lubi sisa to moze na sisie) ,bo przy takiej opcji nie starczy i tak na Intela :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...