Skocz do zawartości
Endurance

Laptop + Tablet do 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję laptopa (do ~3000 zł) oraz tabletu (do ~2000 zł) lub razem laptopa z tabletem (do ~5000 zł) dla dziewczyny.

Nie mam żadnego pojęcia na temat tabletów, więc proszę o pomoc :P

Kilka pytań:

1. Opłaca się kupić tablet z laptopem razem czy osobno?

2. Jakie jest aktualnie najlepsze oprogramowanie na taki tablet?

3. Czy tablet (w przypadku osobnego kupna sprzętu) ma jakiś własny system?

4. Jakie są możliwości takiego tabletu prócz rysowania?

Oczywiście moja bardzo wymagająca dziewczyna :) ma też swoje wymagania co do tabletu i laptopa - chodzi o duży ekran.

Oglądaliśmy razem wiele tabletów i większość miała po 10-12 cal.. niestety są one za małe (ja to rozumiem, powiedzcie to mojej dziewczynie :P)

Edytowane przez Endurance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś chyba pomieszałeś z tabletem / tabletami.

Punkt 1 i 3 wskazuje na tabet pc.

Punkt 2 i 4 wskazuje na tablet graficzny.

Doprecyzuj więc czego wymagająca dziewczyna oczekuje.

Chodzi o tablet graficzny (elektroniczny -_- ). Zadałem pytanie nt. systemu bo nie mam pojęcia jak wygląda taki elektroniczny tablet. Jakie są najlepsze systemy w takich urządzeniach itd. - dlatego pytam.

A co do pkt 4. chodziło mi o to, co na takim tablecie graficznym się znajduje - czy tylko jeden program do rysowania, czy jest ich więcej.

e/

Dołączona grafika

Jeśli osobno - to chodzi mi o coś takiego. (Obrazek wyżej)

Dołączona grafika

Jeśli razem - to takie coś.

Edytowane przez Endurance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm - jeżeli ten laptop z ekranem dotykowym ma być używany do rysowania, to moim zdaniem odpuściłbym sobie kupno takiego wynalazku (2 poziomy nacisku [0 i 1) i kiepska matryca), a w zamian wziął jakiś dobry tablet graficzny, np. Wacom Intuos.

Niestety, przydałoby się także wziąć jakiegoś lepszego lapka z matrycą nie-TN. Do głowy przychodzą mi jedynie Maki (IPS), ale te kosztują... no, dość sporo.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę - szczególnie z poziomami nacisku na pojemnościówkach/oporówkach.

Edytowane przez zzizzy
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te urządzenia które podałeś to nie tablety graficzne tylko tablety pc.

Do rysowania jak zauważył zzizzy nadają się średnio. Tak naprawdę to tylko gadżety. System można na nich postawić każdy (tak jak na pececie). Programy graficzne go rysowania to takie jakie tylko system będzie akceptował. Ekran dotykowy tych urządzeń poważniejszego rysowania nadawać się nie będzie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi