IntelDualCore Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Muszę kupić UPS który będzie podtrzymywał (raczej korygował napięcie) 2 komputery. Słyszałem że jeżeli zasilacz komputera wyposażony jest w aktywne PFC to UPS nie będzie działał. 1 komputer Dual Core e5300 @3,4ghz EP31 DS3L Gainward 9600GT FSP 400-60GHN z aktywnym PFC LG L1918S 2 komputer Duron 1,8 Gigabyte Ga 7VRX Asus N6200 Fortron ATX-300GTF(1) z pasywnym PFC Dell 15" LCD myślałem nad Fideltronik LUPUS 500 lub SALON Mustek UPS PowerMust 636 OFFLINE WAWA (1156099928) - Aukcje internetowe Allegro nie mam za dużej kwoty (ok.220zł), chodzi mi o taki UPS który w razie potrzeby podtrzyma te komputery przez 1-2 minuty co polecacie ? proszę o wyjaśnienie problemu z aktywnym PFC pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Znac sie jakos wielce nie znam w tej tematyce, choc trochę się kiedyś dokształcałem ponieważ przerabialem pare lat temu podobny problem, usp potrzebny byl mi do korekcji spadkow napiecia. Do tego przede wszystkim potrzebujesz upsa z AVR (te najtansze czesto tego nie maja). Z aktywnym pfc i upsem chodzi o to ze upsy(zwykle te tansze) dają prad w ksztalcie zblizonej sinusoidy czyli takiej kwadratowej, aktywne pfc bedzie te kwadraty zaokraglac, a usp bedzie to "widział" w zasadzie jako zwarcie, jak takie polaczenie zasilacza+upsa nawet zadziala to ups bedzie przeciązony i szybko się rozładuje. Podsumowujac do aktywnego pfc musisz miec upsa dającego sinusoidę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 (edytowane) Z aktywnym pfc i upsem chodzi o to ze upsy(zwykle te tansze) dają prad w ksztalcie zblizonej sinusoidy czyli takiej kwadratowej, aktywne pfc bedzie te kwadraty zaokraglac, a usp bedzie to "widział" w zasadzie jako zwarcie, jak takie polaczenie zasilacza+upsa nawet zadziala to ups bedzie przeciązony i szybko się rozładuje. Podsumowujac do aktywnego pfc musisz miec upsa dającego sinusoidę. Z tym się nie do końca zgodzę. Co prawda rzeczywiście do zasilacza z APFC jest wskazany UPS z pełną sinusoidą, ale dużo tu zależy przede wszystkim od zasilacza. Np. chieftecki mają problemy z działaniem nawet na niektórych UPSach (np. EVER) z pełną sinusoidą. Natomiast ja mam korsarza, który bardzo dobrze działa na tanim UPSie z przybliżoną sinusoidą. Edytowane 22 Lipca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntelDualCore Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 czyli jaki UPS będzie dobry ? cena do 220zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) czyli jaki UPS będzie dobry ? cena do 220zł Do 220zł nie masz dużego wyboru. W tej cenie możesz albo kupić jakiś najtańszy nowy UPS, ale by podtrzymać 2 komputery myślę że potrzebowałbyś przynajmniej z 1000VA (ja mam Mustek Office 650VA i z jednym kompem daje sobie całkiem nieźle radę ale z dwoma myślę że by sobie nie poradził). Albo możesz poszukać czegoś używanego - tu jest szansa że w tej cenie znajdziesz coś albo nieco lepszego albo mocniejszego od tych nowych, ale i tak nie licz że znajdziesz jakiegoś mocnego APC lub coś podobnego, w dodatku może być konieczna wymiana baterii na nowe. Oraz niezależnie czy zdecydujesz się na nowy czy używany, nie licz że za 220zł najdziesz UPS z pełną sinusoidą. W tej cenie jedyne co możesz zrobić to poszukać jak najmocniejszego UPSa z przybliżoną sinusoidą i liczyć na to że będzie działać z tymi Fortronami ;) Edytowane 23 Lipca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntelDualCore Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) a coś takiego ? SALON Mustek UPS PowerMust 636 OFFLINE WAWA (1156099928) - Aukcje internetowe Allegro czy UPS CYBERPOWER DX800E-FR 800VA/480W ZWYKŁE GNIAZD (1140960985) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 23 Lipca 2010 przez IntelDualCore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) UPS CYBERPOWER DX800E-FR 800VA/480W ZWYKŁE GNIAZD (1140960985) - Aukcje internetowe Allegro a coś takiego ? Jak się okaże za słaby to kompy będą się wyłączać/restartować przy braku prądu. Ten mój 650VA z jednym kompem (co prawda podkręconym) przy testach w stresie czasami nie dawał rady. Lepiej poszukaj czegoś z 1000VA albo i więcej. /edit: No chyba że kupisz te 800VA i podłączysz tylko same kompy (bez monitorów) to wtedy raczej powinien je uciągnąć ;) Edytowane 23 Lipca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntelDualCore Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 najbardziej przemawia do mnie SALON Mustek UPS PowerMust 636 OFFLINE WAWA (1156099928) - Aukcje internetowe Allegro 380wat max, myślę że wystarczy mój komputer z monitorem z 200W brata ze 150W w opisie pisze Sinus przy pracy z baterii TAK - rozumiem że będzie działał z APFC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 380wat max, myślę że wystarczy mój komputer z monitorem z 200W brata ze 150W Tego się tak nie liczy. Tak samo jak zasilacz komputerowy zawsze kupuje się o większej mocy niż w rzeczywistości pobiera komputer. Tak samo UPS powinien posiadać większą moc niż jest w stanie pobrać sprzęt do niego podłączony. Inaczej może nie zawsze przełączyć się w odpowiednio krótkim czasie i komputery będą się restartować. w opisie pisze Sinus przy pracy z baterii TAK - rozumiem że będzie działał z APFC ? Tu chodzi o przybliżony sinus, czyli w zależności od zasilacza mogą być problemy lub nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntelDualCore Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Tu chodzi o przybliżony sinus, czyli w zależności od zasilacza mogą być problemy lub nie. a jak to sprawdzić czy będą problemy czy nie ? jest możliwe teoretyczne sprawdzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 a jak to sprawdzić czy będą problemy czy nie ? jest możliwe teoretyczne sprawdzenie ? Chyba tylko doświadczalnie ;) najlepiej poszukaj na necie informacji o fortronach APFC i UPSach i dowiesz się czy są z tym połączeniem jakieś problemy czy nie. Choć i to nie daje 100% pewności, ale przynajmniej będziesz wiedzieć czego się spodziewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...