smiglo83 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Witam i zwracam się do was z prośba o pomoc. Mam taki zasilacz: http://www.komputronik.pl/index.php/product/18979/Podzespo_y_PC/Zasilacze_do_obud_w/Chieftec_GPS_400AA_101A_400W_bulk.html i następujący zestaw: Proc Q6600 OC do 3.2 Ghz Chłodzenie CoolerMaster TX3 Pamięć 2x2 GB Patriot LLK Płyta Foxconn P35A-S Grafa 8800 GT 512 MB Dysk Seagate 500GB Napęd Asus dvd-rw Do tego dwa wentylatory. Pierwszy 120mm drugi 80 mm Chciałbym sie was zapytać o sprawność tego zasilacza, bo jeśli chodzi o OC mojego quada to wszystko jest w porządku do 3.2 Ghz na szynie 400 Mhz powyżej tej częstotliwości zaczynają się problemu z BSOD brakiem stabilności i małymi freezami w czasie użytkowania systemu. Znalazłem w sieci kalkulator mocy zasilacza i pokazuje mi on że po OC do 3.3 Ghz mój komp pobiera 330W. Zasilacz ma tylko 400W i jeśli chodzi o pobór mocy w czasie OC to wychodzi mi ok 82% mocy zasilacza. Jak to się ma do jego sprawności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Poczytaj co to sprawność. BSODY prawdopodobnie masz od niestabilnego OC. Zasilacz powinien dać radę z tymi gratami. Po co dwa tematy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Podnieś napięcie na procku. Chieftec spokojnie pociagnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Ja bym nie ryzykował.... Spróbuj przy podkręconym procesorze troszkę obciążyć kompa. Zobaczy czy bardzo ciepłe powietrze leci z wiatraka. To może być górna granica tego zasilacza. Możesz wymienić wiatrak, na pewno wtedy będziesz spokojniejszy, albo ewentualnie wymiana na wersję 450AA. Z tego co pamiętam, sprawność przy wysokich temperaturach maleje. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez Camilos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 A co da wymiana na 450W skoro wersja 400W i 450W ma taką samą moc na 12v? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Sorki, nie znam na pamięć specyfikacji technicznych obu zasilaczy. Myślałem, że 12V wzmocnili w wyższym modelu. Bardziej myślałem tutaj o nagrzewaniu się zasilacza i jego sprawności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...