mglb Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam Zamierzam zlozyc PC do 3 tys zl. Kwota na wszystko co w obudowie + klawiatura, mysz, kable. Z wymagan ogolnych to kompatybilnosc z Linuksem (czyli mniej wiecej tyle, ze w gre wchodzi wylacznie grafika nVidia). Przewidywane zastosowania: - duzo kompilacji - szyfrowanie dyskow - wirtualizacja (VirtualBox) - troche grafiki 3D, ale nic fotorealistycznego ani zadne gry 3D. W przyszlosci zapewne CAD. Docelowo chcialbym miec 8GB RAM, chociaz jezeli bedzie trzeba do czegos troche dolozyc to na poczatku wytrzymam z 6GB. Dyski dwa - 1TB na backupy oraz okolo 320GB jako standardowy dysk na systemy i dane. Poki co mysle o Samsungach. Tutaj podobnie jak poprzednio, na poczatek w razie potrzeby znajdzie sie na backupy cos zastepczego. Co do grafiki - jakas tania nVidia, ktora spelni podane wyzej wymagania i wspomoze obliczeniowo menadzer okien, a wszystko to w rozdzielczosci 1920x1200. Co do procesora to waham sie miedzy trzema - i7 930, i7 870 oraz X6 1090T. Na plus dla AMD jest 6 rdzeni, gdyz uzywam naraz kilku aplikacji, z ktorych wiele z dziala swietnie w wielu watkach. Przegladajac benchmarki zauwazylem rowniez, ze swietnie sobie radzi przy szyfrowaniu. Chociaz nie wiem jak ta sytuacja sie zmienila po wprowadzeniu w Truecrypt wsparcia dla i7. Intele natomiast wypadaly swietnie w wielu innych benchmarkach, oraz z tego co zauwazylem sporo sie ich poleca na forach. Milo by bylo, gdyby ktos napisal ktory procesor i dlaczego sprawdzi sie lepiej przy moich zastosowaniach. Szczegolnie interesuje mnie roznica pomiedzy obydwoma intelami. O plytach glownych nie mam za bardzo pojecia, do Intelow z tego co widze poleca sie glownie Gigabyte *-UD3R, choc przyznam, ze najtansze nie sa. Do AMD w ogole nie mam zadnego kandydata. Z komputera nie bede wyciskal niewiadomo ile, overclocking bedzie lekki, stabilny i na sprawdzone ustawienia, zalezy mi na stabilnym i pewnym dzialaniu przy dlugotrwalym duzym obciazeniu. Na plycie raczej standardowe elementy (co najmniej 4x USB >= 2.0, 2-3 PCI, sieciowka, SATA, dzwiek itp), mile widziane rs232, firewire oraz ewentualnie RAID (czy te montowane na plytach to samodzielne jednostki, czy wspomagane przez CPU?). Zasilacz jakis stabilny, ktory to wszystko uciagnie i nie pozegna sie ze mna po roku uzywania. Mam do kupienia monitor na ram.net.pl, wiec fajnie by bylo gdyby powyzsze podzespoly rowniez tam kupic. Troche poza tematem: Chetnie przeczytam rowniez Wasze opinie na temat wygodnej i niedrogiej klawiatury do programowania ;) Ergonomiczne z gory odpadaja, calkiem wygodna dla mnie jest klawiatura z poprzedniej serii HP Pavilionow, wiec nie obrazilbym sie za cos podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasp Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam. Zacznę od kwestii procesora. Twój wybór powinien paść na coś ze "stajni" Intela. Phenom x6 1090T nie oferuje jakiejś wybitnej wydajności, a przy cenie porównywalnej z i7 1156 wyraźnie pozostaje z tyłu. Z kolei Phenom x6 1055T zachęca ceną, lecz ogólnie rzecz biorąc jest niewiele szybszy od Phenoma x4 965 (porównywalna cena) w podobnych zastosowaniach. Jeśli już Intel, to wybór jest prosty - podstawka 1156 - z różnych przyczyn, przede wszystkim chodzi o koszty. Płyty dla i7 9xx (1366) są po prostu znacznie droższe, poza tym wydajność znów nie jest aż tak odbiegająca od tańszego rozwiązania (z wyjątkiem i7 980, ale te ceny...), dodatkowo wymagane jest stosowanie pamięci pracujących w tercecie (3x1GB lub 3x2GB) - czyli... koszty. Dlatego wybór padł na najszybszego dostępnego w ram.net i7 w tym samym zakresie cenowym - i7 870. Testy interesujących Cię procesorów znajdziesz tu: http://pccentre.pl/article/show/AMD_Phenom_II_X6_1055T_oraz_1090T/id=17417 Kierując się wyborem płyty głównej zwracałem uwagę na jakość wykonania, sekcję zasilania CPU, rozmieszczenie portów i walory użytkowe - w tym możliwości Biosu, poziom podkręcania, pobór mocy i temperatury podzespołów obciążonej płyty. Asus P7P55D LE wypada dość dobrze w porównaniu z konkurencją, również z wyższej półki cenowej. 4 GB pamięci (dual channel) - w tej chwili całkowicie wystarczające, w przyszłości można będzie dokupić taki sam zestaw o ile pojawią się aż tak pamięciożerne aplikacje. Jeśli chodzi o klawiaturę - najlepiej udać się do sklepu komputerowego i na miejscu sprawdzić kilka klawiatur, trudno kierować się opiniami inernautów - po prostu każdy ma nieco inne wymagania. Klawiatura w poniższym zestawie dodana czysto orientacyjnie. Pozostałe podzespoły dobrane na zasadzie optymalnego (jakość/cena) doboru. Konfiguracja pochodzi z ram.net.pl. CPU: Intel Core i7 870 2.93GHz LGA1156 BOX - 1068,79zł Płyta główna: Asus P7P55D LE Intel P55 LGA1156 - 385,99zł Pamięć: DDR3 Goodram 4GB PC1333 CL9 Dual 2x2GB - 317,19zł GPU: Palit GF GTS 250 512MB DDR3/256b - 351,95zł HDD1: Samsung 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB - 245,99zł HDD2: Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB - 156,99zł DVD/RW: Samsung SH-S223L SATA LS - 81,25zł Obudowa: ATX Midi Thermaltake V3 VL80001W2Z czarna - 139,99zł Zasilacz: OCZ ModxstreamPro 500W Modular - 228,99zł Klawiatura: Microsoft 600 czarna - 45,52zł Mysz: Logitech M90 - 24,99zł Suma: 3047,64zł Identyczna konfiguracja, lecz na platformie AMD. Oszczędność około 100zł, niestety znacznie niższa ogólna wydajność od zestawu na Intelu. Płyta główna: Asrock EXTREME3 AMD 870 Socket AM3 - 304,99zł CPU: AMD Phenom II X6 1090T (AM3/125W) BOX BE - 1060,99zł (...) Suma: 2958,84zł Pozdrawiam. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglb Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Z grafika nizej zejsc nie daloby rady? W laptopie mam 8400M GS i daje sobie w miare rade, teraz przydaloby mi sie cos tylko nieco wydajniejszego. Jako plyte glowna rozwazam rowniez GA-P55A-UD3, jak ma sie do tego Asusa? Ponoc do OC najlepsza nie jest, ale lekkie zabawy znosi spokojnie. Wybor obudowy ma jakies znaczenie? Jakas tam w piwnicy moglbym znalezc ;) Jezeli chodzi o kwestie przewiewnosci to nie przeszkadzaloby mi jakby stala otwarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasp Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Osobliwie nie wstawiłbym takich podzespołów do starej budy z piwnicy. Dalej - otwarta obudowa potrafi przysporzyć prozaicznych perturbacji, nie ma też mowy o ciszy i właściwej cyrkulacji. Nie bagatelizuj "ważności" obudowy w komputerze. Jeśli chodzi o kartę graficzną - prawidłowo wyświetlić obraz potrafi każda pierwsza lepsza "integra", nie wyobrażam sobie jednak komfortowej pracy w 3d-maxie czy innej aplikacji przetwarzającej obraz - na słabej grafice. Moim zdaniem, GTS 250 jest kartą zapewniającą przynajmniej te minimum funkcjonalności w różnych zastosowaniach. Możesz "pokombinować" z innymi płytami na P55 - oszczędność może wynieść 40 - 50zł. Poszukaj jeszcze w sieci różnych testów, recenzji i opinii. Pozdrawiam. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiass777 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2010 GTS 250 polecam. Karta daje radę na max w nowszych grach. Nawet jeśli nie będziesz grał to i tak się przyda takie cuś. A co do budy to ja mam to co w podpisie wsadzone do starej budy, która jest otwarta jak się da i temperatury są dużo niższe niż z zamkniętą. A tak w ogóle to lubię podkręcać i używam palca overclockera jako niezawodnego termometru. A tak ogólnie to mam otwartą, bo lubię poprostu patrzeć na sprzęt elektroniczny ( nawet na półkach mam porozstawiane jakieś stare płytki, czy moduły). Moim zdaniem taka stara buda nie jest zła. No i ja bym dopłacił te 2 stówki do jakiejś lepszej płyty, bo wersji LE to bym w życiu nie brał ( mglb wspominał coś o podkręcaniu). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglb Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Jako 3D mialem na mysli opanowanie programowania OpenGL i wspomaganie aplikacji korzystajacych z OpenGL do generowania obrazu ktory nie jest typowym 3D, jak chociazby menadzery okien, wiec z grafika pojde narazie w cos najtanszego, a w razie potrzeb (np CAD w przyszlosci) po prostu kupie cos porzadnego. Obudowe narazie zastosuje ta co mam, jak nie bedzie spelniala oczekiwan to kupie nowa. Z tym podkrecaniem to nie chce siedziec i sie bawic, czy te ustawienia zadzialaja czy nie. Po prostu chce ustawic cos co dziala kazdemu i zapomniec, a wiec nie bedzie to cos mocnego -- powiedzmy ponizej 4GHz. GA-P55A-UD3 z tego co czytalem da sobie z tym rade. Narazie dobralem: Intel Core i7 870 2.93GHz LGA1156 BOX Gigabyte GA-P55A-UD3 P55 LGA1156 2x OCZ 4GB PC1333 2x2GB CL7 PE LV Asus GeForce 8400GS 512MB DDR2/64b PCI-E Silent Bequiet PurePower L7 530W Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB Samsung 1TB HD103SJ 7200 SATAII 32MB 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 To juz lepiej poszukaj plyty z integra ATI bo ona bedzie miala lepszego OpenGL'a jak ten staroc... Albo kup 5670 (OpenGL4.0) ew 4670 (3.2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiass777 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Integra Ati pod Intela? Pierwsze słyszę. I karta na prawdę warto choć to nieszczęsne 5670, bo 8400 to już przeżytek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglb Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Tyle, ze do ATI nie ma dobrych sterownikow dla Linuksa. 8400, i to w wersji mobilnej, jak juz wspomnialem daje rade ;) I poza Linuksem ma wsparcie takze dla (Open)Solarisa i FreeBSD. O lepszej pomysle jak przyjdzie mi do glowy CUDA badz jakies zaawansowane 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...