Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Witam, jakiś czas temu zaobserwowałem w notebooku (HP 6540b) to, że przy jakichś operacjach wentylator wchodzi na wyższe obroty, ale jakoś ma problemy z zejściem na niższe - robi to dopiero po pewnym czasie, pomimo tego, że wyrzucane powietrze jest chłodne. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że musi to robić, problem polega na tym, że dzieje się to, gdy tak naprawdę faktycznego obciążenia nie ma. Ustawienia BIOSu, profile zasilania itp. wyglądają normalnie, więc sprawdziłem temperaturę Everestem. Okazało się, że różnica pomiędzy rdzeniami jest... delikatnie mówiąc duża. Ja rozumiem, że takowe występują, np. na desktopie miałem ok. 3-4 stopni różnicy, pewnie z powodu nierówno nałożonej "czapki". No ale zobaczcie sami, screen z idle: Siedemnaście stopni różnicy, to chyba nie jest normalna sprawa? W stresie różnica jest mniejsza, choć nadal spora, bo ok. 7-8 stopni. Oczywiście po "zluzowaniu" pierwszy rdzeń momentalnie leci w dół o ok. 20 stopni, drugi dłużej trzyma temperaturę. Źle rozsmarowana pasta? BIOS, stery itp. są w najnowsze wersji. System czysty, nic w tle jakiegokolwiek niechcianego obciążenia nie robi. Zmiana ustawień Turbo Boost oraz HT nie przynosi jakichkolwiek rezultatów, ale po wyłączeniu w biosie opcji od obsługi wielu rdzeni (czyli działa tylko 1), problem znika. WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 zle nalozony szary glut i/lub zle dokrecone chlodzenie ja po zmianie proca z t7300 na t7500 i nalozeniu odpowiedniej pasty zanotowalem ok 10 stopni spadku w porownaniu do tego czegos co daja fabrycznie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 A nie idzie nic w tle co "zuzywa" jeden rdzen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 to raczej nie program bo w 99% przypadkow programy czepiaja sie rdzenia 0 a nie 1 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 @Trawienny: Tak jak pisałem, komp czysty i nic w tle nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 A racja - tak sie skupilem na tym co to moze byc ze nie doczytalem dokladnie. Choc przyznam szczerze ze nie przemawia do mnie do konca zle zalozona pasta - nie twierdze ze to nie moze byc powodem ale wg mnie wieksza szansa ze to cos w systemie. A mimo wszystko probowales moze uruchomic komputer w trybie awaryjnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 najprosciej zobaczyc czy to soft uruchamiajac linuxa z plytki i obciazajac CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Mam jeszcze obok na drugiej partycji Ubuntu, postaram się to sprawdzić. No ale dziwne, wszystkie dzienniki itp. nie wskazują, aby cokolwiek mogło obciążać, zaś po wyłączeniu tego drugiego rdzenia chłodzenie niemal wcale się nie odzywa nawet gdy uruchamiam jednocześnie kilka aplikacji (a gdyby w sofcie coś jednak działało w tle, to i tak by poszło na pierwszy rdzeń). Profilaktycznie zamówiłem sobie MX-2 i zestaw torxów, bo jakiś dziwny montaż tego chłodzenia jest i obecnie nie idzie się do niego dobrać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 najprosciej wytlumaczyc to tak : gdy masz 2 rdzenie wlaczone odczyt dla biosu , ktory steruje wentylem , leci z obu diod w rdzeniach , prawdopodobnie bios wybiera wyzsza teperature rdzeni i ustawia wentyl dla schlodzenia go ... w twoim przypadku wyzszy jest rdzen 1 ( drugi w kolejnosci ) dy wylaczysz ten rdzen w biosie ( zostawiajac tylko rdzen 0 , pierwszy ) bios ma odczyt temperatury tylko z rdzenia o nizszej temperaturze ( no bo dla niego 2 rdzenia nie ma ) i nie kreci tak wentylem bo uwaza ze nie musi ot tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...