Kozikoza Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) Witam, W tym miejscu chciałbym opisać mój kolejny problem, a w zasadzie dwa z problemy jakie mam z komputerem (mam ich jeszcze kilka...). Otóż pierwszy polega na opóźnionym włączaniu się aplikacji np przeglądarki IE, Firefox (włącza się odrazu ale strony ładują się dopiero po tym czasie jak reszta się odpali) GG etc, ale też np dostępu do folderów (Mój komputer). Wygląda to tak że system załaduje się ale nie można niczego włączyć wiadomo nie po 2 sekundach od uruchomienia, ale muszę na to czekać z dobre 2 minuty (włączam IE i czekam aż on się włączy jest to dla mnie coś w rodzaju "wyznacznika" że pozostałe aplikacje, dostęp do partycji już działa). Albo włączam komputer i czekam na ekranie logowania (mam założone hasło) kilka minut i jak system się załaduje to wtedy wszystko działa normalnie odpala się praktycznie odrazu bez żadnego opóźnienia. Co najdziwniejsze sytuacja ta ma miejsce nawet odrazu po zrobionym formacie dysku i zainstalowaniu Windowsa. Nie mam żadnych programów w autostarcie włączonych (polecenie msconfig), wykonałem skanowanie Nod-em 32 wykrył 2 zagrożenia i je usunął, tak samo program Malwarebytes' Anti-Malware. Już nic nie przyszło mi do głowy aby wykonać. Dodam że posiadam Windowsa XP SP3, dysk Samsunga 640gb (jeśli potrzeba mogę podać model oraz inne dane komputera jeśli będą potrzebne) i mam na nim 7 partycji. Nie znalazłem nigdzie rozwiązania problemu, wybaczcie ten długi opis, ale wolę wszystko opisać niż pobieżnie. Drugą kwestią jest mówiąc w skrócie resetowanie się komputera w trakcie pracy na nim. A teraz nieco więcej informacji. Podczas pracy na komputerze w momencie włączania kilku aplikacji (przeglądarka internetowa,przeglądanie zawartości folderów, program np Word komputer zwyczajnie się resetuje ni stąd ni zowąd jakby ktoś wcisnął reset, wcześniej nie zawiesza się ani nic. Dokonałem wymiany pasty na procesorze, przejrzałem płytę główną pod względem spuchniętych kondensatorów i nie znalazłem nic podejrzanego, jedyne czego nie zrobiłem to defragmentacji dysku i innych operacji na dysku twardym za pomocą jakiegoś programu diagnostycznego etc, ale czy to może być rozwiązanie tego i może wcześniej opisanego problemu ?, o innych rozwiązaniach nie słyszałem. Z góry dziękuje wam za pomoc, bo usterki te są kłopotliwe zwłaszcza ta 2. Edit: Chciałem doinstalować Windowsa7 do mojego XP, ale ze względu na problem z nagrywarką: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Dziwne-dzialanie-nagrywarki-t326498.html nie mogę gdyż instalator zawiesza się na 29% (kilka prób) i komputer "nie działa" myszka się nie rusza nic, zero, chciałem też zrobić format i zainstalować samego Windowsa 7, ale na myśl o tym jak działa mój napęd CD/DVD lepiej nie będę go robił bo stracę możliwość dostępu do komputera lekko uszkodzonego (opisane tu problemy), ale jednak działający. Zaraz dokonam testu pamięci i użyję programu HD Tune i Everesta :). Edytowane 26 Lipca 2010 przez Kozikoza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Wrzuć screen statusu SMART np. z Everesta, przeskanuj pamięci memtestem i sprawdź na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 Mi to wygląda na uszkodzoną pamięć - przeskanuj MemTest'em. Dysk też możesz sprawdzić - HD Tune. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) Co do problemu : 1) Czy twoj komputer nie jest czasem polaczony z innym komputer po lanie ? To co opisujesz wlasnie wskazuje na bezposrednie polaczenie lanem np skrosowanym kabelkiem z zostawionym automatem (bez wpisania konkretnego ip, maski i bramy). 