Malik Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam serdecznie Mam pytanie do Was ... wczoraj wsadzilem zasilacz Corsair CMPSU-620HX do kompa, odpalam i w desktopie czyli bez obciazenia, zaczal piszczec ( podobnie jak grafa ). Jak tylko go obciaze to jest cicho. Poszperalem w sieci i okazalo sie ze nalezy wylaczyc w biosie funkcje C1E od CPU. Spotkal sie ktos z taka przypadloscia ? Co moze byc przyczyna takiego objawu. Zasilacz pracuje ze sprzetem podanym w sigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Przy niskim obciazeniu cewki moga wydawa charakterystyczny dzwiek popiskiwania. Jak wylaczysz C1E to obciazenie jest wyzsze w idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Myślę, że twoja teoria byłaby słuszna... Ale przy c2d i 4850, a nie i7 i 5850... Chyba że pobór prądu w stresie jest naprawdę bardzo niski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Watpie zeby maly pobor byl problemem. Wczesniej zasilacz pracowal na znacznie slabszej platformie i nie bylo tego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Moze nawet nie chodzic o niskie obciazenie tylko pewnien przedzial obciazen (zapewne na linii 12V) przy ktorym cewki wydaja dzwieki w gornym zakresie pasma akustycznego. Chociaz kumpel mial bodajze Tagana 380W ktorego musial reklamowac gdy zaczal wydawac z siebie podejrzane dzwieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Moze nawet nie chodzic o niskie obciazenie tylko pewnien przedzial obciazen (zapewne na linii 12V) przy ktorym cewki wydaja dzwieki w gornym zakresie pasma akustycznego. Chociaz kumpel mial bodajze Tagana 380W ktorego musial reklamowac gdy zaczal wydawac z siebie podejrzane dzwieki. Najlepsze jest to ze jak wylacze C1E w biosie to idzie cichutko. Idzie stabilnie, napiecie ok, przy duzym oc tez w porzadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Według mnie chodzi raczej o przydział/przełączanie faz zasilania, C1E może zbyt obciążać niektóre linie i stąd problem piszczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Swego czasu z tego zasilacza słyszałem piszczenie - gg, trochę muzyczki a ja słyszę piszczenie.. Było to trochę irytujące, bo niestety nasilało się, to raz, a ja co raz bardziej martwiłem się o podzespoły - to dwa.. U mnie objawiało się, gdy dysk trochę pracował (przynajmniej tak to powiązałem - akurat kupiłem nowy HDD i testowałem go).. Nie myślałem za długo i poszedł na gwarancję - całe szczęście dostałem zwrot pieniędzy i teraz siedzę na BQ Dark Power 550W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...