860lacov Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam, Zakupiłem właśnie płytę (Gigabyte MA770-UD3) + pamięć (Adata AX2U1066GB2G6-2G) 2x2 GB - dual. Mam następujący problem: Domyślnie bios wyłapuje pamięci na 800 mhz a kiedy zmienię Memory Clock na x5,33 1066Mhz to po ponownym uruchomieniu kompa zaczyna się restartować i tak w kółko. Czy jest to kwestia ustawień biosu czy też jest jakiś inny problem (timingi, napięcie itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Zapewne BIOS ustawia 1.8vdimm. Sprawdź ( nie pamiętam gdzie ) ustawione wartości napięć dla Memory i MCH. Opóźnienia pewnie też. CTRL+F1 dla zaawansowanych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Timingi na auto i ustaw napiecie zgodnie ze specyfikacja, te adaty to dosc wczesne sztuki chyba, moga potrzebowac 1,7-1,9V ED. O damn to DDR2, daj im 2,2 , nie zaluj ;) Edytowane 9 Lipca 2010 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) @BuMeL 1.7 na DDR2? ;] edit: 2.2vdimm dla 1066MHz? Może starczy 2.075? ;] Edytowane 9 Lipca 2010 przez Orgiusz Co Was to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Zapewne BIOS ustawia 1.8vdimm. Sprawdź ( nie pamiętam gdzie ) ustawione wartości napięć dla Memory i MCH. Opóźnienia pewnie też. CTRL+F1 dla zaawansowanych ustawień. W biosie w MB Intelligent Tweaker (M.I.T.) znalazłem DRAM Voltage control - domyślnie 1.9v Nie mogę znaleźć ustawień napięcia MCH. Po wciśnięciu ctrl-f1 dochodzi jedynie advanced chóripset feautures, w którym znajdują się: PCIE Configuration oraz SB700 Spread Spectrum Nic więcej. Co więc prócz DRAM Voltage mam zmienić i gdzie mogę tego szukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 MB Inteligent Tweaker - Dram Voltage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 przy ustawieniach dram 2.080v - komp nie startuje przy napięciu 2.2v odpala i wykrywa 1066mhz ale podczas uruchamiania win restartuje się automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Timingi zgodne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 (edytowane) Timingi zgodne? timingi na auto (5,7,7,24) Na kościach jest CL 6.6.6.15 i voltage 1.9-2.1. ustawiłem tak jak na kościach i 2.1v i nadal to samo. Co myślicie ? Edytowane 9 Lipca 2010 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2010 Adata nie ma przypadkiem jak większość 5-5-5-16(18)? I szczerze - jak tych pamięci nie ma na QVL 1066MHz to pozbądź się problemu i kup kości obsługiwane [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Podlacze sie pod temat. Mam Kingmaxy 1066MHz DDR2 2x1GB i tez nie moglem ich ustawic na 1066 tylko tez ustawia je na 800MHz i to jest najwyzsze dostepne ustawienie. Kiedys czytalem, ze to kwestia procesora i dopiero na Phenom'ach albo Athlon'ach II bedzie mozliwosc ustawienia. Prawda to? Nie moge ustawic, ale kreca sie do 1066 i wszystko stabilnie i nie na najwyzszym napieciu (nie moge aktualnie sprawdzic bo komp bez zasilacza jest), ale chyba nie o to do konca chodzi. Jak dam im 2,2Vdimm to pokaze sie opcja 1066MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Kiedys czytalem, ze to kwestia procesora i dopiero na Phenom'ach albo Athlon'ach II bedzie mozliwosc ustawienia. Prawda to? Prawda, stare poczciwe A64/X2 nie obsługiwały szyny powyżej 800MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 założyłem inne pamięci, z Adaty zmieniłem na Corsair aby potestować CM2X2048-8500C5C 5-6-6-18 2x (4GB) i jest dokładnie ta sama sytuacja a przy okazji unganged mode :/ Ktoś napisał że A64X2 tego nie obsługują tylko max 800 Mhz (i tak mi działają). Mój proc: Athlon 2 X2 250 pamięć: w/w Płyta: Gigabyte MA770-UD3 Zasilacz: bequiet purepower 530W Kurde, może nie wszystko zmieniam w biosie co trzeba, tam jest tyle możliwości że po przesiadce z nforce 3 (K8NS-Ultra 939) się gubię. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...