arasso12 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam! Licze na jakies wskazowki, porady z Waszej strony w wyborze sprzętu - glownie do gier. Zestaw jaki sobie wybralem to: amd phenom II x2 550 dual core asrock 890gx extreme3 am3 radeon hd 5670 512mb ram kingston 2gb ddr3 1333mhz zasilacz chieftec 500W dysk sata III, ale chyba z braku dostepnosci i finansow bedzie sata II W moim miescie wycenili mi ten zestaw na okolo 2100zl, przy czym zbesztali mnie za dobor czesci ;/. Zestaw jaki mi ulozyli to: amd phenom II x2 550 asus m4n68T ram kingston 4gb 1333mhz dysk seagate barracuda 500gb 16mb cache radeon hd 5770 1GB zasilacz Logic concept technology atx LOGIC 500W To w cenie 2170zl... Dodam ze mam monitor 17cali CRT. Co o tym sadzicie? Zapewne i jeden i drugi zestaw jest w jakims stopniu do modernizacji, wiec prosze o sugestie i jakies zdanie uzasadnienia :). Z góry dzieki i pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Po pierwsze to od razu widac ze zestaw skladan przez sprzedawce a nie informatyka i opierajacy sie na jakis stereotypach ale nawet nie wiem jakich, przedpotopowych chyba. Dysk Seagate normalka, a jakze, zawsze to wpakuja. Nie mowie ze sa zle ale dziwi mnie to uwielbieni po serii .11 i wielu watpliwosciach przy .12. Karte zmienili z glowa, bo 56 do gier raczej srednio, ale ten monitor z tym ze to za chwile. Problemem jest to ze pan sprzedawca kase na gpu znalazl oszczedzajac na psu xD a to juz jest grzech. Ten Logic pewnie kosztuje jakies 100zl a wart jest 10 ;P Co do HDD to nie ma co sie rzucac bo wymiana dysku to pikus, ceny troche zaporowe a dyski dzis sa naprawde wydajne pod sata II. Proponuje zakup tak polecanego F3 i swiety spokoj ;P Troche nizej jest tez temat z wieloma polecanymi WD a i o Seagate na forum poczytasz i dowiesz sie co warto. Mobo oczywiscie na Asusa zmieniono pomijajac fakt ze AsRock jakby nie bylo pod Asusa nalezy, produkty ma swietne, a sam Asus na tym nie cierpi no bo przeciez i tak jedzie na renomie wlasnie w takich sklepach. Twoje mobo bdb i nowoczesne. Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 399 zł Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł Karta Graficzna : Asus Radeon HD5770 1GB CuCore - 649 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Razem : 1980 zł Nie cale 2k w sklepie esc, ktory nie jest najtanszy. Markowy ram (mozna mnie zechlac ale dla mnie dzis kingston to gowno a nie marka ;P), mobo tansze i "gorsze" od tego ktore wybrales, ale roznia sie szczegolami a glownie iloscia wejsc przy czym to ma jedno pcie 1x wiecej, procesor odblokowany mnoznik i co wazne! rewizja C3 a wiec latwiej sie kreci (jesli chcesz) a przede wszystkim pobiera mniej pradu i ma wyzsze takty na stocku od 550. Zasilacz marka i sprawdzony, dysk rowniez a karta CuCore ;D Jesli nie zmienisz monitora w najblizszym czasie to proponuje slabsza karte. Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB- 399 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Razem : 1990 zł Karta i tak spokojnie da sobie rade przy takich rozdzielczosciach, a chlodzenie zapewni spokoj. Procesor natomiast przyszlosciowo i jest to najlepszy chyba wybor w stosunku cena/ wydajnosc. Za 30zl wiecej mozna by psu OCZ'a brac 500W, mozna dolozyc do mobo, 2gb ram czy dysku 1TB, co kto lubi ale konsultuj ;P ps. patrzac tak ogolnie moge powiedziec ze jak to lokalny sklep ceny sa dosc wysokie, pomysl nad sklepem internetowym posiadajacym placowki w wielu miejscach i posiadajcym dobre ceny ;P Dzis o to w ogole trudno wiec doplacanie jeszcze wiecej dla faktu gwarancji "na miejscu" mija sie z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arasso12 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB- 399 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł przerobie na: Procesor : AMD Phenom II X2 550 Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5670 PCS 512MB Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - prosze o jakis zasilacz ktory ma 8pin :) HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 Tak bym ja to widzial, ale jezeli cos zmienilem na gorsze to prosze poprawiac :P, dodam ze z czasem pewnie zabawie sie w OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 No ok, zmieniles na gorsze co chyba oczywiste ;P Malo ze zamiast 4 masz 2 rdzenie to w dodatku w starej rewizji. Karta rowniez slabsza, w tym segmencie mozna rzec nawet ze "znacznie". Oszczedziles 290zl, wiec masz zestaw za 1690 bodajze ;P Wiec jak to w koncu jest, ile masz na zestaw ? Bo idac tokiem rozumowania taniej, taniej, taniej to mozna brac zestaw za 800zl z allegro bo dzialac i tak bedzie ;P Co do OC, to wlasnie C3 daje wieksze mozliwosci, BE rowniez co nieco ulatwia. Jesli mowisz o tej 550'tce w C3 to ok, ale tez wazne w jakiej cenie. Zasilacz bez znaczenia ile pin ;P Podepniesz sobie 4 do 8 i dziala tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arasso12 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 W tej zmianie chodzilo mi o poprawe grafiki na rzecz procka bo podobno ten 550 jest bardzo mocny. No mam te 2000zl, monitor 17cali i nie wiem czy brac lepszy proc czy karte. Napisz jaki Ty ostatecznie zestaw bys bral i pojde za Toba bo widze ze znasz sie na rzeczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Tos poprawil ;P Karte grafiki zmieniles na slabsza i procesor tez na slabszy. Obudowe masz ? Naped optyczny? Jesli zmienisz monitor to zestaw za 1980 zł, jesli natomiast nie masz w planach zmieniac go w ciagu hmm roku to zestaw za 1990zł bardziej przyszlosciowy. Kupujac phenoma X2 sproboj odblokowac rdzenie. Wazne tez gdzie kupujesz w koncu bo moze wielu elemetnow nie byc w ofercie, co sklep to na co innego stawia, a malo kto daje szeroko oferte bo im sie nie oplaca szarzowac przy takich cenach zlotowki ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arasso12 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zamierzam zmienic na monitor led 19cali, wiec wezme ten z lepsza grafika. Dzieki za szybkie odpowiedzi :). Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...