Skocz do zawartości
EtanolButan

CF/SLI - co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę kupić nowy komputer. Z mojej aktualnej wiedzy wynika, że można już łączyć kilka kart w jednym kompie (wow smilies/shocked.gif miałem kilka lat przerwy w aktualnościach informatycznych smilies/lol2.gif ).

A więc, będę grał w rozdzielczości 1650x???? (nie pamiętam, a siedzę na laptopie więc nie mogę dokładnie powiedzieć) i chcę sprawić sobie komputer, który zapewni mi maksymalną wydajność w grach na długi czas.

Starałem się na własną rękę dowiedzieć jaka opcja jest najlepsza obecnie, ale już się pogubiłem.

Znalazłem jakieś stare artykuły i opinie, że na CF/SLI występują mikroprzycinki. Czy nadal to jest ? Czy może tak być, że dwie karty będą słabsze od jednej ?

Z tego co wiem:

ATI - są problemy w grach, sterowniki są przeciętne, jakość obrazu jest lepsza

NVIDIA - słyszałem od kolegi, że NVIDIA skompromitowała się z wydaniem najnowszego GeForce'a, ale zawsze miałem GeForce'y i nigdy mnie nie zawiodły

Potzebuję wydajny komputer do gier typu Crysis, Metro, GTA IV, Mafia II oraz do starszych gier w które nie grałem bo miałem długi czas przerwy ;p (a słyszałem, że fajne są te gry).

Zastanawiam się nad Radeonem HD5870 i GeForce'm Fermi. Ostatnio gdzieś wyczytałem, że połączenie dwóch Radeonów HD5850/5870 zapewnia największą wydajność na rynku. Ale czy takie rozwiązanie zawiera jakieś wady ? Oczywiście oprócz poboru prądu i wydzielania ciepła smilies/smile.gif Nie wiem co jeszcze powinienem wiedzieć.

Tak czytam i czytam, gdzie 100 opinii = sto różnych opinii smilies/krzywy.gif

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomożecie mi pomóc w wyborze najwydajniejszej opcji.

p.s. I gdzie te czasy, gdzie były GF 3 i 4 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi