Michał1 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 witam, z internetem łącze się przez modem kablowy Motorola SurfBoard który obecnie jest podłaczony do mojego komputera przez USB. Modem ma jeszcze wejście na skrętke, lecz gdy podłacze go w ten sposób nie mam połączenia z internetem. Podłaczam go do sieciówki kombo (czyli wejście na BNC i skrętke). Kabel wydaje sie być dobrze scrossowany (tata kolegi - elektronik - robił :D ) Wiecie jaka może być przyczyna, że nie działą. :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 witam, z internetem łącze się przez modem kablowy Motorola SurfBoard który obecnie jest podłaczony do mojego komputera przez USB. Modem ma jeszcze wejście na skrętke, lecz gdy podłacze go w ten sposób nie mam połączenia z internetem. Podłaczam go do sieciówki kombo (czyli wejście na BNC i skrętke). Kabel wydaje sie być dobrze scrossowany (tata kolegi - elektronik - robił :D ) Wiecie jaka może być przyczyna, że nie działą. :?: i co sie dziwisz - przeciez dostarcajacy internet jakos musza Ciebie rozpoznawac w sieci, jak podmieniasz nawet karte sieciowa na inna to tez nie bedzie polaczenia bo dla serwera DHCP jestes zupelnie nowym/obcym uzytkownikiem i nie przydzieli Tobie adresu IP :!: jezeli chcesz na stale uzywac tej sieciowki to skontaktuj sie z dostawca uslug i powiedz zeby "podmienili" adres MAC twojej karty w tym serwerku DHCP na ten nowy :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 A tak wogóle to dlaczego chcesz podłączać za pomocą skrętki? Przecież przez USB działa on tak samo szybko jak na skrętce. Używam tego samego modemu, z tym, ze ja moge zmieniac albo na USB albo na skrętke. Po kazdej zmianie restartuje komputer i w czasie restartu robie reset modemu, z tylu obudowy taka mala dziurka musisz tam wsadzic jakis drucik żeby zresetować. Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 jednym slowem mowiac: 1. Musisz miec karte sieciowa ktora dostales od prowidera 2. kabel pod taki modem NIE MOZE byc skrosowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 ... Używam tego samego modemu, z tym, ze ja moge zmieniac albo na USB albo na skrętke. Po kazdej zmianie restartuje komputer i w czasie restartu robie reset modemu, z tylu obudowy taka mala dziurka musisz tam wsadzic jakis drucik żeby zresetować. Szacuneczek mowisz o tej malutkiej dziurce tuz pod USB :?: i to dziala :?: :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 A tak wogóle to dlaczego chcesz podłączać za pomocą skrętki? Przecież przez USB działa on tak samo szybko jak na skrętce. Używam tego samego modemu, z tym, ze ja moge zmieniac albo na USB albo na skrętke. Po kazdej zmianie restartuje komputer i w czasie restartu robie reset modemu, z tylu obudowy taka mala dziurka musisz tam wsadzic jakis drucik żeby zresetować. SzacuneczekJeśli chodzi o prace na USB, a sieciówce. To z sieciówką jest zdecydowanie mniej problemów. Przynajmniej u mnie dużo dało przejście z USB na sieciówke. M.in. szybciej loguje się na serwer, nie ma czegoś takiego że nagle net przestaje działąć i musze restartować kompa. A co do działąnia na sieciówce. Musisz się zgłosić do swojego Providera i podać mu numer MAC sieciówki do autoryzacji. Wtedy powinien NET działąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Ripper Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 a jak nie znasz numeru to wejdz w uruchom wpisz cmd a zaraz potem wpisz jeszcze ipconfig /all i wyskoczy ci adresik fizyczny!zadzwoń tylko do providera podaj adresik i problem z głowy!!!pis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Zalezy to tez skąd ma internet, z jakiej sieci kablowej bo w UPC nie trzeba podawać MACa, obojętnie do jakiej sieciówki podepniesz, wystarczy tylko reset modemu, żeby zalogował sie od nowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Ripper Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Tez prawda! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 1 jak wyzej -> kabel ma byc nie skrosowany, modemy motoroli surfboard robia jako huby (gdy popiete jest rj i usb), u mnie w astercity dzilaja bez problemu zarowno przez usb jak i po skretce. 2 problem u mnie (astercity) jesli chodzi o nie dzialajacy net na sieciowce czasem ma banalne rozwiazanie (nie wiem jak jest u innych operatorow): otoz w sieci astercity tworzone sa "pary" sieciowka-modem" i np. zmieniajac sieciowke ktora dzialala wczesniej wraz z innym modemem podpietym w aster, nalezy zglosic sie na infolinnie i poprosic o odblokowanie sieciowki (po mac'ku) gdzyz gdzies w bazie danych jest informacja ze ten i ten modem chodzi(l) z ta i ta sieciowka. problem nie wystepuje gdy podpinana jest sieciowka nie dzialajaca nigdy w aster. ot tak wymyslili ... wiec moze u ciebie tez jest tak ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Ja mam Tesh ten modem a dokładnie SB4100 i mam podłonczone przez USB ale kiedyś miałem przez kabel sieciowy i to skrosowany. Musiałem poprostu podłonczyć przez ten kabel i na pewien czas wyłonczyć modem i potem jak podłonczyłem to jush mi chodziło przez ten kabel. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Ja mam Tesh ten modem a dokładnie SB4100 i mam podłonczone przez USB ale kiedyś miałem przez kabel sieciowy i to skrosowany. Musiałem poprostu podłonczyć przez ten kabel i na pewien czas wyłonczyć modem i potem jak podłonczyłem to jush mi chodziło przez ten kabel.ja tez mam 4100E orginalny kabel od niego ktory nie jest skrosowany i dziala ... dziwne ... kumpel ma 4200 i dwa kompy: jeden przez usb drugi przez rj i tez chodzi (kabel orginal, oczywiscie nie krosowany) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) na jedno wychodzi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) na jedno wychodzi :lol: ty to jestes dopiero gosc :lol: :lol: to wcale nie na jedno wychodzi ... a chodzic powinno i na jednym i na drugim kompie ... jednoczesnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) Zwracam honor :), u mnie tez nie dziala internet na drugim kompie jak podłącze przez USB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) na jedno wychodzi :lol: ty to jestes dopiero gosc :lol: :lol: to wcale nie na jedno wychodzi ... a chodzic powinno i na jednym i na drugim kompie ... jednoczesnie jak tak myslisz to chyba takiego modemu w rece nie miales nigdy... heh poszukaj na necie i zobaczysz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 wojtt wydaje mi sie że chyba coś sie nie rozumiemy. Jemu chodziło o to, że podłącza modem przez USB do swojego kompa i łączy komputer siostry ze swoim poprzez sieciówki. Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 u mnie nie działało jak podłonczyłem usb i kabel sieciowy. U mnie morze działać jedno albo drugie 2 na raz nie chodzą. No jesteś prze gość :), chciałbyś podłączyć modem przez USB i sieciówke :lol: naraz :), dobre dobre! Bueheheh źle to sformułowałem : ) Ja nie chciałem usb i kabla sieciowego podłonczyć naraz do mojego kompa... tylko usb do mojego a sieciówke do siory : ))) na jedno wychodzi :lol: ty to jestes dopiero gosc :lol: :lol: to wcale nie na jedno wychodzi ... a chodzic powinno i na jednym i na drugim kompie ... jednoczesnie jak tak myslisz to chyba takiego modemu w rece nie miales nigdy... heh poszukaj na necie i zobaczysz to rusz 4litery i przyjedz do mnie to ci pokaze: 2 X taki_modem_ktorego_nigdy_w_rece_nie_miales :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 wojtt wydaje mi sie że chyba coś sie nie rozumiemy. Jemu chodziło o to, że podłącza modem przez USB do swojego kompa i łączy komputer siostry ze swoim poprzez sieciówki. Szacuneczek Teraz mam tak właśnie podłonczone : ) Bo kiedyś prubowałem chciałem poprostu sprawidzić czy pujdzie. Ale nie darady albo podłanczasz przez usb albo przez sieciuwe. PS. Morze da rade ale nie umnie : ))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 hmmm myslalem ze on chce uzyc USB i wyjscia sieciowego naraz :oops: peace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 hmmm myslalem ze on chce uzyc USB i wyjscia sieciowego naraz :oops: peace Moja wina bo źle napisałem : ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 hmmm myslalem ze on chce uzyc USB i wyjscia sieciowego naraz :oops: peace Moja wina bo źle napisałem : ) uff czyli wszsytko jasne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...