Skocz do zawartości
arasso12

Zestaw w okolicach 2000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Licze na jakies wskazowki, porady z Waszej strony w wyborze sprzętu - glownie do gier. Zestaw jaki sobie wybralem to:

amd phenom II x2 550 dual core

asrock 890gx extreme3 am3

radeon hd 5670 512mb

ram kingston 2gb ddr3 1333mhz

zasilacz chieftec 500W

dysk sata III, ale chyba z braku dostepnosci i finansow bedzie sata II

W moim miescie wycenili mi ten zestaw na okolo 2100zl, przy czym zbesztali mnie za dobor czesci ;/. Zestaw jaki mi ulozyli to:

amd phenom II x2 550

asus m4n68T

ram kingston 4gb 1333mhz

dysk seagate barracuda 500gb 16mb cache

radeon hd 5770 1GB

zasilacz Logic concept technology atx LOGIC 500W

To w cenie 2170zl... Dodam ze mam monitor 17cali CRT. Co o tym sadzicie? Zapewne i jeden i drugi zestaw jest w jakims stopniu do modernizacji, wiec prosze o sugestie i jakies zdanie uzasadnienia :). Z góry dzieki i pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to od razu widac ze zestaw skladan przez sprzedawce a nie informatyka i opierajacy sie na jakis stereotypach ale nawet nie wiem jakich, przedpotopowych chyba. Dysk Seagate normalka, a jakze, zawsze to wpakuja. Nie mowie ze sa zle ale dziwi mnie to uwielbieni po serii .11 i wielu watpliwosciach przy .12. Karte zmienili z glowa, bo 56 do gier raczej srednio, ale ten monitor z tym ze to za chwile. Problemem jest to ze pan sprzedawca kase na gpu znalazl oszczedzajac na psu xD a to juz jest grzech. Ten Logic pewnie kosztuje jakies 100zl a wart jest 10 ;P Co do HDD to nie ma co sie rzucac bo wymiana dysku to pikus, ceny troche zaporowe a dyski dzis sa naprawde wydajne pod sata II. Proponuje zakup tak polecanego F3 i swiety spokoj ;P Troche nizej jest tez temat z wieloma polecanymi WD a i o Seagate na forum poczytasz i dowiesz sie co warto. Mobo oczywiscie na Asusa zmieniono pomijajac fakt ze AsRock jakby nie bylo pod Asusa nalezy, produkty ma swietne, a sam Asus na tym nie cierpi no bo przeciez i tak jedzie na renomie wlasnie w takich sklepach. Twoje mobo bdb i nowoczesne.

Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 399 zł

Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł

RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD5770 1GB CuCore - 649 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Razem : 1980 zł

Nie cale 2k w sklepie esc, ktory nie jest najtanszy. Markowy ram (mozna mnie zechlac ale dla mnie dzis kingston to gowno a nie marka ;P), mobo tansze i "gorsze" od tego ktore wybrales, ale roznia sie szczegolami a glownie iloscia wejsc przy czym to ma jedno pcie 1x wiecej, procesor odblokowany mnoznik i co wazne! rewizja C3 a wiec latwiej sie kreci (jesli chcesz) a przede wszystkim pobiera mniej pradu i ma wyzsze takty na stocku od 550. Zasilacz marka i sprawdzony, dysk rowniez a karta CuCore ;D Jesli nie zmienisz monitora w najblizszym czasie to proponuje slabsza karte.

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB- 399 zł

Razem : 1990 zł

Karta i tak spokojnie da sobie rade przy takich rozdzielczosciach, a chlodzenie zapewni spokoj. Procesor natomiast przyszlosciowo i jest to najlepszy chyba wybor w stosunku cena/ wydajnosc. Za 30zl wiecej mozna by psu OCZ'a brac 500W, mozna dolozyc do mobo, 2gb ram czy dysku 1TB, co kto lubi ale konsultuj ;P

ps. patrzac tak ogolnie moge powiedziec ze jak to lokalny sklep ceny sa dosc wysokie, pomysl nad sklepem internetowym posiadajacym placowki w wielu miejscach i posiadajcym dobre ceny ;P Dzis o to w ogole trudno wiec doplacanie jeszcze wiecej dla faktu gwarancji "na miejscu" mija sie z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB- 399 zł

przerobie na:

Procesor : AMD Phenom II X2 550

Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3

RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5670 PCS 512MB

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - prosze o jakis zasilacz ktory ma 8pin :)

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3

Tak bym ja to widzial, ale jezeli cos zmienilem na gorsze to prosze poprawiac :P, dodam ze z czasem pewnie zabawie sie w OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, zmieniles na gorsze co chyba oczywiste ;P Malo ze zamiast 4 masz 2 rdzenie to w dodatku w starej rewizji. Karta rowniez slabsza, w tym segmencie mozna rzec nawet ze "znacznie". Oszczedziles 290zl, wiec masz zestaw za 1690 bodajze ;P Wiec jak to w koncu jest, ile masz na zestaw ? Bo idac tokiem rozumowania taniej, taniej, taniej to mozna brac zestaw za 800zl z allegro bo dzialac i tak bedzie ;P

Co do OC, to wlasnie C3 daje wieksze mozliwosci, BE rowniez co nieco ulatwia. Jesli mowisz o tej 550'tce w C3 to ok, ale tez wazne w jakiej cenie.

Zasilacz bez znaczenia ile pin ;P Podepniesz sobie 4 do 8 i dziala tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej zmianie chodzilo mi o poprawe grafiki na rzecz procka bo podobno ten 550 jest bardzo mocny. No mam te 2000zl, monitor 17cali i nie wiem czy brac lepszy proc czy karte. Napisz jaki Ty ostatecznie zestaw bys bral i pojde za Toba bo widze ze znasz sie na rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tos poprawil ;P Karte grafiki zmieniles na slabsza i procesor tez na slabszy. Obudowe masz ? Naped optyczny?

Jesli zmienisz monitor to zestaw za 1980 zł, jesli natomiast nie masz w planach zmieniac go w ciagu hmm roku to zestaw za 1990zł bardziej przyszlosciowy. Kupujac phenoma X2 sproboj odblokowac rdzenie. Wazne tez gdzie kupujesz w koncu bo moze wielu elemetnow nie byc w ofercie, co sklep to na co innego stawia, a malo kto daje szeroko oferte bo im sie nie oplaca szarzowac przy takich cenach zlotowki ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi