Forbidden Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witam, otóż mam pytanie jak najlepiej połączyć/poustawiać komponenty do WC? Dodam, że pompka jest zanurzeniowa i będzie pracować w rezerwuarze. Proszę o pomoc, z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Kolejnosc w ukladzie? Nie ma wiekszego znaczenia, woda porusza sie znacznie szybciej niz chlodzone czesci maja mozliwosc ja podgrzac. Wiec jezeli np myslales ze woda przelatujaca przez blok na procesorze, "za blokiem" bedzie o X stoni cieplejsza, a wylatujaca z chlodnicy chlodniejsza, to w praktyce sa to bardzo male wartosci, na tyle male ze kolejnosc mozna pominac. W ukladzie panuje rownowaga, woda krazy na tyle szybko ze zmiany temperatury blyskawicznie "rozprowadzane" sa na caly uklad. Mialo by to znaczenie gdybys mial bardzo slaba pompe, ktora pompuje wode bardzo wolno. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Aha, czyli rezerwuar + pompka -> chłodnica -> blok CPU i z powrotem do rezerwuaru z pompką może być :)? A jeszcze mam takie pytanie, czy grubość węża ma jakieś znaczenie? Jest jakaś różnica w wydajności, gdybym dał np. wąż o średnicy 5mm, a 10mm? Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Forbidden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Zadajesz dosc podstawowe pytania, radze poszukac na forum, przeczytac poradniki, bo bez sensu powtarzac te same odpowiedzi. Waz moze miec wplyw na przeplyw, ale jest to tez zalezne od pompy. Generalnie im wiekszy przeplyw, tym lepsza wydajnosc (zalezne od blokow, niektore maja duzy zysk wydajnosciowy zalezny od przeplywu inne mniejszy). Idealnie jest miec bardzo silna pompe z jak najwiekszym przeplywem i jak najgrubsze weze, podejscie typowe pod wydajnosc. W rezultacie jednak i tak walczymy o kilka stopni, grubsze weze sa trudniejsze do ulozenia, mocne pompy drozsze, czesto glosniejsze, wiec trzeba odpowiedziec sobie samemu co jest ile dla nas warte. Moim zdaniem powinienes sie kierowac tym co latwiej ulozyc w obudowie (czyli najlepiej srednia, optymalna grubosc, dobrany waz pod zlaczki). W przypadku wezy najwazniejsza jest ich jakosc, tak np weze markowe, takie jak Tygon, maja rewelacyjne wlasciwosci w porownaniu do zwyklych wezy, nie zalamuja sie tak latwo, mozna z nimi robic "cuda" w obudowie, sa naprawde zaskakujaco plastyczne. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez aerial 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja mam Aquaszuta turbo 750. Z tego co widzę do niego pasuje wąż o średnicy wewnętrznej 12mm... Co do tych węzy "specjalnych" jak np. tygon to nie jestem przekonany. Ponad 30zł za metr ;]. W motoryzacyjnym można taki wąż za 2-3zł kupić. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Forbidden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Więc kup w motoryzacyjnym i nie zawracaj... Mam w domu kilka wężyków. I tych tańszych i tych droższych, i ja jestem przekonany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 To weź mi napisz czym się różni taki wąż za 2 - 5zł od takiego za 35zł ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Giętkością, wytrzymałością na załamania, grubością ścianki, jakością tworzywa, klarownością... wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Nie byłbym tego taki pewien. Do porównania 1m tygon'a kosztuje ponad 30zł, a wąż o takiej samej średnicy wewnętrznej, ale o większej średnicy zewnętrznej również wytrzymały itp. kosztuje 5zł za 1m. Więc gdzie tutaj logika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) To nie jest takie proste, musisz brac pod uwage rodzaj materialu z jakiego wykonane sa weze. To nie jest taka sama guma.. wymiary to jedno, material to drugie. Tygon jest nieporownywalnie bardziej plastyczny niz zwykly waz z motoryzacyjnego, roznica jest kolosalna. Zeby to zrozumiec trzeba miec ten waz i przekonac sie na wlasne oczy. Do taniego zestawu mozesz uzyc najtanszego weza, roznica bedzie polegala na tym ze nie da sie go wginac w takie luki, ale zeby zbudowac dzialajacy uklad spokojnie wystarczy. Jest sporo czesci do wc ktorych cena nie uzasadnia ich przewagi nad tanszym odpowiednikiem, takich jak np pompki, niektore bloki itp. Ale akurat roznice w wezach sa naprawde odczuwalne :wink: Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez aerial 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Może coś w tym jest, tak czy siak na początek wezmę zwykły wąż. Później najwyżej kupie inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Dlaczego wiekszosc nowych uzytkownikow nie slucha tych bardziej doswiadczonych...? :mur: A za dwa miesiace bedzie "jednak mieliscie racje"... Skoro kilka osob majacych do czynienia z WC od lat poleca Ci np Tygona, to wierz mi, ze jest to uzadadnione. Sam zaczynalem przygode z WC (z 4 czy 5 lat temu) od wezy z Castoramy... Teraz nie uznaje innego weza niz Tygon. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Bo wiesz jak to jest... Ja chce mieć WC! Znalazłem to! Może być? Nie? To i tak to kupie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Bowiem, nowi użytkownicy choć nie wszyscy są po prostu mądrzejsi a wg ich ilość postów nie znajduje odzwierciedlenia w posiadanej przez tych doświadczonych w posiadanej ich wiedzy... szkoda gadać/pisać. Co do węży - Tygon jak najbardziej są jeszcze Tygonki powyżej 50zł i co ta no powiesz kolego Forbidden? DangerDen (Feser) czy nawet MK są godnymi polecenia wężami ale jak koledzy wyżej napisali każdy element Twojego LC musi być przemyślany, na tym cała zabawa polega + oczywiście należy założyć budżet :) Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forbidden Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Powiedzieć nic nie powiem, ale napiszę, iż wiem, że są takie za 50zł+. Tak czy siak najpierw zobaczę zwykły wąż, bo nie widzę sensu dopłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...