Skocz do zawartości
Gosu

Zasialcz UPS

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mam jakieś dziwne problemy z prądem,elektrownia chyba bawi się pstryczkami a nie mogę sobie pozwolić na takie wyłączanie kompa kiedy pracuje.

Postanowiłem kupić zasilacz UPS, kompletnie się na tym nie znam.

Proszę o pomoc.

Zależy mi na wydajności, podłącze do niego kompa i jeżeli się da to i router tak żeby mieć i internet w razie braku pradu (da się tak z tego co mi kumpel mówił)

Chciałbym się zmieścić w przedziale cenowym 150/200 do 300 zł.

Edycja:

Właśnie mi kumpel powiedział że ma apc smart ups 1000i go nie używa to może mi za grosze oddać, warto?

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Postanowiłem że kupię nowy , co byście polecili do mojego configu?

Najlepiej żeby miał zapas mocy spory jeszcze (ewentualna rozbudowa kompa) ponieważ jak komp jest obciążony (grałem w StarCrafta 2) to pokazuje mi obciążenie 3/5 (lamki)

Zależy mi też na tym żeby ten ups miał możliwość podłączenia routera (gniazdo sieciowe)

Szukam na Allegro ale że się nie znam na tym to wolę mieć pewność że dokonuje dobrego wyboru, powrzucam tu zaraz to co przykuje moją uwagę.

Edycja:

CyberPower UPS DX800E-FR GREENPOWER F.VAT wys.24h (1186223195) - Aukcje internetowe Allegro

ten wydaje się posiadać uniwersalne gniazda podłączane do sieci.

SALON UPS CYBERPOWER BR450ELCD-FR NOWY! F-VAT! (1181394449) - Aukcje internetowe Allegro

NAJNOWSZY !!! APC Back-UPS ES 550VA GREEN, kurier (1182277572) - Aukcje internetowe Allegro

a tu APC

Co do tych CyberPower to tamte wcześniejsze maja za małą moc, znalazłem taki

UPS CyberPower UPS BS850LCD-FR 75% OSZCZEDNIEJ (1192884568) - Aukcje internetowe Allegro

ewentualnie ten model, ma i gniazda jakie mi są potrzebne i dużą moc.

UPS Fideltronika Ares 1600 (1188903703) - Aukcje internetowe Allegro

Jestem wstanie wydać 400 zł(to max ) jaki mogę dać na ten cel.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By do UPS podlaczyc zasilacz komputerowy z aktywnym PFC potrzebny jest UPS ktory na wyjsciu daje pelna rzeczywista sinusoide a nie zblizona do sinosoidy ("kwadratami")

nie koniecznie.

Teoretycznie sinusoida rozwiazuje problem aPFC w 100%, ale te UPSy są droższe.

W większosci UPSach 'linie-interactive' (tych NIE dających czystego sinusa bo sa i takie) to już jest loteria z zasilaczami z aPFC. Jedne będą zawsze działać, inne wcale nie bedą działać, a i jeszcze jest wartiant posredni: będą działać ale przy niższym obciążeniu (np. UPS jest "700W", a poprawnie przełączy sie na baterie przy max 350W obciążenia albo i mniej itp).

Nie wiem jak z chieftececami A12S.

Edytowane przez sosna24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi