Skocz do zawartości
foh_23

Laptop dla kuzynki do 3tys +/- 100 zeta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebny jest laptok dla kuzynki.

Dziewucha od czasu do czasu przerobi sobie jakieś utwory muzyczne wg własnego widzimisię, dlatego myślę że przydałby się tutaj mocny procek, fajnie by było mieć na pokładzie core i5 z funkcją turbo boost. Dodatkowo standardowe wymagania czyli internet, pisanie dokumentów, czasami jakimiś zdjęciami z cyfrówki się zajmie (amatorsko).

Dysk w tej cenie widzę że można już dostać 500GB, myślę że matryca 15+ cala by się przydała, 17+ IMO zbędne, bo kuzynka nie chce by był to zbyt ciężki sprzęt :P

Jak tak przeglądam to póki co na takie modele natrafiłem:

Samsung R580

Lenovo IdeaPad Y560

Lenovo G560A

ASUS K52JC

Toshiba Satellite L650-11F

I teraz co będzie najlepsze, ewentualnie jakieś inne propozycje. Szczerze to nawet jak się czyta reckę jednego czy drugiego to na końcu i tak nie wie człowiek który będzie najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytasz recenzje to wyeliminuj te, które są problematyczne (głośna praca, słabiutka bateria, itp). Potem możesz zobaczyć na marki i np. opinie o serwisie. Resztę o podobnych parametrach polecałbym wziąć do ręki, bo przecież na co dzień wygodna klawiatura czy solidne wykonanie jest ważniejsze niż 100MHz na procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh już jak tak czytam to przy samsungu narzekają na recovery, że jak coś się spitoli to są problemy. Koszt nośnika chyba 200 złotych gdzie np. HP ponoć za darmo wysyła. W recenzji:

Notebookcheck.pl: Recenzja Samsung R580-JS03PL

narzekają trochę też na klawiaturę i touchpada, a jednak jak ktoś siedzi w sieci czy ma do napisania jakiś dokument to jednak będzie to ważna sprawa. Czytam również że coraz więcej osób przekonuje się do Acera więc muszę i tu czegoś poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewucha od czasu do czasu przerobi sobie jakieś utwory muzyczne wg własnego widzimisię, dlatego myślę że przydałby się tutaj mocny procek, fajnie by było mieć na pokładzie core i5 z funkcją turbo boost.

O jakim przerabianiu mówimy? Wycinaniu kawałka mp3 na dzwonek, czy o czymś poważniejszym? Jeżeli mowa o tym pierwszym i pokrewne, to po cóż tu i5 (funkcja Turbo Boost - zdecydowanie przydatna, gdy trzeba się pochwalić innym). Lepiej wziąć coś z i3, co będzie się mniej grzało, dłużej trzymało na baterii, a i będzie równie wydajne do zastosowań, które podałeś.

Samsung R580 to bardzo dobra propozycja, pod warunkiem, że wejdzie się do sklepu i zaakceptuje jego wygląd. Niektórym się podoba, innym niekoniecznie.

Skoro to dziewczyna, to zaproponuję coś od Sonego - designersko wyróżniają się spośród innych.

Sony Vaio VPCEB2S1E/WI 15.5"-- Nowość! - iViO

Są jeszcze inne modele w innych kolorkach

Seria E : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi płytkę do tego by jakiś układ taneczny wykonać. Czyli tak by nie było przerw między utworami tylko płynne przechodzenie jednego w drugi, wycinanie jakiegoś kawałka utworu i inne takie bajery. Musiałbym dokładnie ją spytać o co chodzi ale jeżeli dobrze pamiętam to coś w ten gust.

Edit:

Ładny ten sony.

Najlepsze że na końcu i tak pewnie wygląd zadecyduje a nie to co pod maską :P

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wystarczy cokolwiek, no a żeby być bezpiecznym to odrzućmy najsłabsze Atomy. Kupcie coś solidnego, cichego i z fajną obudową - starczy. Ew. jeszcze niezintegrowana grafika żeby Simsy 3 poszły.

Proponowany Sony będzie dla dziewczyny dobry. Nie myl pojęcia dobry z wydajny, bo większość dostępnego dziś sprzętu i tak będzie miało nadmiar mocy to tych zadań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wiem o jaką edycję muzyki chodzi - i3 spokojnie tu wystarczy. Także ponawiam propozycję białego Sony, czarny wygląda imo jeszcze lepiej - ale dziewczyny wolą białe ;) przejść się do najbliższego dużego media, ewentualnie Sony Centre, sprawdzić (ten i inne, chociażby Samsunga) i brać.

Ps. wygląd u dziewczyn decyduje prawie zawsze ;) ale Sony na pokładzie ma dobre podzespoły, duży dysk, wydajną grafikę, bez obaw. Od razu dodam, że może(nie musi, lub może być niesłyszalny) pisk po odłączeniu zasilania lub podłączenia czegoś pod USB. Problem eliminuje aktualizacja biosu i wyłączenie pewnej funkcji w nim, na stronie Vaio jest nawet opisane krok po kroku. Przewertowałem temat tego Sonego dość mocno więc zwracam uwagę na takie rzeczy ;)

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się przedłużyło zanim kuzynka kupiła laptoka ale ostatecznie padło na samsunga r580. Fajna zabawka, mnie przynajmniej dobrze się przy nim siedziało te chwilkę co mi go zostawiła bym przeszedł przez procedurę pierwszego uruchomienia i utworzenia recovery oraz wgrania paru programików. Szkoda tylko że do 64bitowego win7 dali 3GB RAM, z drugiej strony nie robi to różnicy jako że gry i tak nie będą raczej odpalane.

Z wyglądu bardzo fajny sprzęcik, tylko że obudowa łapie paluchy jak diabli. Po paru godz. siedzenia przed nim cały był upaprany odciskami moich palców :P Klawiaturka w sumie fajna tylko szkoda że klawisze wskazujące są jakoś tak dziwnie usytuowane, w sensie nie są odseparowane od reszty klawiszy. Touchpad całkiem nieźle IMO działa, ogólnie sprzęt robi dobre wrażenie. Głośny też moim zdaniem nie jest aczkolwiek nie miałem okazji pobawić się nim w nocy, kiedy jest cisza. Przy czym jak pamiętam maxdatę mojej cioteczki to tego to nawet jak rodzina dookoła się krzątała to było słychać jak tylko cośkolwiek obciążyło procka, a tu nic takiego nie doświadczyłem.

Aha głośniczki trochę dupowate w samsungu ale trudno chyba tutaj oczekiwać czegoś dobrego :P

Teraz muszę poczekać aż załatwi sobie jakiś mobilny internet to mi go znowu przywiezie bym doinstalował pozostałe pierdółki to znowu się nim trochę pobawię :) Bo póki co to nawet nie było czasu by sprawdzić jakąś gierkę na nim :E

Tak czy inaczej sprawa w sumie już zamknięta więc w zasadzie jeżeli moderacja chce to może wątek zamknąć ;)

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi