Skocz do zawartości
RYBA86

GIGABYTE EP45T-UD3LR

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiem znam opis płyty i jest napisane, że obsługuje ddr3 800/1066/1333/1600/1800/2200 ale jak patrze na to

http://www.gigabyte.us/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-ep45t-ud3lr.pdf

to mi serce troche zadrżało, proszę o wypowiedź fachowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc dochodze chyba do wniosku że jednak jest jak jest, jak włożę wiecej niż 1333Mhz to zniży mi i tak do 1333Mhz.

Więc pytanie czy opłaca się inwestować w te ddr3 1333Mhz ? Będą lepsze niż np. ddr2 1066MHz ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jaki masz max mnożnik dla pamięci? Jak System Memory Multiplier jest max 4.0 (czyli de facto DRAM:FSB jak 2:1) to przy FSB 333 max wyciśniesz 1333. Żeby mieć 1600 to już by trza FSB 400, natomiast 2200MHz to już przy jakimś Hard OC :P No chyba że można wyższy, ale nie bawiłem się na p45 z obsługą DDR3 więc musisz sam sprawdzić ;)

Zresztą jeżeli nie masz zamiaru się benczować tylko normalnie używać komputera, to Ci to różnicy nie zrobi, bo lga775 ma ograniczenie w samym FSB (wąskie gardło), a nie w podsystemie pamięci i tak wysokie taktowanie memek nic nie da w normalnym użytkowaniu ;)

Zresztą DDR3 na p45 jest chyba emulowany, przynajmniej takie coś obiło mi się o oczy :P więc i tak nie ma co liczyć na jakiś wielki boost wzgl. DDR2. Przy czym jak masz już mobo na DDR3 to i tak tylko one Ci pozostają ;)

No chyba że mobka jest Combo i przyjmuje albo DDR2 albo DDR3 ale z tego co widzę model, który wymieniłeś, ma only DDR3 ;)

Edit:

A lista ta QVL nie jest wyrocznią ;) To tylko lista memek przetestowanych za które GA ręczy że będą działać bo sprawdzali. Ale to nie oznacza że jak jakieś memki nie znajdą się na liście to na pewno już nie będą banglać ;)

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi