Skocz do zawartości
IntelDualCore

Jaki UPS kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę kupić UPS który będzie podtrzymywał (raczej korygował napięcie) 2 komputery. Słyszałem że jeżeli zasilacz komputera wyposażony jest w aktywne PFC to UPS nie będzie działał.

1 komputer

Dual Core e5300 @3,4ghz

EP31 DS3L

Gainward 9600GT

FSP 400-60GHN z aktywnym PFC

LG L1918S

2 komputer

Duron 1,8

Gigabyte Ga 7VRX

Asus N6200

Fortron ATX-300GTF(1) z pasywnym PFC

Dell 15" LCD

myślałem nad Fideltronik LUPUS 500 lub SALON Mustek UPS PowerMust 636 OFFLINE WAWA (1156099928) - Aukcje internetowe Allegro

nie mam za dużej kwoty (ok.220zł), chodzi mi o taki UPS który w razie potrzeby podtrzyma te komputery przez 1-2 minuty

co polecacie ?

proszę o wyjaśnienie problemu z aktywnym PFC

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znac sie jakos wielce nie znam w tej tematyce, choc trochę się kiedyś dokształcałem ponieważ przerabialem pare lat temu podobny problem, usp potrzebny byl mi do korekcji spadkow napiecia. Do tego przede wszystkim potrzebujesz upsa z AVR (te najtansze czesto tego nie maja). 

Z aktywnym pfc i upsem chodzi o to ze upsy(zwykle te tansze) dają prad w ksztalcie zblizonej sinusoidy czyli takiej kwadratowej, aktywne pfc bedzie te kwadraty zaokraglac, a usp bedzie to "widział" w zasadzie jako zwarcie, jak takie polaczenie zasilacza+upsa nawet zadziala to ups bedzie przeciązony i szybko się rozładuje. Podsumowujac do aktywnego pfc musisz miec upsa dającego sinusoidę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z aktywnym pfc i upsem chodzi o to ze upsy(zwykle te tansze) dają prad w ksztalcie zblizonej sinusoidy czyli takiej kwadratowej, aktywne pfc bedzie te kwadraty zaokraglac, a usp bedzie to "widział" w zasadzie jako zwarcie, jak takie polaczenie zasilacza+upsa nawet zadziala to ups bedzie przeciązony i szybko się rozładuje. Podsumowujac do aktywnego pfc musisz miec upsa dającego sinusoidę.

Z tym się nie do końca zgodzę. Co prawda rzeczywiście do zasilacza z APFC jest wskazany UPS z pełną sinusoidą, ale dużo tu zależy przede wszystkim od zasilacza. Np. chieftecki mają problemy z działaniem nawet na niektórych UPSach (np. EVER) z pełną sinusoidą. Natomiast ja mam korsarza, który bardzo dobrze działa na tanim UPSie z przybliżoną sinusoidą. Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jaki UPS będzie dobry ? cena do 220zł

Do 220zł nie masz dużego wyboru. W tej cenie możesz albo kupić jakiś najtańszy nowy UPS, ale by podtrzymać 2 komputery myślę że potrzebowałbyś przynajmniej z 1000VA (ja mam Mustek Office 650VA i z jednym kompem daje sobie całkiem nieźle radę ale z dwoma myślę że by sobie nie poradził). Albo możesz poszukać czegoś używanego - tu jest szansa że w tej cenie znajdziesz coś albo nieco lepszego albo mocniejszego od tych nowych, ale i tak nie licz że znajdziesz jakiegoś mocnego APC lub coś podobnego, w dodatku może być konieczna wymiana baterii na nowe. Oraz niezależnie czy zdecydujesz się na nowy czy używany, nie licz że za 220zł najdziesz UPS z pełną sinusoidą. W tej cenie jedyne co możesz zrobić to poszukać jak najmocniejszego UPSa z przybliżoną sinusoidą i liczyć na to że będzie działać z tymi Fortronami ;) Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się okaże za słaby to kompy będą się wyłączać/restartować przy braku prądu. Ten mój 650VA z jednym kompem (co prawda podkręconym) przy testach w stresie czasami nie dawał rady. Lepiej poszukaj czegoś z 1000VA albo i więcej.

/edit:

No chyba że kupisz te 800VA i podłączysz tylko same kompy (bez monitorów) to wtedy raczej powinien je uciągnąć ;)

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej przemawia do mnie

SALON Mustek UPS PowerMust 636 OFFLINE WAWA (1156099928) - Aukcje internetowe Allegro

380wat max, myślę że wystarczy mój komputer z monitorem z 200W brata ze 150W

w opisie pisze

Sinus przy pracy z baterii TAK - rozumiem że będzie działał z APFC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

380wat max, myślę że wystarczy mój komputer z monitorem z 200W brata ze 150W

Tego się tak nie liczy. Tak samo jak zasilacz komputerowy zawsze kupuje się o większej mocy niż w rzeczywistości pobiera komputer. Tak samo UPS powinien posiadać większą moc niż jest w stanie pobrać sprzęt do niego podłączony. Inaczej może nie zawsze przełączyć się w odpowiednio krótkim czasie i komputery będą się restartować.

w opisie pisze

Sinus przy pracy z baterii TAK - rozumiem że będzie działał z APFC ?

Tu chodzi o przybliżony sinus, czyli w zależności od zasilacza mogą być problemy lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to sprawdzić czy będą problemy czy nie ? jest możliwe teoretyczne sprawdzenie ?

Chyba tylko doświadczalnie ;) najlepiej poszukaj na necie informacji o fortronach APFC i UPSach i dowiesz się czy są z tym połączeniem jakieś problemy czy nie. Choć i to nie daje 100% pewności, ale przynajmniej będziesz wiedzieć czego się spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi