EZ_lo Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Long time no see, Panowie - witajcie po długiej przerwie! W związku z zamiarem dokonania zakupu sprzętu mam prośbę o pomoc w wyborze. ZAŁOŻENIA: - sprzęt ma wg. planu zastąpić kompa stacjonarnego - zastosowanie: CAD (głównie 2D, czasem 3D); oraz wszystkie pozostałe "normalne" funkcje (biurowe, necik, okazjonalne giercowanie, odtwarzanie filmów) - budżet: 3,0-3,5k PLN CECHY POŻĄDANE: - możliwie jak największa wydajność w przyzwoitej cenie (bang-for-buck ratio) - możliwie cicha praca - wyjście HDMI - raczej nie chcę eksperymentować z jakimiś Medionami i podobnymi CECHY NIEPOŻĄDANE/NIEWYMAGANE: - nie ma dla mnie większego znaczenia matryca (w użyciu monitor zewnętrzny), klawiatura i touchpad (są zewnętrzne) - rozmiar, waga bez znaczenia (ma pełnić rolę bardziej mobilnego "pudła" okazjonalnie używanego bez akcesoriów zewnętrznych) - nie zależy mi na przerośniętym HDD - czas pracy na baterii nie jest kluczowy Jak na razie interesującą propozycją wydają się być laptopy Acera z linii Aspire 5740 - procek i7, 4GB ramu, Radek 5650. Mam jednak wątpliwości - nie da rady już dołożyć ramu; procek - czy warto wchodzić w i7, czy lepiej do wspomnianych zastosowań pozostać przy i5 (być może jakiś mocniejszy)? Liczę na rzeczową pomoc, uwagi, podpowiedzi, Szacuneczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...