abes99 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Witam ;). Składam właśnie kompa i natknąłem się na taki mały problem. Po zmontowaniu całości (proc i750, chłodzenie Zalman CNPS10X, grafa Saphire Radeon 4670 pasywna (o taka)) okazało się, iż nie mieści się w slocie najbliższym CPU (ma radiator wywalony na tył grafiki, a na procu stoi dość duży Zalman). Płyta główna to Asus P7P55D, która posiada dwa sloty PCIe x16, więc praktycznie zmuszony jestem wstawić kartę do slotu PCIe x16_2. I teraz pytanie, jak w takim wypadku będzie działać karta? Bo oglądam tabelkę w instrukcji i nie za bardzo potrafię dojść do jednoznacznych wniosków ;). Wygląda ona mniej więcej tak: Single VGA/PCIe card: slot 1 - x16 (recommended for single VGA), slot 2 - x4 (PCIe card) Dual VGA/PCIe card: slot 1 - x16, slot 2 - x4 Czyli jak to w końcu jest? Jeśli mam tylko tego Radka włożonego do slotu 2 to działa na x4 czy x16? Żadnych innych kart PCIe nie przewiduje w kompie. Spodziewać się jakichś problemów czy mocno obniżonej wydajności? Edytowane 7 Lipca 2010 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Wygląda na to że drugie gniazdo jest elektrycznie ograniczone do 4x . Jaki wpływ to będzie miało na wydajność - swego czasu ( początki C2D ? ) Galaxy w celach testowych stworzyła 7300GT DDR3 z gniazdem PCI-E 1x , karta była mocno hamowana przez to . Sądzę że tutaj będzie podobnie - w końcu HD4670 jest kilka razy mocniejsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) No właśnie nie za bardzo rozumiem tego zapisu w instrukcji, oba gniazda w nazwie mają x16 (PCIe x16_1, PCIe x16_2). Może ten zapis się tyczy tylko sytuacji gdy oba sloty są zajęte? Można jakoś sprawdzić w jakim trybie działa slot/karta? Na stronie Asusa (o tutaj) jest taki zapis: 1 x gniazda PCIe 2.0 x16 (single at x16) 1 x PCI Express 2.0 x16 slots (@x4 mode, 2.5GT/s) 2 x PCI Express 2.0 x1 (2.5GT/s) 3 x PCI Edytowane 7 Lipca 2010 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Jest tak napisane ponieważ fizycznie slot wygląda jak x16 i teoretycznie możesz tam grafikę wsadzić i będzie działać, ale elektrycznie to tylko x4 więc będzie hamować. Jak miałem 8800GT to z ciekawości wsadziłem sobie ją do takiego właśnie slotu to odczucie było ogromne i spadek wydajności również. Sam włóż i sprawdź sobie. Cpu-z pokaże tryb pci-ex. Ja bym zmienił grafikę na inny model bo użycie dolnego slotu nie wchodzi w rachubę niestety. Edytowane 9 Lipca 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Dzięki za info. Pokombinuje jeszcze może z obróceniem tego Zalmana o 90 stopni, może mi się uda upchnąć jakoś pamięci ;)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...