Kroll Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Witam. Potrzebuję zmienić dysk w laptopie (aktualnie 60 GB) na coś pojemniejszego (250-320 GB) tylko, że obsługuje jedynie SATA I(150) - Intel 915GM/ICH6-M. Czy warto interesować się dyskami z SATA II? I czy spokojnie mogę wybierać ufając, że wszystkie dyski będą poprawnie pracować (rozumiem, że z NCQ itp. nie skorzystam)? Konkretnie na jakie modele zwrócić uwagę? Aktualne typy coś na kształt: Hitachi Travelstar 7K500 i WD Scorpio Black?! Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Z tego co pamiętam to sata II jest kompatybilne w stecz z sataI. Prękością się nie przejmuj. Dysk i tak nie przekroczy możliwości sataI. Właśnie kupiłem 2.5" i po wielu przeczytanych testach postawiłem na 7k500 500gb. Cena 256zł. Jeżeli chcesz coś mniejszego to polecam jednotalerzowce o pojemności 250gb. Np. wd2500bekt to dysk dwutalerzowy. Wyniki hdtune tego dysku nie były najlepsze. 250gb to imo 7k500, momentus i momentus xt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 To że jest zgodny niezawsze tak różowo wyglada ( dyski samsunga trzeba ograniczac programowo ) dyski WD/seagate maja zworke. Same w tryb Sata 150 się nie przestawią. Na dtronie hitachi nie ma wzmianki o trybie Sata 150 : http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/3FDCAB792901CF4B862575D8005AB39B/$file/TS7K500_DS.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroll Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Z tego co wyczytałem (nie pamiętam w którym to było dokumencie link) to było coś wspomniane o kompatybilności do Sata 150. Mam nadzieje, że to Feature Tool wystarczy do tego, by przestawić ten dysk. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi, propozycje albo przetestował już ten dysk pod tym względem to z chęcią przeczytam ;) edit: W razie wątpliwości to nie ma problemu z tym dyskiem po przestawieniu powyższym oprogramowaniem na Sata 150 działa w porządku ;) Edytowane 1 Września 2010 przez Kroll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...