USB Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Witam. Chciałem zrobić update biosu do swojej płyty i teraz komp nie wstaje. Płyta posiada dual bios, ale jak z niego skorzystać? W instrukcji jest tylko napisane, że w razie awarii głównego biosu, bios zapasowy się automatycznie uaktywnia. Po włączeniu kompa mam cały czas czarny ekran, wiatraki się kręcą cały czas ale nic się nie dzieje, dysk nie pracuje... Resetowałem bios zworką i bateria i nie pomaga. Jest jeszcze jakaś możliwość czy zostaje oddanie płyty do serwisu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Czy resetowałeś porządnie? na czas wyjęcia baterii odłączyłeś kompa od zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NSX Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Witam. Chciałem zrobić update biosu do swojej płyty i teraz komp nie wstaje. Płyta posiada dual bios, ale jak z niego skorzystać? W instrukcji jest tylko napisane, że w razie awarii głównego biosu, bios zapasowy się automatycznie uaktywnia. Po włączeniu kompa mam cały czas czarny ekran, wiatraki się kręcą cały czas ale nic się nie dzieje, dysk nie pracuje... Resetowałem bios zworką i bateria i nie pomaga. Jest jeszcze jakaś możliwość czy zostaje oddanie płyty do serwisu? Wyłącz zasilacz, odłącz kompa z gniazdka zewrzyj zworką albo wyciągnij baterie na 1 min. O ile backup bios nie jest rąbnięty musi wstać. Domyślam się że flash biosu robiłeś z pod windy softem Gigabyte? Czy komp był podkręcony? Czy w programie do flashowania zaznaczyłeś "Load CMOS default"? Jak coś to wcisnij klawisz "Insert" podczas włączania kompa. I posprawdzaj wtyczki wszelakie czy dobrze siedzą. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Bios resetowałem przy odłączonym zasilaniu, baterię wyjmowałem nawet na dłuższy czas niż minutę. Flashowałem programem @bios, "load cmos defaults" było zaznaczone. Komp nie był podkręcony. Wciskanie inserta nic nie daje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NSX Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Spróbuj może tak, wyciągnij wszystkie kości ram z płytki zresetuj bios odpal kompa powinien się zresetować. Wyłącz go włóż jedna kość ram w pierwszy slot i odpal. Jeśli to nie da rady spróbuj to samo z karta graficzną, wyciągnij ze slotu, reset biosu, odpal kompa później wyłącz, włóż grafikę i odpal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...