Skocz do zawartości
Anielica

kto oferuje najlepszy jakościowo net?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

obecnie pojawiło się sporo ofert dotyczących internetu stacjonarnego.

Jedni operatorzy telekomunikacyjni kuszą niskimi cenami abonamentów ( TP), drudzy dodatkowymi bonusami do umowy, trzeci ruterami za 1zł ( Netia) itp.

Ale jak to się wszystko ma do jakości oferowanej usługi?

Czy taki np. Orange Freedom jest dobrym wyborem jeżeli wziąć pod uwagę

( stabilność łącza, obsługę techniczną, itp)

Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy internet to taki, który oferuje najwięcej za najmniej.

Przecież Ci nikt nie napisze co jest najlepsze go większość z nas ma nie obiektywne opinie. Mało jest ludzi którzy mieli do czynienia z "każdym" internetem.

Pomyśl czego oczekujesz prędkość, stabilność, mobilność poczytaj przelicz i będziesz miał wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry internet jest potrzebny głównie do grania. Do ściągania potrzebny jest dobry transfer. Jest jeszcze kwestia tego jakie będzie to ściąganie - czy zależne od uploadu czy nie. Ja siedzę na neostradzie 1 mbit tepsa od paru lat, ale szykuję zmianę na netię do 6mbit, bo taniej i szybciej ma być. Ale właśnie nie wiadomo czy asymetryczność łącza nie będzie mi przeszkadzać. W tepsie 1:4 (32KB up) a w netii zdaje się 1:12 (64KB up) - jak to jest z wyższymi prędkościami w tepsie? I jeszcze ten zapis "do" mnie irytuje .. Zobaczymy co z tego będzie, liczę głównie na poprawę stabilności łącza w sieciówkach. Co do jakości tepsy - ok. Stabilnie, nie rozłącza (szczególnie z dobrym routerem), mobilne IP czasem się przydaje, jednakże nie jestem zadowolony z "osiągów" w sieciówkach. Co do jakości netii to jest temacik o niej i różnie to wygląda. Radiówki to się nadają raczej do łażenia po stronach, sprawdzenia poczty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TP jest tak: 1 i 2Mb - 32kB/s up, 6Mb - 64kB/s up, 10 i 20Mb - 128kB/s (1Mb) up.

Odnośnie zapisu 'do', to przy 1, 2 i 6Mb osiągałem maksymalne prędkości, teraz przy 20 mam jakieś 19. Mam wrażenie, że po prostu moja linia telefoniczna trochę zawodzi, chociaż to i tak niezły wynik (rok temu mówili mi, że nie mogę mieć nawet 6Mb). Jako zagorzały fan torrentowania jestem w stanie polecić Neostradę :P.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam niecałe 20Mbit (od miesiąca mam tą opcję w tepsie). Najwięcej widzałem 19.2. U mnie linia ma 914m i na początku nie chciał się modem zsynchronizować. Zgosiłem, przyjechał technik tego samego dnia, zadzwonił i chyba symbolicznie obniżyli synchronizację. Trochę ździwiony jestem, że jakiś problem był, ale... Poza tym mniodzio ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neostrada, miałem 128kb, 512kb, 2mb i 6mb, zawsze lata z max przepustowością, pingi w cs:s do najbliższych serwerów 6-15ms

netia na liniach tp w tym samym mieszkaniu w wersji do 6mb, rano 6mb, wieczorami 512kb-1mb, zwalnia już około 14:00 w weekend 12:00, przepustowość wraca do normy ok 01:00 w nocy. Pingi do tych samych serwerów w cs:s 50-90ms

Innych operatorów nie miałem bo eksperymenty netia wybiła mi skutecznie z głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi