Skocz do zawartości
smiglo83

Chieftec GPS-400AA-101A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zwracam się do was z prośba o pomoc. Mam taki zasilacz: http://www.komputronik.pl/index.php/product/18979/Podzespo_y_PC/Zasilacze_do_obud_w/Chieftec_GPS_400AA_101A_400W_bulk.html i następujący zestaw:

Proc Q6600 OC do 3.2 Ghz

Chłodzenie CoolerMaster TX3

Pamięć 2x2 GB Patriot LLK

Płyta Foxconn P35A-S

Grafa 8800 GT 512 MB

Dysk Seagate 500GB

Napęd Asus dvd-rw

Do tego dwa wentylatory. Pierwszy 120mm drugi 80 mm

Chciałbym sie was zapytać o sprawność tego zasilacza, bo jeśli chodzi o OC mojego quada to wszystko jest w porządku do 3.2 Ghz na szynie 400 Mhz powyżej tej częstotliwości zaczynają się problemu z BSOD brakiem stabilności i małymi freezami w czasie użytkowania systemu. Znalazłem w sieci kalkulator mocy zasilacza i pokazuje mi on że po OC do 3.3 Ghz mój komp pobiera 330W. Zasilacz ma tylko 400W i jeśli chodzi o pobór mocy w czasie OC to wychodzi mi ok 82% mocy zasilacza. Jak to się ma do jego sprawności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie ryzykował....

Spróbuj przy podkręconym procesorze troszkę obciążyć kompa. Zobaczy czy bardzo ciepłe powietrze leci z wiatraka. To może być górna granica tego zasilacza. Możesz wymienić wiatrak, na pewno wtedy będziesz spokojniejszy, albo ewentualnie wymiana na wersję 450AA.

Z tego co pamiętam, sprawność przy wysokich temperaturach maleje.

Edytowane przez Camilos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, nie znam na pamięć specyfikacji technicznych obu zasilaczy. Myślałem, że 12V wzmocnili w wyższym modelu.

Bardziej myślałem tutaj o nagrzewaniu się zasilacza i jego sprawności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi