Skocz do zawartości
Tomek24

Trick HIS'a z RADEONem 9700

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Może nie odkrywam ameryki tym tekstem ale nie wiem czy ktoś z was to zauważył ale HIS sprzedaje RADEONa 9700 PRO jako NON-PRO. Stwierdzam to z całą pewnością dlatego że jestem posiadaczem takiej karty tzn non-pro z pamięciami samsunga 2.8. Po zgraniu biosa i obejżeniu go w pierwszej linii jest napisane że bios jest dla pamięci HYNIX czyli 3.6 ct. "R300 Hynix 9700 BIOS - P/N 113-94223-101 © 1988-2002, ATI Technologies Inc. BK-ATI VER008.004.008."

Po moich postach i prośbach bez odzewu zresztą pozostawionych o zgranie przez użytkownika his'a radeona 9700PRO biosa żebym mógł go sobie wgrać i cieszyć się swoją kartą na nowo przetrząsnełem sieć i znalazłem na jakieś niemieckiej stronie poszukiwanego biosa, w którym jak byk stoi R300 Samsung DDR BIOS P/N 113-94206-102 © 1988-2002, ATI Technologies Inc. BK-ATI VER008.004.008.000.

Do czego zmieżam ano do tego że można kupić sobie kartę PRO w cenie NON-PRO. Po drugie HIS poszedł na całkowitą łatwiznę bo wgrał do kart pro biosa z non-pro i nakleił naklejke (rzeteż im się to opłaca).

Dlatego jeżeli jesteś posiadaczem takiej kart to sprawdź sobie co masz napisane w biosie bo się może okazać że trafiłeś na niezłą okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie. Gratuluje zakupu.

A co do opłacalności to wyprodukowanie takiej karty to grosze - cena jest narzucona przez marketing, przecież ten sam scalak siedzi tez w 9500 - ale szybsza karta musi byc droższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem farta - jakto się mówi głupi ma zawsze szczęście :D. Karta jest w sumie z pronoxu także nie zdzwiłbym się gdyby takie egzemplarze były dalej dostępne :)

A tak wogle to jak szedłem do sklepu chciałem kupić 9500pro ale nie mieli to się szarpnełem na 9700 i przy zakupie byłem święcie przekonany że wszystkie radki z seri 9700 muszą mieć pamięci samsunga 2.8. Jednak jak się okazuje tak nie jest :) - patrz początek posta :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie miałeś farta. PO prostu na 9700 trafiają karty które nie przeszły testów na 9700pro np. z powodu małowydajnego chłodzenie, lub niestabilnej pracy na tamtych ustawieniach. POtem tylko wgrywają biosa i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie miałeś farta. PO prostu na 9700 trafiają karty które nie przeszły testów na 9700pro np. z powodu małowydajnego chłodzenie, lub niestabilnej pracy na tamtych ustawieniach. POtem tylko wgrywają biosa i po kłopocie.

a mi sie wydaje z eodbywa sie to nieco inaczej (nie wiem czy his robi calkowicie swoje karty czy tylko pakuje od Ati) ale mysle ze produkowanie na dwoch liniach produkcyjnych 2 roznych karta jedna moze byc nawet 2x slabasz niz druga niz produkowanie na jednej lini produkcyjnej z innymi biosami jest tansze , i to cala filozofia

jak myslicie dlaczego R9500 modowaly sie do 9700 ? walasnie dlatego ze to byly identyczne (prawie) karty z jakas mala blokada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...