Skocz do zawartości
Domel88

Wymiana płyty głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem, komputer mi się czasem nie włącza, ogólnie wydajnościowo tez najlepiej nie jest, także dojrzałem do decyzji o wymianie procka i płyty głównej. Niedawno wymieniany był dysk twardy(wtyk ata), zasilanie i nagrywarka, dlatego chciałbym, aby te części zostały.

Dlatego proszę aby ktoś jak można doradził mi kupno jakiegoś gotowego zestawu płyta główna + procesor, no i wiadomo do tego pamięci RAM. najlepiej jakby do tego była od razu zintegrowana karta graficzna, gdyż komputer wykorzystywany jest w zasadzie tylko do internetu, czasem jakiegoś filmu, no i standardowe zastosowanie biurowe takie jak word, excel. Aha i jestem zainteresowany jak najniższymi kosztami. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj problem to pewnie wynik jakiegos kabla albo starego biosu. W kazdym razie moglbys pokombinowac ;P, a wydajnosc pewnie mozna by poprawic czyszczac dysk z syfu i skanujac. Ale jak zmieniac to zmieniac. Tylko podaj ten zasilacz jaki masz koniecznie.

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 225 zł

Płyta Główna : Asus M4A78LT-M - 255 zł

RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł

Jesli za drogo to pisz, zlozy sie cos pod intelem albo jednordzeniowego AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to Mode Com Feel 1 350W 2.2. Wiem że bez szału, ale co zrobić, taki jest ;) No wolałbym wydac troszkę mniej jakby się dało:) No i dlaczego te pamięci takie drogie? Może być coś do intel core2duo np? No i pamięci ddr3 też nie są wymagane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna sporo taniej. Ale :

1. Zasilacz do wymiany i koniec. Swoja droga piszesz ze niedawno bylo wymianiane zasilanie tak ? No co bylo wczesniej o.0 wiekszego gowna chyba nie ma.

2. core2duo to lga775 ktory juz umarl, kosztuje nadal duzo a nie ma juz przyszlosci. W skrocie nic nowego juz nigdy do tego nie kupisz.

3. AM3 to mozliwosci. Znudzi sie proc to kupisz inny, przyplyw gotowki i tez kupujesz inny.

4. Obecnie AMD i Intel maja tylko podstawki na DDR3. DDR2 drozeja juz tak jak to bylo z DDR, bo przeciez beda juz tylko uzywki i co raz mniej. Efekt jest taki zze nowosc kosztuje mniej,

5. Wszystko jest drogie bo mamy europejski kryzys, powodz, a wiec dolar szaleje i w dodatku komunie i dzien dziecka...

6. Goodram DDR3 1024MB 1333MHz CL9

AMD Sempron 140 AM3

Asus M4A78LT-M

Razem: 496zł w agito

I do tego jakas delta 350W z allegro albo fortron ;P JEszcze za drogo ? Bo mozna wejsc w uzywki albo naprawde zanuzyc sie do DDR2 az, jesli nie potrzebujesz argumentu "przyszlosciowosci" ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czyli ok 500pln, to może nowy sprzęt cały jakiś...

Bo na przykład taki sprzęt http://www.allegro.pl/item1059901824_cichy_komputer_do_domu_e3300_2x2_5ghz_2gb_500gb.html, jakby kupić bez dysku i nagrywarki... I od razu będzie zasilacz jakiś i obudowa ładniejsza, z usb z przodu..

Albo coś takiego, zupełnie by chyba spełniało moje mymagania ;)

http://www.allegro.pl/item1045025229_athlonii_dwurdzeniowy_x2_250_2gb_800mhz_geforce_7.html

Ktoś ma jakieś opinie?

Edytowane przez Domel88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez ja Ci proponuje wlasnie nowy sprzet. Nie wiem o co biega... Zestawow z allegro nie komentuje bo sa dla mnie zalosne. A jesli liczysz na zasilacz no to ja przepraszam xD albo logic albo noname, to juz feel lepszy! Obudowa to iBox, kupa plastiku, zero wentylacji i wszystko trzeszczy. W sumie to nie chce mi sie wiecej pisac bo pod Twoim tematem jest temat o allegro, a w ogole byla ta kwestia poruszana setki razy. Spojrz tez moze z laski swojej do polecanych zestawow. A jak nie to kup co uwazasz za sluszne ;P dzialac bedzie poki feel/logic/inne gowno tego nie spali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi