haaz Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Ostatnimi czasy mam `problemy` ze swoim notebookiem - MSI ex625. Mam na nim postawiony windows 7 64bitowy w wersji ultimate. Komputer skanowany dosyć często, wirusów brak, wydajność w normie raczej. Oto jakie mam z nim problemy: 1. Podczas włączania komputera wiatraki pracują dziwnie głośno, jakby harczą dziwnie. Zwykle po pewnym czasie 2-3min dźwięki ustępują i działają normalnie, ustępują także gdy czasem poklepię notebook parę razy ręką (nie uderzam gwoli ścisłości), jest to dla mnie co najmniej dziwne, że podczas każdego uruchomienia muszę odczekać parę minut by lapek chodził zwyczajnie, albo muszę go reką przez parenaście sekund uspokajać, co może być przyczyną czegoś takiego? 2. Czasami gdy odpalę jakiś wymagający program, dajmy na to grę komputerową, ekran robi się czarny i nic nie można zrobić. Przycisk od zasilania nie reaguje, po wyłączeniu kabla od zasilania komputer wciąż pracuje z czarnym ekranem i jedynym wyjściem jest wyciągnięcie baterii. Dzieje się to bardzo rzadko, aczkolwiek stało się to już tyle razy, że jest to raczej do odnotowania, też się zastanawiam co może być przyczyną? 3. Jeszcze wracając do gier komputerowych. Parę tygodni temu osiągałem >120 klatek na sekundę (fps), a teraz przy tych samych ustawieniach graficznych w tej samej grze osiągam ledwo 80fps. 4. Gdy w weekend mam czas pograć sobie dłużej, czasami klawiatura przestaje odpowiadać, dotyczy to również przycisku zasilania i jedynym wyjściem w takiej sytuacji okazuje się wyjęcie baterii. Co prawda problem przestał się już pojawiać (pewnie dlatego, że nie mam teraz, aż tyle czasu na swawolne giercowanie), jednak występował swojego czasu. Co może być przyczyną moich problemów z notebookiem? Jest jeszcze na gwarancji. Czy jest sens go wysyłać na wymianę? Czy może jest to po prostu jakiś problem software'owy? Sprawdzałem ustawienia temperatur poszczególnych podzespołów programem speedfan i oto co mi wyszło: HD0: 41C [ok] Temp1(ACPI): 67C [jakiś czerwony znaczek symbolizujący płomień, wygląda niepokojąco nie powiem) Core0: 44C [ok] Core1: 44C [ok] Mogę zrobić inne testy, jeśli tylko powiecie mi co jak i czym. Jestem laikiem w tych sprawach dlatego liczę na fachową pomoc użytkowników tego forum, którzy mi już raz pomogli, zatem mam do was kredyt zaufania ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 witam, posiadam ten sam model laptopa wiec trochę siedzę "w temacie" Wiatraki - możliwe że łożyska się wyrobiły = gwarancja (najlepiej) BSOD (czarny obraz) to częsty objaw który występuje u części osób (jak już trafisz na to to ciężko się uwolnić ale...sam miałem 2x taki przypadek (laptop mam już rok) Zawieszenie klawiatury - j/w Co do czarnych ekranów prawdopodobnie (nikt tego nie wie na 10000%) przyczyną jest zbyt wyżyłowana karta (4670 to to samo co 4650 ale ciut wyższe zegary) obniżenie ich o parę mhz w jakimś programie pomaga pozbyć się problemu :) A tak to wiadomo - najnowsze stery i catalysty pomagają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...