2) Jak wyzej, zrob test pamieci memtestem, zarzuc smart dysku. Edytowane 25 Lipca 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozikoza Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Co do problemu : 1) Czy twoj komputer nie jest czasem polaczony z innym komputer po lanie ? To co opisujesz wlasnie wskazuje na bezposrednie polaczenie lanem np skrosowanym kabelkiem z zostawionym automatem (bez wpisania konkretnego ip, maski i bramy). W domu mam jeden komputer, jednak jestem w sieci LAN z kilkoma osobami (dostęp do Netu - łącze dzielone na kilkanaście komputerów), trochę skromny opis, ale chyba nie ma to aż tak dużego znaczenia ?. Jednak Lan w tej mojej sieci jest nazwijmy to skromny, nikt nie dzieli się plikami etc, kabelek to skrętka RJ-45 jak się nie mylę, jest używany DHCP z tego co się orientuje. Czy to może być przyczyną tego problemu ?. Wykonałem SMARTa Everestem: wszedłem w Magazyn i wybrałem poprostu SMARTA, widziałem że są możliwe jakieś dokładniejsze opisy/raporty, ale chyba to co na screenie wam wystarczy ?. Zrobiłem również test pamięci Mem testem jednak chyba nie w pełni gdyż zapowiadał się ten test na bliżej nie określony czas, wytrzymałem godzinę i zastopowałem oto obrazek chwilę przed zastopowaniem: używam chyba najuboższej wersji tego memtestu gdyż nie otrzymałem żadnego raportu, musiałem klikać kilkaset razy na okienko takie oto: w którym to zmieniały się wartości po słówku between np 44f8cb1 and 44f8ab0 jest to trochę nużące dlatego zastopowałem ten test bo naprawdę ciągąnął się on długooo a było napisane że około 20 minut (wiem nie ma co wierzyć temu ale ja ponad godzinę czekałem i co chwilę klikałem ok na tych okienkach bo inaczej test nie szedł dalej). Mam 2 kości ramu (2x1024mb) zrobiłem jak widać test 1 - były włożone obie kości w sloty, ale przeczytałem gdzieś że należy testować je pojedynczo czy to prawda ?. Nie wykonałem testu HD Tunem, czy jest to konieczne ? jeśli tak to jak taki test wygląda ? ile trwa ? etc. Co do mem testu a zarazem HD Tuna czy ktoś wie skąd pobrać jakieś wersje Pro (wydaje mi się że w przypadku Mem testu powinno coś to zmienić, nie wiem jak z HD Tunem) tych programów. Mem test wykrył jak widzicie prawie 600 błędów, nie wiem jak to interpretować. Dodałem w 1 poście jeszcze link do tematu związanego z nagrywarką bo chciałem wykonać format lub doinstalować do mojego Windowsa XP Windowsa 7 jednak ze względu na ten problem z nagrywarką się nie da tego wykonać. Mam nadzieje że opisałem wszystko w miarę dokładnie i coś będziecie mi w stanie powiedzieć że np Ram do wymiany, wykonaj jakiś inny test etc z góry dziękuje bo jednak te usterki są kłopotliwe. Chciałem zainstalować/doinstalować Windowsa 7 żeby zobaczyć czy również będą się włączały te aplikacje z opóźnieniem jak teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Memtesta robi się spod DOSa, żeby nie wystąpiły konflikty z systemem. Dysk czysty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozikoza Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Memtesta robi się spod DOSa, żeby nie wystąpiły konflikty z systemem. Dysk czysty. Przy mojej nie zbyt sprawnej nagrywarce raczej nie uda mi się nagrać pliku .iso na płytę, a jeśli nawet się uda to nie będzie to raczej działało i nie zczyta tej płyty albo jak z opisywaną instalację Windowsa 7 (29% i zwis całego komputera - napęd nie pracuje nie świeci, myszka bezruchu), ale test taki pod biosem robi się memtest86 lub też memtest86+, a ten który ja mam i którym wykonałem test jest chyba troszkę inny i można nim robić testy po uwczesnym powyłączaniu wszystkich programów tak ?. Zaczyna mnie już to wszystko przerastać te testy etc, poproszę chyba o "łopatologiczny" opis co i jak mam robić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Jak macie tam DHCP np z jakiegos routera/serwerka to nie ma problemu - ip dostajesz blyskawicznie. Masz 2 kosci wiec wyciagnij jedna i proboj, jak dalej beda problemy to wyjmij ta co zostawiles w kompie i wloz ta co uprzednio wyjales. Watpie zeby dwie byly uwalone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozikoza Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Jak macie tam DHCP np z jakiegos routera/serwerka to nie ma problemu - ip dostajesz blyskawicznie. Masz 2 kosci wiec wyciagnij jedna i proboj, jak dalej beda problemy to wyjmij ta co zostawiles w kompie i wloz ta co uprzednio wyjales. Watpie zeby dwie byly uwalone. Co do DHCPa wiem że dzięki niemu mam automatycznie IP etc, opisałem to bo było pytanie nawet chyba przez Ciebie zadane na ten temat parę postów wcześniej, jednak to chyba nie ma znaczenia przy tej usterce związanej z opóźnionym włączaniem się aplikacji po ukazaniu się pulpitu zgada się ?. A co do Ramu właśnie tego dokonałem tj. wyjąłem jedną kość ramu, nie wiem jak kwestia resetowania gdyż parę godzin temu wyjąłem tą kość, co do opóźnionego włączania aplikacji nadal się to dzieje... poradźcie coś proszę bo naprawdę zaczynam mieć ochotę ten komputer ... nagrywarka dziś łaskawie zczytała 3 płyty, ale zaraz potem znowu to samo albo w ogóle, albo tylko tytuł płyty a podpiąłem nową taśmę SATA, przepinałem na inne gniazda na płycie głównej, już nie wiem co robić nawet nie mogę zrobić formatu i zainstalować Windowsa 7 jedynie albo doinstalować do XP którego mam teraz żeby zobaczyć czy te usterki dwie o których jest ten temat będą występowały, ale ok temat z nagrywarką jest w innym dziale. Raz jeszcze proszę was o jakąś pomoc/wskazówki z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Co do DHCPa wiem że dzięki niemu mam automatycznie IP etc, opisałem to bo było pytanie nawet chyba przez Ciebie zadane na ten temat parę postów wcześniej, jednak to chyba nie ma znaczenia przy tej usterce związanej z opóźnionym włączaniem się aplikacji po ukazaniu się pulpitu zgada się ?. Przy dhcp nie ma, ale dajmy na to jak polaczy sie kompy skrosowanym kablem/becnką i zostawi wszystko na auto to to tak wlasnie wyglada, btw w czasach bezinternetowych/interneru modemowego ludzie czesto rozciagali kable miedzy domami czy tez mieli siec w domu i rozwalalo mnie jak sie przyszlo do goscia odpalil kompa i trzeba bylo czekac wlasnie temu ze nie wklepali stalej adresacji ip, w win98 jest tak ze sie poprostu dluzej laduje, a w 2000/xp wyglada to tak ze system sie zaladuje i zanim przydzieli ip to jest pulpit i nic sie nie da zrobic. Edytowane 27 Lipca 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozikoza Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Przy dhcp nie ma, ale dajmy na to jak polaczy sie kompy skrosowanym kablem/becnką i zostawi wszystko na auto to to tak wlasnie wyglada, btw w czasach bezinternetowych/interneru modemowego ludzie czesto rozciagali kable miedzy domami czy tez mieli siec w domu i rozwalalo mnie jak sie przyszlo do goscia odpalil kompa i trzeba bylo czekac wlasnie temu ze nie wklepali stalej adresacji ip, w win98 jest tak ze sie poprostu dluzej laduje, a w 2000/xp wyglada to tak ze system sie zaladuje i zanim przydzieli ip to jest pulpit i nic sie nie da zrobic. Dzięki za opis, jednak nie ma to powiązania z moimi usterkami. Czy ktoś jest mi w stanie coś poradzić/pomóc ? bo nie ukrywam że zaczyna mnie to wszystko wykańczać z tym komputerem... Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...