Gość henek45 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) Witam, potrzebuje kupić chłodzenie do e5200, podkręcam go na 3,3ghz, na boxowym chłodzeniu przy max obciążeniu(np. w grze) bardzo hałasuje, że trudno wytrzymać, brak jakiegokolwiek komfortu, szukam chłodzenia do tego procesora, myślałem wcześniej na scythe mugen 2, ale jednak moja obudowa jest za mała na niego. Zastanawiam się jeszcze nad: arctic cooling freezer 7 pro/silentium pc spartan He923/ lub Cooling master tx3. Co polecacie, chciałbym jutro w sklepie kupić wentylator. Edytowane 25 Lipca 2010 przez henek45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Ja mam TX3 i jestem z niego zadowolony. Co do pozostałych chłodzeń to Freezer ma niewymienny wentylator i chyba nieco gorszą wydajność, spartana by zamontować na s775 to trzeba wyciągać płytę. Więc TX3 wydaje się być najlepszym i w dodatku najtańszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 czyli tx3 jest wydajniejszy od arctic freezer 7 pro? A czy cichszy? Mógłbyś coś więcej napisać, jak z głośnością tego tx3 w maksymalnym stresie przy oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) czyli tx3 jest wydajniejszy od arctic freezer 7 pro? A czy cichszy? To w sumie trochę ciężko porównywać, bo na Freezerze jest wolniejszy wentylator, więc bez porównania obydwu na tych samych obrotach ciężko stwierdzić jak dokładnie wygląda różnica w wydajności i głośności. Na pewno na max obrotach Freezer będzie cichszy a TX3 wydajniejszy. Tu masz test obydwu (i nie tylko). Mógłbyś coś więcej napisać, jak z głośnością tego tx3 w maksymalnym stresie przy oc? Zależy jakie OC i czego użyjemy do obciążenia ;) Ale zakładając że na co dzień nie będziesz uruchamiać orthostów itp. a co najwyżej wymagające gry to u mnie przy OC @3,83GHz i 1,32V w grach przy temperaturze otoczenia ~20*C obroty zazwyczaj wynoszą 1300-2000 rpm. Przy 1300rpm zaczyna być słyszalny, ale głośny nie jest. Natomiast przy 2000rpm już dość szumi ale znośnie. Dopiero powyżej 2k rpm robi się z niego suszarka ;) Natomiast jeśli chodzi o obciążenie typu rozpakowywanie jakiegoś archiwum to tu obroty wynoszą 1000-1300rpm. A przy 1000RPM wcale go nie słychać :) Edytowane 26 Lipca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) obciążenie: starcraft 2, oc max do 3,3ghz, obudowa mini tower. Edytowane 26 Lipca 2010 przez henek45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Jeśli tylko masz w obudowie dobry obieg powietrza to powinno to chodzić jeszcze ciszej niż u mnie (ja mam w budzie 2x 120mm kręcące się 600-900rpm). Nie wiem jakie masz wymagania co do ciszy ale jeśli nie wymagasz kompletnej ciszy to raczej będziesz zadowolony. W stresie może trochę szumieć, ale w porównaniu z BOXem będzie na pewno dużo lepiej. Ja po przejściu z BOXa na TX3, podkręciłem procka o dodatkowe 330MHz, obniżyłem temperaturę w ustawieniach PWM o 5*C, i mimo to TX3 chodzi wyraźnie ciszej niż BOX (z mniejszym OC i wyższymi temperaturami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) wymagania do ciszy: 1600rpm na boxie(jakby tak cicho było w stresie na tx3 to rewelacja..). A w obudowie mam jeden wiatraczek 80mm cichy arctic. A takie pytanie czy porównywałeś temperatury z boxem, jest duża różnica czy taka sobie? Pamiętam jak kiedyś kupiłem pentagrama cual jeszcze na pentium 4 i w ten sam dzień zwróciłem go do sklepu bo różnica była może 1-2 stopnie. Edytowane 26 Lipca 2010 przez henek45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) wymagania do ciszy: 1600rpm na boxie(jakby tak cicho było w stresie na tx3 to rewelacja..). A w obudowie mam jeden wiatraczek 80mm cichy arctic. Nie pamiętam już jaką głośność miał BOX przy 1600rpm ;) A takie pytanie czy porównywałeś temperatury z boxem, jest duża różnica czy taka sobie? Pamiętam jak kiedyś kupiłem pentagrama cual jeszcze na pentium 4 i w ten sam dzień zwróciłem go do sklepu bo różnica była może 1-2 stopnie. Porównywałem i różnica jest spora. W Idlu ok 3*C a w stresie znacznie więcej. Dokładnie już nie pamiętam ale pod orthosem box przy OC@3,5GHz grzał się chyba do ponad 75*C. Natomiast TX3 przy OC@4GHz 1,38V grzał się max do 70*C więc różnica spora. Przy takim samym OC mogłaby wynieść i z kilkanaście stopni :) Edytowane 26 Lipca 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Czytając tutaj wątek mam pewne obawy. Nie dałbym 5zł aby zbić temp o 2-3st w IDLE i 5st w największy stress. Jaki polecacie wentyl aby schłodzić porządniej E5200 i aby nie wywaliło kieszeni na drugą stronę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 No poniżej 5zł to trudno będzie co polecić. Aby polecać chłodzenie to trzeba znać limit cenowy, ilość miejsca w obudowie, planowane OC. Napisałeś: dałbym 5zł aby zbić temp o 2-3st w IDLE i 5st w największy stress. Zapomniałeś o jednym, ciszy / hałasie. Czasami różnica w temperaturach tyle właśnie wynosi, tyle że na boxie są obroty jak w suszarce a przy nowym chłodzeniu jest to np 600-800obr i błoga cisza. Częściej właśnie kupuje się lepsze chłodzenie dla ciszy a nie dla niższych temperatur. Niższe temperatury to wtedy miły dodatek. Niższe np. o 10°C temperatury nie dają nic jeśli nie towarzyszy temu wyższe OC a przy wyższej temp. komputer był 100% stabilny. Cisza jest bezcenna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) U mnie cisza nie występuje bo mam 2x80 śmigające jak odrzutowiec jako nadmuch na proc i grafę. Dla mnie liczy się wydajność chłodzenia gdy potrzebuję od sprzętu maks wydajności Jeżeli chcę pracować na kompie jak na ściągaczu nocnym czy do posiedzenia na necie to odkręcam sprzęta i przełącznikiem deaktywuję huragan. Niestety teraz po ostrym OC procka 77st C po minucie w Orthosie stanowczo przekonuje mnie do inwestycji w lepsze chłodzenie. I tak jak mówię jeżeli nie ma nic co mogłoby mi zbić temperaturę w tych warunkach jakie mam do 60-65st C (czyli o chociażby te 10-12st) zastanawiam się nad sensem takich rozwiązań. Edytowane 15 Września 2010 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Za 30-40zł masz AC Freezer 7 używany Potem nowe wymienione w tym temacie. Do 100zł używana Ninja na s.775, jak zapolujesz to pewnie i Mugena kupisz w tej cenie. Dalej SilentiumPC Fortis, Zalmany: Performa, Flex. Ok 160 nowy Mugen. Każdy z nich wart swojej ceny. Co do temperatur, polecam przegląd tematu o Twoim procesorze, zapewne znajdziesz tam screeny z oc + orthos (lub podobne) + temperatury. Do tego testy chłodzeń, wiele testów posiada porównanie z boxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Jeżeli chodzi o tego AC Freezer7 to schłodzi co ma schłodzić czy jedynie ładnie wygląda ? Potrzebuję na prawdę z 10st spadku temp w stresie po OC w porównaniu do stocka. Przejrzę te tematy o których mówisz ale to będzie spacer przez dżunglę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 wg tego testu wynika, że zrobi te 10 stopni. Radziłbym bym Ci jednak coś na śmigle 120mm. Chociaż ninje używaną. Tu porównanie freezera 7 z ninją i boxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 CM TX3 da radę ? O wiele lepszy od fryzjera7Pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 1 2 3 Chcesz mieć pewność kup co większego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 TX3 kupiłem ze względu na cenę. Chodziło mi tylko o 4Ghz bo na box 3.75Ghz nie chciał z orthosem współpracować :) No i są 4Ghz przy 1,35V :) Temp w orthos w okolicach 60-62st C. Wcześniej niżej taktowany wywalał błędy w okolicach 75-80st C Mogę polecić ten cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Podaj jeszcze jakie obroty uzyskuje wentylator przy tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Zaczyna wiać 2700obr/min wg. speedfana i robi się wyraźnie słyszalny ale nie przeszkadzający. Pytanie do właścicieli TX 3. Jak umieściliście cooler (no i wiatrak) ? Bo możliwości są 4. pionowo - od góry lub od dołu poziomo - z lewej lub z prawej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) Na górze mam zasilacz więc poziomo i z wentylatorem z prawej bo z testów wynika że lepszy efekt daje wentylator ustawiony na dmuchanie niż na wciąganie powietrza. Natomiast co do obrotów to mi już 2500rpm bardzo przeszkadza, ale widać że głośność to pojęcie względne ;) Edytowane 7 Października 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 Hey ludzie podepnę się pod temat. Chcę cooler z łatwym montażem(najlepiej na śrubki bo mam uraz po karakorum). Dobrze by było żeby wchodził też na to wentyl 120x120. Co do polecenia ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...