Skocz do zawartości
wolfenpl

Obudowy rack-owe

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli przyjemnosc/nieprzyjemnosc. U mnie pracuja dwa routery, serwer plikow i switche w szafie rack-owej ale jakos nie widze innego wyjscia. Skoro sprzet trafia w obudowach pasujacych do szaf rack to chcac miec porzadek w serwerowni nie ma sie co zastanawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No offence zzizzy ale pomimo ze serwery sa (bardzo) glosne to z temperatura sie nie zgodze. Nie wiem czy byles kiedys w serwerowni (nie mowiac juz o calym datacentre) gdzie panuja wrecz idealne warunki - temperatura w okolicach 25stopni i niemalze zerowa wilgotnosc. I na nic byla by tak zaawansowana klimatyzacja gdyby obudowa nie potrafila odprowadzic ciepla z zainstalowanych komponentow na zewnatrz. U mnie w (jednej) szafie znajduje sie 12 wentylatorow + 4 wentylatory w UPSach. Jest niewyobrazalnie glosno ale stosunkowo chlodno.

Ale dalej nie rozumiem po co w domu pakowac sprzet do Rack'a (jesli to nie bedzie stalo w szafie). No chyba ze masz jedna wolna obudowe i nie wiesz co z nia zrobic to moze (by zaoszczedzic te pare zlotych) ale inaczej to jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że taka obudowa o wyglądzie archaicznym (nie wiedziałem jakiego słowa użyć) mi się podobają bardziej niż egzemplarze wielokolorowe, z diodami i innymi udziwnieniami. Więc rozglądam się za produktami tego typu (np. Chiefteca). A że w moim życiu tylko raz na oczy widziałem u kogoś na biurku obudowę rack-ową to się spytałem o nie. Czy warto brać ja pod uwagę czy lepiej szukać czegoś typu tower. Bo o ile w serwerowni w szafach to mają większy sens niz tower o tyle na biurko już nie byłem pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glownym zadaniem obudow rack jest zgodnosc ze standardem w kwestii wymiarow i sposobu montazu. O ile nie przeszkadza Ci przedni panel obudowy (raczki do wyciagania obudowy z szafy, miejsca na sruby, czy charakterystyczny odrobine szerszy panel by przykrecic obudowe do szafy) oraz jej waga to prosze bardzo. Pamietaj jednak ze znakomita wieszkosc obudow rack jest jednakowej szerokosci (19 cali - choc sa tez inne szerokosci uzywane przez IBM) a ich wysokosc to zawsze wielokrotnosc nieco ponad 44mm (tzw "U"). I raczej nie sa przystosowane do tego by swobodnie lezec na biurku i musza byc umieszczone w szafie lub stojaku. Sa bardzo wytrzymale a lokalizacja wentylatorow podyktowana jest wydajnoscia chlodzenia a nie jego cisza. Moje zdanie - zdecydowanie nie polecam. Jesli juz chcesz miec nie-tower to poszukaj jakiejs obudowy typu desktop.

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No offence zzizzy ale pomimo ze serwery sa (bardzo) glosne to z temperatura sie nie zgodze. Nie wiem czy byles kiedys w serwerowni (nie mowiac juz o calym datacentre) gdzie panuja wrecz idealne warunki - temperatura w okolicach 25stopni i niemalze zerowa wilgotnosc.

Miałem przyjemność być w serwerowni AGH - było w niej odczuwalnie cieplej niż na zewnątrz i to mimo klimatyzacji w pokoju. Sam admin powiedział, że nie opłacałoby się im bardziej chłodzić, bo zwiększyłoby to znacznie pobór energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że po prostu za małe odprowadzanie ciepła na zewnątrz pomieszczenia w stosunku do tego, co generuje sprzęt. Żywotność podzespołów, zwłaszcza dysków, krytycznie spada powyżej 30 stopni.

Co do obudów rack, może chcesz sobie zrobić stojaczek 19" i wpadkować tam upsa, jakiś switchyk, który masz w domu i obudowe i chcesz temu nadać industrialny wygląd, to to jest jakaś opcja. Tanie obudowy rack, np. Acutake, mają niezłe odprowadzanie ciepła, specjalny wyciągany slot na wentylator 120mm wiejący na 6 zatok HDD, 2 x 80 mm z góry i chyba 2 x 60 mm z tyłu. Po wymiarach wentylatorów widać już, że to nie będzie ciche rozwiązanie. Jeśli szukasz ciszy, to absolutnie nie jest to pomysł, który Ci się sprawdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi