Skocz do zawartości
stacho3

1x 512 , czy 2x256 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

planuje wymiane sprzetu . chce zakupic 1700+ i go podkrecic.

Slyszalem ze ilosc kosci ddr roowniez ma znaczenie przy stabilnosci sprzetu. A więc kupic 1x 512 , czy 2x256 ddr 400 Twin MOS ??? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma to być Nforce 2 to raczej proponowalbym Ci kupic 2x 256 TwinMosa. Imho bedziesz mogl puscic je jako dual ddr co zwiekszy ich wydajnosc. A stabilnosc trudno jest mi powiedziec ale mysle ze zadnego wplywu nie bedzie mialo. Przeciez wiekszosc tych co podkreca swoje sprzeta ma najczesciej wlasnie 2 kosci ramu.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie ma to być Nforce 2 :twisted:  więc zakupie 2x 256 !!! Dzia

aha , jeszcze jedno, co sadzicie o tym wc : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13220585

bo ja jestem nieco ciemny w tych sprawach.

fajne te wc Oo cena trez atrakcyjna chociaz nie ma to jak wlasno recznie zrobione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna kość powinna wystarczyć- XP na FSB 200 Mhz ciagnie dokładnie tyle, ile dają pamięci DD-R 400 Mhz na jednym kanale. Wogóle podwojny kontroler ma sens do P IV, nie do Athalona. Ekstremalne wyżyłowanie FSB 250 Mhz ( dla zikszenia przepustowości procesora) nie ma sensu i tak, bo jak wiadomo najleprzy jest efekt synchronicznego współdziałania pamięć-procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll: JAk zakupilbym to wc to musialbym miec slilny zasilacz :?: czy standartowy by mi wystarczyl . :? Dokupic moze chiefteca 360W ???? :?:

aha , jeszcze jedno (a raczej dwa) :

1) Czy ma ktos testy bartona 3000+ w pc mark 2002 albo 3D Mark2001 bo kumpel chciałby porównać ze swoim kreconym 1700+

2) Jaka jest różnica w temp. przy zastosowaniu pasty dostarczonej z coolerem a pastą srebrną którą najlepiej brać - marka dokładne oznaczenia, i jeżeli pasty jest 5g to ile tych g. na jednego procka trzeba zapakować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll: JAk zakupilbym to wc to musialbym miec slilny zasilacz  :?:  czy standartowy by mi wystarczyl .  :? Dokupic moze chiefteca 360W ????  :?:

aha , jeszcze jedno (a raczej dwa) :  

1) Czy ma ktos testy bartona 3000+ w pc mark 2002 albo 3D Mark2001 bo kumpel chciałby porównać ze swoim kreconym 1700+

2) Jaka jest różnica w temp. przy zastosowaniu pasty dostarczonej z coolerem a pastą srebrną  którą najlepiej brać - marka dokładne oznaczenia, i jeżeli pasty jest 5g to ile tych g. na jednego procka trzeba zapakować ?

5g pasty to nie wiem,moze 100 procow lub wiecej posmarujesz

ja mam 1.5g i smarowalem kilka razy swoje dwa proce ,trze razy chipset ,dwa razy chip grafiki i zuzylem 1/6 strzykawki,moze mniej

roznica miedzy pasta ceramiczna ,a srebrna AS3 to testy byly ,ale w okolicy 1C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupil 2x256 TWINMOS 400 MHZ, bo DUal DDR dziala a to zawsze troszke wiecej mocy.

no ale z drugiej strony planujac pozniejsza rozbudowe to lepiej kupic 512mb w jednej kosci a za pare dni/tygodni kupioc 2ga kosc i miec 2x512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem WC na 250 W od megabajta i grało - nie wiem co w WC ma wymagać tyle prądu. Pompkę podłącza się osobno do kontaktu a dwa wentyle nie zrobią różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna kość powinna wystarczyć- XP na FSB 200 Mhz ciagnie dokładnie tyle, ile dają pamięci DD-R 400 Mhz na jednym kanale. Wogóle podwojny kontroler ma sens do P IV, nie do Athalona. Ekstremalne wyżyłowanie FSB 250 Mhz ( dla zikszenia przepustowości procesora) nie ma sensu i tak, bo jak wiadomo najleprzy jest efekt synchronicznego współdziałania pamięć-procesor.

poczesci masz racje a po czesci gadasz glupoty :D czemu... bo nie wzioles pod uwage realnej wydajnosci Chipsetu do przepustowosci pamieci. Zgadzam sie jeszeli chodzi i synchro 3200mb/s wystarcza dla AMD na FSB 200mhz lecz do tej pory zaden chipset ktory jest w sprzedazy z pojedynczym kanalem nie osiagnie za chiny ludowe tego 3200mb/s bo musiał by mieć 100% sprawności!! a jak narazie zaden nie wyciska tyle... KT400/KT333/KT266A to sa granice 85% więc prockowi przydalo by się wiecej! dlatego właśnie powstał Nforce2 z dwu kanalowym kontrolerem ktory w Dualu wyciska te 100% a nawet wiecej wzgeledem FSB procka przez do jest zauwazalny pewien wzrost wydajnosci (ok 10%) ,jezeli chodzi o SingleDDR to jest mala roznica pomiedzy NF2 a KT400 więc jak widać nie ma jeszcze idealnego chipsetu pod AMD ktory potwierdzil by twoje wywody :D. Zgodze sie ze XP an 200mhz bedzie cisnowl dokladnie tyle ile daje pamiec DDR 400mhz czyli 3200mb/s jezeli kontroler bedzie mial wydajnosc/sprawnosc 100% pamieci :D ,narazie nic na rynku w SingleDDR tyle nie osiga takim chipsetem ma byc KT600 gdzie sprawnosc ma byc idealna czyli blisko 100%... Tak więc do Nforce2 tylko DualDDR... Co do kostek to M-tec wycisnie wiecej na niskich timmingach np 2.5/3/3/6 lecz na najostrzejszych typu 2/2/4/2/1 Winbond powinien byc lepszy... ja bym wziol Mteci... (smiga ~450mhz na 2/3/3/6) zobatrz recenzje kostek na www.ocm.pl ,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...