Bezan Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam, Przymierzam się do zamontowania chłodzenia wodnego w moim P182. Przykładowo znalezione zdjęcie w sieci: Na górze obudowy zamontowane będzie takie coś: No i teraz do sedna. We wnętrzu obudowy na górze ma być zamontowana chłodnica 3 x 120. Top będzie odpowiednio wycięty a na górze 3 wentylatory 120mm opakowane w ten shroud co na zdjęciu. Bloki planuję na: CPU, mosfety, NB, SB, GPU. Pompka: Laing DDC-1T+ Mam problem gdzie i jaki dać rezerwuar oraz gdzie umiejscowić pompkę. Myslałem już nad wszystkimi formami rezerwuaru i zawsze coś mi nie pasowało. Pompka prawdopodobnie zamiast górnego koszyka na HDD lub na dole między zasilaczem a wentylatorem. Zostawiam sobie możliwość powiększenia układu o chłodnicę 1 x 120 na zewnątrz z tyłu, dlatego ten tylny wentylator musi zostać na swoim miejscu. Jeżeli ma ktoś pomysł gdzie dać rezerwuar (i jaki) i pompkę oraz jak sensownie poprowadzić obieg będę wdzięczny za podzielenie się sugestiami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wrzuć na Lainga coś takiego Cooling.pl : XSPC Laing DDC Acrylic Reservoir [XSP001] - 129.00PLN - jak dasz na górę reza złączkę kątową to powinno to wszystko na styk wleźć zamiast koszyka na HDD (choć lepiej dokładnie wymierz). Zawsze też możesz pokombinować z tym rezem Cooling.pl : Swiftech MCRES-MICRO rev.2 [sWT046] - 89.00PLN daje naprawdę bardzo dużo możliwosci montażu. A jak masz wolną zatokę 5,25" i nie chce Ci się kombinować to nic prostszego Cooling.pl : XSPC 5,25 Bay Reservoir [XSP039] - 129.00PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jeszcze mam pytanie czy po dołożeniu chłodnicy 1 x 120 starczyłaby pompka Laing DDC-1T ? Podobno te z plusem są głośniejsze. Czy różnica w głośności nie duża i lepiej wziąć + na taką ilość elementów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jeszcze mam pytanie czy po dołożeniu chłodnicy 1 x 120... Przemyśl to - 1x120 da bardzo małą zmianę in plus. Lepiej wziąć 2x120 - różnica w cenie jest i tak relatywnie mała, a efekt będzie na pewno bardziej odczuwalny (dla przykładu chłodnice EK - 1x120 120zł; 2x120 180zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 a jak z pompką?:) Rozumiem, że 2 x 120 byłoby lepsze ale myślę, że obudowa ta nie stwarza możliwości montażu takiej chłodnicy gdziekolwiek. Jedynie 1 x 120 da radę jeszcze gdzieś poupychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Na sprzęt jaki masz w sigu 3x120mm wystarczy aż nadto. Pompka bez plusa normalnie da radę. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) W takim razie zostaje tylko 3 x 120. W razie czego można dołożyć 120 z przodu i/lub z tyłu. Zrobiłem szkic jakbym widział ułożenie elementów. Czy jest to zgodne ze sztuką WC?:) Zaczynając od chłodnicy: chłodnica -> mosfet -> rez -> (przez trójnik do spuszczania wody) ->pompka -> SB -> GPU -> NB -> CPU - chłodnica Wracając do tematu pompek. Duża jest różnica w głośności między "plusem" a "bez plusa"? Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Bezan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Najlepiej daj rez bezpośrednio przed (nad) pompką, tak żeby jak najmniej pracowała "na sucho" przy napełnianiu. Proponuję dać tak jak ja miałem w poprzedniej budzie - link masz sigu i poszukaj tam jak jesteś ciekaw. Co do głośnosci pompek to podejrzewam, że jest różnica i to dośc spora, ja bez plusa na 12v słyszę, dlatego puściłem ją na 7v (przy 12v i tak wir w rezie robi - także wystarcza aż nadto). Aha, zapomniałeś chyba o bloku na górny mosfet :P tak poza tym to ja na Twoim miejscu w takiej budzie darowałbym sobie komplikowanie układu blokami na mofach właśnie. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Najlepiej daj rez bezpośrednio przed (nad) pompką, tak żeby jak najmniej pracowała "na sucho" przy napełnianiu. Jak sprawuje się pompka w takim rezie: XSPC Laing DDC BayRes One :: ..:: Angela.pl ::.. ? Chodzi mi o przenoszenie drgań i głośność porównując do normalnego top-u XSPC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 WC już coraz bliżej. W załączniku przesyłam zdjęcie rozebranej obudowy + szkic gdzie co ma być. Na drugim zdjęciu jest moja propozycja poprowadzenia węży. Czy taki pomysł będzie OK czy lepiej rozwiązać to jakoś inaczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Do takich projektow polecam programy tupy cad, najprosciej google sketchup. Sa gotowe komponenty obudowy antec p182 antec p182 - Google 3D Warehouse Search Zastanowilbym sie nad chlodnicami, panuje mit ktory przypisuje niesamowity skok wydajnosci pomiedzy chlodnicami tzn 2x120 vs 2x 1x120, ktory jest moim zdaniem nieuzasadniony. Powierzchnia oddawania ciepla jest taka sama, albo nawet nieco wieksza na oddzielnych chlodniach (w sumie wieksza masa), inaczej bedzie pewnie tylko z przeplywem. Ogolnie ciezko o testy potwierdzajace roznice w wydajnosci obu rozwiazan. Jedynie cena to wada mniejszych chlodnic. Ale jezeli obudowa posiada duzo wolnych 120mm wentylatorow, to stosujac tam male chlodnice 1x120 uzyskujemy conajmniej bardzo zblizona wydajnosc do jednej duzej chlodnicy, i nie musimy nic ciac. Uklad wezy ulega pewnej komplikacji, i rosnie cena ukladu, ale poza tym takie rozwiazanie jest w pelni funkcjonalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Do takich projektow polecam programy tupy cad, najprosciej google sketchup. Sa gotowe komponenty obudowy antec p182 antec p182 - Google 3D Warehouse Search Nigdy nie byłem na "Ty" z grafiką ale następnym razem o tym pomyślę ;) Czy jest sens wstawiać chłodnicę 120mm z przodu na wlocie powietrza do obudowy? Jest to praktycznie jedyny wentylator wciągający. Czy montaż chłodnicy w tym miejscu nie wpłynie ogólnie negatywnie - na wstępie powietrze będzie już podgrzewane a później ma jeszcze przejść przez chłodnicę 3x120 na gorze i 1x120 góra-tył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...