Skocz do zawartości
Gość smarftony

Problem z RAM po zmianie napięcia.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość smarftony

Witam. Mam ramy OCZ 4 GB DDR3 1600 MHz CL7. Ustawiłem w biosie memory ratio na 4, aby było to 1600 MHz, a napięcie dałem na 1.9 V tak jak pisze na ramach. Komputer po pewnym czasie wyłącza się kiedy coś się wczytuje np. kiedy uruchamiam 3dmark06. Czy to wina za niskiego napięcia ? Procek był kręcony na 4 GHz i musiałem zwiększyć napięcie, a ramy mają swoje standardowe 1.9 V. Wcześniej nie miałem takich problemów, stało się to właśnie po zmianie taktowań i napięcia RAMU. Co mam zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość smarftony

Core i7 920 @ 4 GHz

Gainward GTX 285 @ 731/1601/1401

OCZ 4 GB DDR3 1600 MHz CL7

MSI x58 Pro

BeQuiet E6 StraightPower 600 W

CM Elite 331

Co mam zrobić ? Komputer zawiesza się nawet wtedy kiedy przeglądam strony internetowe i muszę go resetować. Może zwiększyć napięcie ? Pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygląda tak, podczas podkręcanie powodujesz wzrost częstotliwość magistrali która analogicznie powoduje wzrost częstotliwości procka oraz pamięci operacyjnej RAM. Czyli pomimo ustawionych w BIOSie fabrycznych ustawień pamięci RAM, po podkręceniu wzrasta częstotliwość ich taktowania. Więc po OC często niezbędne jest podwyższenie napięcia, aby zapewnić ich stabilną pracę.

Ale wszystko należy robić z rozwagą aby nie uszkodzić podzespołów.

Restarty mogą być spowodowane, nie tylko niestabilną pracą RAMów ale również Prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi